Lietuvos ir Baltarusijos sieną iš vienos ir kitos pusės kerta vis daugiau automobilių. Kai kurie jų atidžiai tikrinami.

Į Baltarusiją daugiausiai važiuoja turintys ten giminių.

„Pas gimines, į kapines. Dabar atostogausiu. Degalų pilsiu, jei jų truputį trūks“, – apie kelionę į Baltarusiją sakė viena moteris.

Kitas vyras taip pat teigė, jog keliauja pas gimines.

„Į kapines važiuojame. Bet kartu ir apsiperkame, viską. Yra proga, kodėl ne. Nežinau dar, ką pirksiu“, – kalbėjo jis.

LNK viena moteris teigė, jog kruopų Baltarusijoje nepirks.

„Tų grikių, kruopų neperku, aš daugiau vaikiškų dalykų – košyčių, maisto mišinukų. Ten vis tiek yra pigiau, kokybė geresnė. Degalai irgi, užsipilsiu“, – kalbėjo moteris.

Degalai Baltarusijoje iš tikrųjų pigesni.

Dar nemažai žmonių važiuoja į Baltarusiją tam tikrų paslaugų.

„Važiuoju dantų gydyti, važinėju ten. Ten maždaug dvigubai pigiau, man apsimoka, kitos išeities neturiu, čia neturiu galimybės gydytis“, – LNK pasakojo moteris.

Tačiau kiti lietuviai Baltarusijoje stebuklingų kainų nemato.

„Kainos jau yra net kai kur didesnės nei pas mus. Pavyzdžiui, drabužius pirkti apsimoka labiau', – kalbėjo kita mergina.

Baltarusija nuo balandžio mėnesio vidurio įvedė bevizį režimą. Aliaksandro Lukašenkos režimas skaičiuoja, kad nuo to laiko Baltarusiją aplankė beveik 100 tūkstančių Lietuvos piliečių.

Minskas, Baltarusijos Vyriausybė

Lietuvos institucijos konkrečių žmonių neskaičiuoja, tačiau vykstančiųjų į Baltarusiją skaičius tikrai išaugo.

„Padaugėjo skaičius trigubai iš karto. Kadangi bevizis režimas lėmė, kad Lietuvos piliečiai turintys ten giminių tikrai dažniau pradėjo važinėti“, – LNK sakė Kenos užkardos vado pavaduotojas Ryšard Juckevič.

Pasieniečiai turimi skaičiai rodo, kad per balandį sieną kirto apie 50 tūkst. Lietuvos piliečių ir apie 95 tūkst – baltarusių. Gegužės mėnesį – sieną kirto beveik 80 tūkst. lietuvių, baltarusių – apie 122 tūkstančius. O birželį – sieną kirto apie 96 tūkstančius lietuvių, ir apie 137 – baltarusių.

Bet nereiškia, kad tiek žmonių ir važiavo – vienas žmogus į Baltarusiją galėjo suvažinėti ir dešimt kartų.

„Pas mus yra maždaug per mėnesį kokie keliais tūkstančiais Baltarusijos piliečių daugiau nei Baltarusijos piliečių“, – teigė Kenos užkardos vado pavaduotojas Ryšard Juckevič.

Į Baltarusiją vykstančių lietuvių skaičiaus augimą mūsų tarnybos sieja ne tik su beviziu režimu. Esą po labai ilgos pertraukos buvo atšaukti su koronavirusu susieti ribojimai, taip pat prasidėjo vasara.

Ir iš tikrųjų, minėtame pasienio punkte automobilių su baltarusiškais numeriais – daugiau.

Vieni į Lietuvą atvyksta darbo reikalais, kiti – apsipirkti, treti – pasivaikščioti po miestą, ką nors įdomaus nusipirkti.

Kitas kalbėjo, jog kainos Lietuvoje ir Baltarusijoje susilygino. Galbūt pigiau ir toliau Baltarusijoje lieka kruopos ir druska.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija į Baltarusiją vykti nerekomenduoja. Politikai įspėja, kad įdomūs Baltarusijos žvalgybai gali būti ir su politika ar valstybinėmis institucijomis nesusiję žmonės.

„Kiekvienas žmogus gali būti įdomus Baltarusijos žvalgybos tarnybai. Todėl važiuojant galvoje turi turėti saugiklį, kad gali pakliūti į tam tikras situacijas“, – LNK sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Bevizį režimą Baltarusija yra pratęsusi iki šių metų pabaigos.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: