Delfi apie STT išvadas publikavo du straipsnius. Pirmąjį galite rasti čia. Antrąjį čia.

STT savo vertinime atkreipė dėmesį į labai svarbų aspektą. Lietuvoje dažni atvejai, kai statybos pradedamos neturint statybos leidimo, o vėliau jos nesunkiai įteisinamos.

Atsakomybė neteisėtiems statytojams, STT vertinimu, per menka, todėl Lietuvoje – palankios sąlygos piktnaudžiauti ir pradėti statybas neturint leidimo.

Taip pat STT pirštu bedė į detaliojo plano koregavimo galimybę, kuri, jos vertinimu, sukuria palankias sąlygas korupcijai.
Simonas Gentvilas

Galiausiai labai rizikingu laikoma pastatų rekonstravimo sritis, kurią gaubia nemenkas šešėlis. Taip pat korupciniu požiūriu ydingu laikomas komercinių pastatų virtimas butais.

Reikalauja greito sprendimo

Tuo metu pats ministras S. Gentvilas komisijos posėdyje nepasirodė. Vietoje jo dalyvavo statybų klausimus kuruojanti viceministrė Daiva Veličkaitė – Matusevičė. Jai teko atremti nuožmią Seimo narių kritiką, kurie reikalavo skubių pakeitimų.

Komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis viceministrės paklausė, kada bus įvykdyti pokyčiai, kuriuos pasiūlė antikorupcinį vertinimą atlikusi STT: „Gerbiama viceministre, mes girdime, kad didžiausios Lietuvoje savivaldybės vyr. architektas kalba apie sisteminius dalykus. Kalba, kad tai tęsiasi jau ne mažiau nei 6 metai. Prieš tai matyt tas pačias problemas turėjo ir kitas vyriausiasis architektas. Kaip ir kada žadate reaguoti?“

Aplinkos viceministrė teigė, kad reaguoti ruošiamasi. Tačiau tuo pačiu ji pažymėjo, kad surasti tinkamiausius sprendimus nėra paprasta: „Aplinkos ministerija deda pastangas, kad tos korupcijos rizikos nebūtų arba ji būtų minimizuota. Daromi vertinimai, bet esam dėkingi už papildomas pastabas. Visų toks bendras tikslas ir mūsų taip pat. (...) Reguliuojant plėtrą nėra vienodų situacijų, nėra vienodų žmonių, kurie ten gyvens. Kiekviena situacija labai specifinė. Nustatyti tokį reguliavimą, kad beliktų matematiškai pritaikyti kažkokią taisyklę, matyt, irgi būtų sudėtinga. Visas pasaulis ieško būdų, kaip išskaidrinti tuos procesus, kaip pakelti profesionalų kvalifikaciją. Tos priemonės yra labai įvairios.“
Algirdas Stončaitis

Tačiau D. Veličkaitė – Matusevičė svarstė, kad per griežtas reguliavimas irgi gali turėti savų minusų: „Kiek detaliai galima reguliuoti žmogaus gyvenimo būdą, kiek kartų jam nurodyti miegoti kažkur.“

Anot jos, rugpjūčio mėnesį jau planuojama turėti pirmuosius pasiūlymus, kaip keisti situaciją, reaguojant į STT išvadas.

„Tai yra nesibaigiantis procesas. Įsteigėm darbo grupę. Jau vyko du posėdžiai. Ministrui pasiūlymai bus pateikti iki rugpjūčio 11 d.“ – nurodė viceministrė.

A. Stončaitis pridėjo: „Siūlysiu komisijos nariams tęsti šito klausimo parlamentinę kontrolę. Kada galime tikėtis teisės aktų projektų? Norime, kad jie pasiektų ir mus.“

Viceministrė detalizavo pakeitimų ruošimo eigą: „Statybų kodeksui jau dabar darbo grupės sudaromos ir mes startuojam su darbo grupėmis. Ir koncepciją atiduodam kitą savaitę Vyriausybei. Tikimės per rudenį projekto eskizą pasirengti derinimui, kuris vyktų kitų metų pradžioj. Po Naujų metų norime išeiti derinimui plačiose diskusijose. Architektūros įstatymo koregavimas numatomas ruošti rudenį. Dirba jau ekspertai analizuodami galimybes. Per rudenį planuojame projektą pasiruošti. Infostatyba tobulinama.“

Iš koalicijos partnerio - griežtas įvertinimas

Vis dėlto klausimų koalicijos partnerių liberalų atstovo S. Gentvilo vadovaujamai ministerijai turėjo ir Seimo Antikorupcijos komisijos narys Jurgis Razma. Taip pat jis reikalavo, kad į STT išvadas būtų atsižvelgiama kiek įmanoma greičiau.
Jurgis Razma

„STT analizė liūdnoką vaizdą atskleidė statybos sektoriuje. Pirmiausia matau didelį ilgametį Aplinkos ministerijos valdininkų apsileidimą, kai mes turim tokią situaciją. Tik dabar imamasi kurti darbo grupes, analizuoti, kai STT jau pirštu parodė. Aš manau, kad Aplinkos ministerijai tos problemos buvo žinomos daug anksčiau. Nemanau, kad STT pasakė kažkokius stebuklus.

Viceministrė abstrakčiai pasisakė dėl teisės aktų tobulinimo, bet aš norėčiau konkrečiau paklausti. Tas vienas pavyzdys su rekonstruotu pastatu, kai vietoje nesamo apie 100 kvadratinių metrų buvusio pastato atsirado 3 aukštų daugiabutis. Ar galima tikėtis, kad greitu metu jūs teisės aktu apibrėšime, kas tai yra rekonstrukcija, kad ji tilptų į sveiko proto rėmus? Sveikas protas sako, kad jeigu rekonstrukcija, tai turi išlikti galbūt bent 50 proc. esamų pagrindinių konstrukcijų. Po to atsiradęs plotas negali labai stipriai viršyti esamo ploto. Negi tai sunku aprašyti? Turbūt galima ir poįstatyminiais teisės aktais sureguliuoti. Gal nebūtina keisti įstatymo. Kiti paliesti aspektai – dėl svečių namų, paverčiamų butais, dėl mansardų, kurios nepripažįstamos kaip aukštai. Reikia konkrečių atsakymų. Aš norėčiau labai aiškaus atsakymo iš Aplinkos ministerijos, kada ir kokiu būdu tos problemos bus išspręstos“, - atsakymo reikalavo konservatorius.

Viceministrė į Seimo nario pasisakymą sureagavo štai taip: „Tos iniciatyvos, kurios yra, jos pradėtos iki STT išvadų gavimo. Statybos kodekso procesas sulig mūsų kadencija prasidėjo. Tai yra dalykai, kuriuos atėjęs randi, ir pradedi taisyti.

Dėl kai kurių pastabų mes esame linkę diskutuoti. Kai kur yra pati sistema taip pastatyta. Kai kurios vietos mums atrodo diskutuotinos. Dėl rekonstravimo pasiūlymo, tai iki 2010 m. buvo kitokia rekonstravimo sąvoka, kuri turėjo procentuotę, bet irgi buvo daug pastabų. Diskusijų klausimas – kiekvienas tiki, kad gerai sureguliavo. Tačiau esam pasiruošę detalizuoti reguliavimą, tik dabar diskutuojame, kaip. Kiekvienas sprendimas turės savo iššūkių. Savo pliusus ir savo minusus.“

A. Stončaitis pasigedo aiškumo. Ir tikino, kad STT įvardytos korupcinės landos labai erzina visuomenę. Ir tuo pačiu jis teigė, kad ministerijos suburta darbo grupė tik atitolina problemos sprendimą.

„Gaila, viceministre, kad mes neišgirstam atsakymo į komisijos nario (J. Razmos – Delfi) užduotą klausimą. Visgi labai konkretus buvo klausimas. Kada galim tikėtis esminių pataisymų? Dabar tie dalykai visuomenę tiesiog erzina. Likim iki galo naivūs: bet kuris atėjęs, turėdamas 40 kv m namelį, staiga apsistato 400 kv m namą. Tai erzina visuomenę. Jeigu matome problemas, ir M. Pakalnis 6 metus vadovauja ir įvardija sistemines problemas, sako apie tai, bet negauna savivaldybė atsakymų, kaip jiems elgtis. Tai priiminėkim sprendimus. Darbo grupės lieka darbo grupėmis, bet mes tiesiog nuplaunam sprendimus“, - dėstė A. Stončaitis.

A. Širinskienė: primena pasakėles iš rūsio

Tuo metu Seimo narė Agnė Širinskienė siūlė ministerijai nustatyti terminą iki rudens ir tada jau laukti konkrečių sprendimų.
Agnė Širinskienė

„Aš klausausi ministerijos aiškinimų ir man tai pradeda panašėti į pasakėles iš rūsio. Iš tiesų yra aiškios spragos įvardytos. Dabar sakoma, kad mes analizuosim, bet analizė jau yra atlikta. Sakote, kad kursite koncepciją. Tai įstatymo pataisų rengimą nukels. Dar jeigu jūs sugalvosite Seime svarstyti ir tvirtinti, kas irgi yra vienas iš variantų, tai dar prisidės pusmetis. Norisi matyti kur kas greitesnį darbą, ypač kai STT pastabos yra labai konkrečios.

Manau, pavyktų daug pasiekti sukonkretinant rekonstrukcijos sąvoką ir sprendžiant Infostatybos klausimą. Aš manyčiau, yra svarbu pasidaryti tuos žingsnius neįsiveliant į koncepcijos rengimą. Siūlyčiau komisijos pirmininkui lapkričio pradžioje ar rugsėjo gale surengti dar vieną posėdį šitiems klausimams spręsti. Kiek galima vilkinti klausimo sprendimą su visokiomis koncepcijomis? Aš norėčiau išgirsti, kada Infostatyba bus sutvarkyta ir kada galės ja darbuotojai naudotis?“ – klausė Seimo narė.

Viceministrė pateikė štai tokį atsakymą: „Planuojam iki metų galo nemažą kiekį pakeitimo atlikti. Dėl integracijos su kultūros paveldu būtų atskira tema, nes dvi sistemos veikia. Tai yra nauja tema. Kultūros ministerija rengia naują projektą, ten mes taip pat dalyvaujame. Ne mūsų ministerija rengia, todėl terminų nepasakysiu. Infostatybos tobulinimo procesas numatytas iki metų galo. Ir tada turėtume pasiekti rezultatus. Tam tikrus pakeitimus rudens sesijoje registruosime. Nedrįstu pažadėti, kaip tai bus suformuota, bet esminius pakeitimus, manau, rudenį atnešime. O statybos kodekso koncepcija – lygiagretus procesas.“

J. Sabatauskas: ir arkliui aišku, kad karalius nuogas

Komisijos narys Julius Sabatauskas taip pat turėjo pastebėjimų. Be kita ko, jis klausė, kodėl STT tik dabar atliko tokį vertinimą.
Julius Sabatauskas

„Klausimas, kodėl tik dabar ta analizė STT atlikta? Tik dabar pastebėta, kad tokie procesai vyksta? Vietoje 44 kv m namo atsiranda 3500 kv m kotedžų komleksiukas. Aš irgi niekaip nesuprantu, jeigu 44 kv m namas ir atsiranda toks kompleksas, kuris apima žymiai didesnį plotą, niekaip nepasakysi, kad čia pamatai rekonstruojami ir jie išsipūtė iki tokio dydžio. Kai per aukštingumą pakeliama, dar galima suprasti, bet čia plotas išplečiamas. Kiek tokių apgavysčių dar bus toliau?

Pilna pastatyta komercinės paskirties pastatų, kurie pardavinėjami žmonėms kaip butai, o vėliau kreipiamasi į tą pačią savivaldybę prašant atleisti juos nuo NT mokesčio. Ir savivaldybės taryba rimtu veidu svarsto tuos prašymus ir priiminėja sprendimus. Čia man atrodo ir arkliui aišku: karalius nuogas. Kiek tai gali tęstis? Kiek galime apsimetinėti, kad viskas yra gerai? Tai yra nenormali situacija“, - aiškino Seimo narys.

A. Stončaitis taip pat sureagavo: „Tik patikslindamas noriu priminti, kad 20 kv m rūsys staiga virto 1160 kv m rūsiu. Ir viskas valstybei yra gerai. STT pažymėjo, kad keistokai atrodo savavališkos statybos, jų įteisinimas. Susidaro įspūdis, kad tas, kas pavogė, turėtų įvertinti pats, už kiek pavogė. Ir kad pats žalą turėtų nustatyti. Kam vystytojui praeiti sunkius kelius, jeigu galima eiti paprastesniu keliu. Savavališka statyba arba rekonstrukcija. Tikėkimės, kad rudenį viceministrė atneš pakeitimus ir mes komisijoje juos galėsime panagrinėti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)