Pasak E. Papečkio, Rusijos pajėgos ketvirtadienį puolė tik Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis.

Puolė ne bangomis, kaip mėgsta rodyti sovietiniuose filmuose apie karą, o nedidelėmis grupėmis, vengdami didelių nuostolių, gynėjų sutikti ugnimi atsitraukia.

Pasak Ukrainos generalinio štabo, prie Avdijivkos agresoriaus pajėgos veikė persirengusios ukrainietiškomis uniformomis ir su ukrainiečių šioje kryptyje naudojamais baltais skiriamaisiais raiščiais ant rankovių.

„Kaip ir rašiau prieš kelias dienas, rusai stengiasi užimti jiems pasiekiamas termofikacines elektrines, o ateityje Ukrainai tai gresia problemomis energetikoje“, – teigia jis.

Karybos ekspertas atkreipia dėmesį, kad visi labai optimistiškai nusiteikę dėl Chersono – net santūri britų karinė žvalgyba, kuri sako, kad ukrainiečių kontrpuolimas įgauna pagreitį ir konstatuoja tai, ką mes žinome jau dvi dienas – ukrainiečiai sėkmingai apšaudo tris tiltus ir rusų pajėgos dešiniajame Dnipro krante prie Chersono turi problemų su logistika.

„Aš žiūriu šiek tiek labiau rezervuotai, bet tikiu, kad Ukrainos pajėgos čia veiks sėkmingai, po truputėlį susidarys patogias taktines sąlygas puolimui išvystyti ir tada ryžtingai smogs. Politiškai būtų labai naudinga bet kokia kaina spausti rusus prie Vysokopoljės.

Tikriausiai pamenate, kad jau buvo pergalingų kalbų apie čia apsuptą ir beveik sutriuškintą rusų 3 bataliono taktinių grupių grupuotę, bet „katilo“ čia nėra, ir karine prasme puolimas mėginant juos greitai žūt būt sutriuškinti būtų avantiūra. Džiugu, kad ukrainiečiai vadovaujasi sveiku protu, nes jis reikalingas norint laimėti bet kokioje kovoje“, – pabrėžia jis.

Baltarusijos pusėje – nieko gero nežadantis judesys

Pasak eksperto, teigiama, kad Baltarusijos armija prie sienos įrenginėja lauko fortifikacijas.

Tą daro visos pajėgos, tiek besiruošiančios gynybai, tiek puolimui, kad prasidėjus karo veiksmams nepatirtų didelių nuostolių nuo priešininko artilerijos, raketų ir aviacijos.

„Šiaip tai nėra geras ženklas. Tuo labiau, kad vėl prasidėjo apšaudymas raketomis „Iskander“ iš Baltarusijos teritorijos“, – teigia jis.

E. Papečkys pabrėžia, kad Vakarų parama Ukrainai nesustoja, technologinis pranašumas akivaizdus, sankcijos veikia Rusijos ekonomiką, ukrainiečiai sėkmingai ginasi fronte.

„Tikimės, kad Ukrainos pajėgos vėl perims iniciatyvą ir perlauš karo eigą, ir galų gale pasieks pergalę. Apie tai vakar turėjau galimybę pakalbėti su ukrainiečių kariais. Jie, kaip ir daugelis Lietuvoje, pergalę mato kaip Rusijos pajėgų sutriuškinimą, išėjimą prie sienos ir Putino žlugimą kilus neramumams su galimu Rusijos subyrėjimu į atskiras dalis. Tai – idealus variantas. Tačiau reali pergalė nebus nei lengva, nei paprasta“, – rašo ekspertas.

„Locked N’ Loaded“, vertindami padėtį Iziumo sektoriuje, teigia, kad agresoriui reikia keleto dienų pulti gebančiai grupuotei suformuoti.

„Štai ir dabar kelios dienos sąlyginės ramybės ir ketvirtadienį orkai atakavo ukrainiečių gynybos liniją Krasnopilė – Dolyna – Bohorodyčnė. Aktyviausiai atakuota Mazanivka ir Dolyna. Galbūt agresorius pabandė sukaustyti ukrainiečių pajėgas Dolynos miestelyje, ir tuo pačiu smogė Mazanivkai iš šiaurės vakarų, taip bandydamas apeiti gyvenvietę ir ją kertantį upelį, išeiti gynėjams į užnugarį prie Krasnopilės – Dolynos. Kaip ir šimtus kartų prieš tai nieko nepešė, ukrainiečiai apsigynė“, – teigia jie.

Siversko sektoriuje ramiau, dirba abiejų pusių artilerija. Neaiški padėtis dėl Berestovės, pasirodė žinių, kad ten veikia agresoriaus manevriniai vienetai.

Jei ir taip, kažin, ar rusai labai apsidžiaugs tokia sėkme, mano ekspertai.

Gyvenvietė iš šiaurės vakarinės, vakarinės ir pietvakarinės pusės apsupta kalvomis. Tarp jų link Siversko veda iš esmės vienas vandens kliūtis kertantis kelias, atsiremiantis į Vyjimkos gyvenvietę, o šalia mūsų jau pažįstami ukrainiečių kontroliuojami Ivano – Darivka ir Spirnė.

Gali uždaryti agresorių

Pasak jų, teoriškai ukrainiečiai turi galimybę ugnies priemonėmis, pozicine gynyba ir lokaliomis atakomis uždaryti agresorių gyvenvietėje taip, kaip jie tai padarė Šyrokine 2015 m. pradžioje.

„Žiūrėsime, ar pavyks“, – rašo jie.

Svitlodarsko ruože ukrainiečiai toliau gina Semihirją (nepaisant pranešimų, kad jie jau iš ten pasitraukė). Agresorius siekia pabandyti atkirsti visą ruožą ir atakuoja Veršyną norėdamas stumtis į vakarus, Bachmutkos upės link.

Karas Ukrainoje

Soledaro ruože tęsiasi kautynės prie Pokrovsko, rusai nežymiai pasistūmėjo. Agresorius taip pat pabandė atakuoti nuo Klynovės Bachmuto link, tačiau patyrė nesėkmę.

Centre agresorius antrą dieną skelbiasi pradėjęs didelį puolimą Avdijivkos – Marijinkos ruože, tačiau kol kas to „grandiozinio“ puolimo esą nė šešėlio nematyti, ką jau kalbėti apie rezultatus. Kreivas bandymas pulti Peskų link atmuštas.

Pietų kryptyje, anot ekspertų, kaip ir buvo galima tikėtis, agresorius pabandė kontratakuoti Davidiv Brido ruože.

Kažin, ar jis tikėjosi atsiimti tai ką, vakar prarado (Andrijivką ir Lozovą), ar labiau siekė sustabdyti tolimesnį ukrainiečių puolimą. Kaip ten bebūtų, rusų ataka atmušta, ukrainiečiai įsitvirtina naujose pozicijose.

Pasak ekspertų, ukrainiečių artileristai toliau dirba iš peties keldami į orą agresoriaus šaudmenų ir degalų sandėlius – ir vėl Čornobajivka.

Tiekimas per Nova Kachovką ir Darivką sutrikdytas, o per Antonivkos tiltą ir toliau nevyksta.

„Orkai bando būti gudresni už penktoką, ir netoli Antonivkos tilto atsargas ir karinę įrangą plukdo pontoniniu keltu. Jei visas internetas tai žino, tai žino ir ukrainiečių artileristai, tad fejerverkų ilgai laukti neteks“, – teigia jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją