„Pastarosiomis dienomis sutarta, kad, atsižvelgiant į oro sąlygas ir poilsiautojų gausą Palangos ir Šventosios paplūdimiuose, bus skiriama po pareigūną ir policijos rėmėją, jie šiuose paplūdimiuose patruliuos nuolat“, – rašoma BNS ketvirtadienį pateiktame Klaipėdos apskrities policijos atsakyme.

Šią savaitę Palangoje įvyko policijos pareigūnų, gelbėtojų ir mero Šarūno Vaitkaus susitikimas. Pirmadienį pas kurorto merą ketina apsilankyti policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Policijos vadovas BNS teigė, kad su meru ketina aptarti veiksmus, kurie padėtų paskutinį vasaros mėnesį išvengti žūčių.

„Mūsų visų bendras reikalas, žmonės žūsta, visiems yra iššūkis, ką daryti, kad užtikrintumėme geresnę prevenciją. Nieko nauja nesugalvosim, matyt, reikia stiprinti patruliavimą su kartu gelbėtojais, informuoti asmenis dalyvaujant ir policijos pareigūnams“, – BNS sakė R. Požėla.

„Policijos reikia visur – ne tik paplūdimiuose, ir vakarais, ir naktim, ir centrinėse gatvėse, reikia reaguoti į smurtą, vagystes, reikia patruliuoti, bet suprantam, kad mūsų reikia ir ten – uniformuoto žmogaus buvimas duoda didesnį efektą, nei vien gelbėtojo“, – sakė generalinis komisaras.

Meras įspėja apie pinigines baudas

Palangos meras ketvirtadienį feisbuke pranešė, kad kurortas skelbia „nulinę toleranciją“ tiems, kas paplūdimiuose ignoruoja gelbėtojų įspėjimus

„Jei, nepaisydami gelbėtojų įspėjimų, nuspręsite pasipliuškenti Baltijoje, esant iškeltai raudonai vėliavai ar ten, kur tai draudžiama daryti, ir skęsite – kai gelbėtojai jus išgelbės, galimai iškart būsite nubausti pinigine bauda. Kitu, blogesniu, atveju, jei gelbėtojams nepavyks jums padėti ir išplėšti iš audringos Baltijos bangų, deja, jus nubaus ir sąskaitą išrašys ponas Neptūnas“, – rašė meras.

„Tai pasakytina apie tuos ir tiems, kurie nepaiso sveiko proto, savisaugos instinkto, ignoruoja maudytis draudžiančius ženklus ir rizikuoja ne tik savo, bet ir gelbėtojų, o neretai – tiesiog pagalbon puolančių paplūdimyje esančių niekuo dėtų žmonių gyvybe“, – tvirtino Š. Vaitkus.

Pasak jo, Palangos gelbėtojai suskaičiavo, kad nuo gegužės 15 iki liepos 26 dienos buvo perspėti 153 nesaugiai maudęsi žmonės, 31 asmuo perspėtas dėl paplūdimio taisyklių nesilaikymo, 41 suteikta pirmoji medicininė pagalba. Skendo 17 asmenų, išgelbėta 16, devyni perduoti medikams ir išvežti į reanimaciją, vienas šį savaitgalį nuskendo Šventojoje.

Dar 16 poilsiautojų gelbėtojai kvietė greitąją medicinos pagalbą, nes jie patyrė traumas, saulės smūgį.

Taip pat 16 kartų buvo kviesti policijos pareigūnai – jie surašė keturis protokolus dėl paplūdimio taisyklių nesilaikymo, t.y. dėl maudymosi esant iškeltai raudonai vėliavai. Be to, rasti pasimetę ir tėvams perduoti 25 vaikai.

Sekmadienį Šventojoje nuskendo 58 metų Baltarusijos pilietis. Įbridęs į jūrą esant iškeltai raudonai vėliavai, jis buvo įspėtas gelbėtojų ir paprašytas grįžti į krantą.

Gelbėtojams nuskubėjus prie kitų besimaudančiųjų, baltarusis toliau nėrė į bangas, kol jūra jo neįtraukė. Skubėdami jam į pagalbą, gelbėtojai apsivertė su vandens motociklu.

Praeitą penktadienį ties Palangos jūros tiltu skendo mergina – toje vietoje, kur stovi lentelės, draudžiančios čia maudytis dėl povandeninių duobių.

„Jauna visiškai nemokanti plaukti poilsiautoja įkrito į povandeninę pusantro metro gylio duobę, virš kurios – dar beveik tiek pat vandens. Tad mūsų kurorto viešnia pateko į beveik trijų metrų gylio vandens spąstus“, – sako Š. Vaitkus.

Penktadienio vakarą lygiai toje pačioje vietoje gelbėtojai jau traukė jaunuolį. Gelbėtojai su švyturėliais vežė jaunuolį J. Basanavičiaus gatve, link jų važiavo garsinius signalus įjungęs Greitosios medicinos pagalbos ekipažas, perėmęs skendusįjį pusiaukelėje. Jam teikta skubi medicininė pagalba, vėliau jaunuolis nugabentas į vienos iš Klaipėdos ligoninių Reanimacijos skyrių.

Meras primena, kad maudymasis draudžiamose vietose arba draudžiamu laiku užtraukia baudą nuo 100 iki 300 eurų. Šis administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 300 iki 900 eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)