Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (VU TSPMI) docentas K. Girnius „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ teigė, kad opozicijos noras skelbti interpeliaciją užsienio reikalų ministrui yra natūralus sprendimas.

„G. Landsbergis jau dvejus metus dirba užsienio reikalų ministru, per dvejus metus labai mažai ką pasiekė, o labai daug kas pasuko blogu keliu. Tokioje jautrioje padėtyje mes turime teisę į kompetentingą užsienio reikalų ministrą, o ne mėgėją. Bet, deja, turime mėgėją“, – kritikos G. Landsbergiui negailėjo politologas.

Tranzito klausimo K. Girnius nesureikšmina, tačiau atkreipia dėmesį, kad užsienio reikalų ministras daro klaidą po klaidos.

Pirmiausia, anot jo, buvo Kinijos ir Taivaniečių atstovybės klausimas.

„Jis leptelėjo: Kinijos vertinimas yra stipriai per griežtas. Gal, tavo nuomone, stipriai per griežtas, bet reikėjo tą numatyti, – kalbėjo politologas. – Man susidaro įspūdis, kad jis keliauja po Europą, vaizduoja, lyg būtų didelės šalies atstovas, o konkrečius, sudėtingus klausimus, pavyzdžiui, dėl tranzito suderinimo, kur jo ministerija, tarp kitko, turėtų turėti didesnį vaidmenį, palieka kitiems.“

Jis tęsė, kad tuomet klausimai nėra sprendžiami, ir turime tai, ką turime.

Nors, anot jo, Kaliningrado klausimas dabar kelia didžiausią nepasitenkinimą, politikos apžvalgininkas nemano, kad tas nepasitenkinimas pelnytas, nes dėl to sprendimą priėmė JAV ir Vokietija, Lietuva čia padaryti esą daug ir negalėjo.

„Viešai skelbti, kad mes nepatenkinti, tai irgi toks vaikiškas žaidimas“, – pridūrė jis.

Todėl, pasak politologo, G. Landsbergio kalti prie kryžiaus dėl Kaliningrado tranzito neverta, tačiau esą reikia pripažinti, kad jis visada buvo prastas ministras.

Kišasi, kur nereikia

„Jis nesupranta, kad mes esame maža šalis be jokių ypatingų savybių, faktiškai Vakarų Europos didmiestis, ir reikia tenkintis atitinkamu vaidmeniu. Mes nebūsime regiono lyderiu, kaip jis mėgina tą vaidinti, – tai bus Lenkija. Kišasi, kur nereikia, kur Lietuva neturi jokio vaidmens“, – teigė jis.

Kaip pavyzdį K. Girnius pateikė G. Landsbergio kalbas apie tai, esą buriama koalicija Odesos uostui atblokuoti ir grūdams išgabenti.

„Lietuva toje koalicijoje nedalyvauja, mes neturime nei naikintuvų, nei lėktuvų, tai kam kalbėti apie tai? Tie, kurie atblokuos Odesos uostą, jie tą padarys, bet ne mes“, – teigė jis.

G. Landsbergis, anot jo, turėtų suvokti, kad nors esame padarę daug gerų dalykų, didžiojoje politikoje nevaidiname jokio vaidmens.

„Tada, kai iššokame, moralizuojame ir pasakojame, mes drąsesni, mes tauresni, mes nusivylę, kad kiti nerodo principo, mes rodome principus – čia yra vaidyba, gryna vaidyba, ir ganėtinai neskoninga“, – teigė jis.

K. Girniaus teigimu, klausimas, ką turėjo vokiečiai pagalvoti apie mus, kai G. Landsbergis pareiškė, jog Berlynas svarsto galimybę iš sankcijų išbraukti „Belavią“.

„Net nemėgino nustatyti, ar tai tiesa, nesusisiekė su atsakingais Vokietijos pareigūnais. Koks nors apžvalgininkas gali tokį gandą išmesti, bet užsienio reikalų ministras yra atsakingas, jei kalba tokia tema, apie tokį svarbų sąjungininką, bent minimaliai patikrinti“, – kalbėjo „Žinių radijo“ pašnekovas.

Jo teigimu, Lietuva, be abejo, gali turėti savo nuomonę, bet nereikėtų jos reikšti kasdien ir dar tokiu perdėtu būdu.

Politologo teigimu, jei Lietuva nori turėti įtaką pasauliui, ji turi pradėti juodą, neįdomų darbą, pavyzdžiui, derinti pozicijas su Estija, Latvija, kad Baltijos šalys kalbėtų kartu. Taip jos sulauktų daugiau dėmesio.

Visą „Žinių radijo“ laidą apie G. Landsbergį klausykite čia: