Rusijai minint karinio jūrų laivyno dieną, pompastiškai laivyną sveikino Rusijos vadovas V. Putinas, jau šeštą mėnesį kariaujantis Ukrainoje. Šventė vyko ten, kur saugu – Sankt Peterburge. O ne kur nors okupuoto Krymo uostuose.

Grėsmėmis V. Putinas vėl įvardijo JAV – jos neva dominavimą vandenynuose bei NATO plėtrą.

V. Putinas pasirašė ir naują doktriną, kurioje išdėstytos pačios Rusijos jūrinės ambicijos Arktyje ir Juodojoje jūroje. Bei tai, kad pasaulio vandenynuose, esant reikalui Rusija gali panaudoti karinę jėgą.

„Svarbiausia yra jūrų karinio laivo pajėgumai, karinis laivynas gali žaibiškai atsakyti visiems, kas nuspręs kėsintis į mūsų suverenitetą ir laisvę“, – kalbėjo sakė Rusijos vadovas.

V. Putinas karinius raumenis rodo – tiesiogiai Ukrainos jis neminėjo, bet doktrinoje numatyta stiprinti Rusijos pozicijas Juodojoje ir Azovo jūrose. Jis įspėjo, kad laivyną ginkluos hipergarsinėmis raketomis „Cirkon“.

„Pakanka vien paminėti naujausias hipergarsines raketų sistemas „Cirkon“, kurioms nėra lygių pasaulyje. Jos Rusijos pajėgoms bus imtos tiekti artimiausiais mėnesiais“, – teigė Rusijos prezidentas V. Putinas.

Apkaltino Ukrainą

O štai Kryme laivyno diena virto parodija – Sevastopolio miesto krantinėje susėdę žiūrovai liko be reginio. Miesto gatvėmis „plaukė“ tik butaforinis laivas. O paradą rusų statytinių valdžia atšaukė neva Ukraina ryte dronu atakavo Juodosios jūros laivyno štabą.

„Pasigirdo sprogimas, bepilotė skraidyklė atakavo laivyno štabą, žuvusiųjų nėra, sužeisti šeši žmonės. Saugumo sumetimais atšaukti visi šiandien Sevastopolyje planuoti renginiai“, – kalbėjo Sevastopolio gubernatorius Michail Razvožaev.

O vietiniai Krymo gyventojai skėsčioja rankomis – tai kur dingo rusų oro gynybos sistema – nejau ji neveikia.

Ukraina neigia atakavusi ir sprogimą Sevastopolyje vadina eiline Rusijos provokacija.

„Ir jie kaltina Ukrainos pajėgas. Tvirtai galiu pasakyti – Ukrainos Krymas ir kitos vietos iš okupantų bus išvaduotos ne taip, o kur kas efektyviau, O Sevastopolyje tai tik eilinė Rusijos provokacija“, – kalbėjo Odesos srities karinės administracijos atstovas Serhij Bratčuk.

Karas Ukrainoje

Mykolajivo sritis – strateginė

Rusai toliau tęsia agresiją prieš Ukrainą. Pietinis Ukrainos miestas Mykolajivas išgyveno siaubingą naktį: bene smarkiausią apšaudymą nuo karo pradžios. Naktį apšaudytas Charkivas.

Raketos Mykolajive pataikė į viešbutį, sporto kompleksą, dvi mokymo įstaigas ir degalinę.

Pasak Mykolajivo mero, tai bene smarkiausias apšaudymas – krito daug kasetinių sviedinių, kurie sprogsta ore ir paskleidžia mirtiną mažesnių bombų lietų.

Artilerija rusai talžo ir kaimus. Mykolajivo sritis rusams – strateginė. Ji ribojasi su okupuotu Chersonu, kurį ukrainiečiai dabar jau bando išlaisvinti.

Melą griauna ir palydovinės nuotraukos

Rusų melą griauna net palydovinės nuotraukos iš prieš kelias dienas suniokoto Olenivkos kalėjimo. Nuotraukos leidžia manyti, kad sprogimas buvo iš vidaus, nukentėjo tik vienas pastatas ir jis išdegė. Panašu, kad rusai ukrainiečius belaisvius sudegino gyvus.

O belaisvių žmonos sako, kad rusai bandė nuslėpti, kaip žvėriškai iki mirties kankino nelaisvėn pasidavusius Mariupolio gynėjus.

Raudonasis Kryžius iki šiol negali patekti į šį kalėjimą. „Azov“ pulko vadai sako, kad Rusija dėl įvykdytų karo nusikaltimų neišsisuks.

„Rusija manė, kad nužudė „Azov“, kad įvykdė egzekuciją. Bet „Azov“ dabar yra visa šalis, kiekvienas ukrainietis atkeršys už kiekvieną nukankintą brolį“, – sakė laikinasis „Azov“ pulko vadas Nikita Nadtočij.

Ragina evakuotis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įspėjo – šimtai tūkstančių žmonių, įskaitant vaikus, yra Donecko mūšio rajonuose. Jis ragina iš šios srities evakuotis.

„Daug žmonių atsisako išvykti, bet tai tikrai reikia padaryti, šį sprendimą vis tiek reikės priimti bet kokiu atveju. Pasitikėkite manimi. Kuo greičiau, kuo daugiau žmonių paliks Donecko sritį, tuo mažiau Rusijos armiją jų turės laiko nužudyti. Šiame karo etape teroras yra pagrindinis Rusijos ginklas“, – sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Rusijos agresijos akivaizdoje, NATO stiprina rytinį flangą – JAV pradėjo karių dislokavimą Rumunijoje. Šalyje, kuri ribojasi su Ukraina. Čia budės 5 tūkstančiai karių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: