Ukrainos saugumo tarnybos generolas majoras Viktoras Jahunas mano, kad juo gali būti Rusijos vasalu vadinamas dabartinis Baltarusijos saugumo tarybos valstybės sekretorius generolas Aleksandras Volfovičius.

Kiek valdys A. Lukašenka, spręs Kremlius

Paskutiniu diktatoriumi Europoje vadinamas Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos autokratas Aliaksandras Lukašenka, panašu, iš paskutiniųjų bando priešintis Maskvai ir nenori įsitraukti į Kremliaus pradėtą karą su Ukraina. Analitikai teigia, jog tai lemia A. Lukašenkos savisaugos instinktas bei suvokimas, kad pradėta karinė avantiūra gali baigtis itin liūdnai, – kovinės patirties neturinčios ir nežinia kaip paruoštos Baltarusijos kariuomenės sutriuškinimu.

Ir nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nevengia deklaruoti neva itin gerų santykių su A. Lukašenka, kalbama apie sąjunginės valstybės – Rusijos, Baltarusijos ir okupuotos Ukrainos dalies – sudarymą, iš tiesų situacija kur kas sudėtingesnė. Sudarius šią sąjungą, akivaizdu, kad jai vadovaus V. Putinas, o A. Lukašenka būtų nuvainikuotas. Geriausiu atveju jam tektų Minsko prefekto vaidmuo.

Baltarusijos kariuomenė

Visa tai puikiai suvokdamas Baltarusijos autokratas iš paskutiniųjų stengiasi priešintis V. Putino, nuo kurio tapo visiškai priklausomas, planams ir siekia išlaikyti dabartinį diktatoriaus statusą bei turimą įtaką. Tačiau įtampai didėjant, Rusijai patiriant vis daugiau nesėkmių Ukrainoje, tampa akivaizdu, jog rusų generolai siekia kare prieš Ukrainą pasitelkti ir baltarusių potencialą.

O norint tai padaryti, reikia A. Lukašenką pakeisti kitu, savu ir klusniu žmogumi. Ukrainos saugumo tarnybos generolas majoras Viktoras Jahunas mano, kad juo gali tapti Rusijos vasalu vadinamas dabartinis Baltarusijos saugumo tarybos valstybės sekretorius generolas Aleksandras Volfovičius.

„Šis žmogus – pagrindinis įtakos agentas marionetiniame A. Lukašenkos režime“, – Ukrainos naujienų agentūrai „Unian“ teigė Baltarusijos opozicijos atstovas, buvęs kultūros ministras Pavelas Latuško.

Gimė kariškio šeimoje, įgijo tris karinius išsilavinimus

Apie A. Volfovičių žinoma tiek, kad šis baltarusių kariškis itin glaudžiai susijęs ne tik su žlugusios SSRS, bet ir Rusijos karinėmis pajėgomis.

A. Volfovičius gimė Kazanėje, o 1984 m. baigė mokyklą Borisove, kariniame Peshio miestelyje, kur tarnavo jo tėvas Grigorijus Volfovičius, sovietų armijos tankų karininkas.

Karinį išsilavinimą įgijo baigęs Maskvos aukštąją karo komendantūros mokyklą, po to tarnavo kariuomenėje. 1998 m. A. Volfovičius įgijo dar vieną išsilavinimą – baigė Karo akademijos vadovavimo ir personalo fakultetą.

1993 m. A. Volfovičius pradėjo dirbti Peshio, arba 72-osios gvardijos praporščikų ir jaunesniųjų specialistų mokymo centre. Ten jis ėjo štabo viršininko – motorizuoto šaulių pulko vado pavaduotojo ir bataliono vado – pareigas.

Generolas Aleksandras Volfovičius

Trečiąjį karinį išsilavinimą įgijo Maskvoje – 2008 m. baigė Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo karo akademiją, po to dirbo ginkluotosiose pajėgose, vadovavo 120-ajai atskirajai gvardijos mechanizuotajai brigadai.

2012 m. A. Volfovičius grįžo į Borisovą. Iš pradžių užėmė Šiaurės vakarų operatyvinės vadovybės karinių pajėgų vado pirmojo pavaduotojo pareigas, vėliau tapo vadu.

Ir tik 2018 m. jis buvo paskirtas Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininko pirmuoju pavaduotoju. Po dvejų metų buvo paaukštintas ir tapo ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininku – Baltarusijos gynybos ministro pirmuoju pavaduotoju. Šias pareigas jis ėjo lygiai vienerius metus, nes generolo majoro laipsnį užsitarnavusį A. Volfovičių Baltarusijos autokratas A. Lukašenka paskyrė Saugumo tarybos valstybės sekretoriumi.

Apie tai, koks totalitarinėje valstybėje svarbus šis postas liudija tai, kad prieš A. Volfovičių šias pareigas ėjo buvęs gynybos ministras Andrejus Ravkovas bei Saugumo tarnybos ir KGB pirmininkas Valerijus Vakulčikas.

„Būtent šalies Saugumo tarybos valstybės sekretorius perima visą valdžią į savo rankas, jeigu kas nors nutinka prezidentui“, – teigia Ukrainos naujienų agentūra „Unian“.

Baltarusiškas Kremliaus ruporas

„A. Volfovičius nuolatos bendrauja su savo kolega Maskvoje – Nikolajumi Patruševu. Ir būtent A. Volfovičiaus įsakymu beveik visa Saugumo taryba, jos nariai ir darbuotojai tapo pavaldūs rusams. Per gana trumpą laiką jam pavyko perimti visų jėgos struktūrų kontrolę. Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad jeigu kas nors nutiks A. Lukašenkai, šalies valdymą perims Saugumo taryba.

Šį dekretą praėjusį pavasarį pasirašė pats A. Lukašenka, o esminis vaidmuo tektų tarybos valstybės sekretoriui, Kremliaus statytiniui A. Volfovičiui“, – paaiškino ir Baltarusijos opozicijos atstovas P. Latuško.

Pasak naujienų agentūros „Unian“, praėjusiais metais generolas A. Volfovičius dažnai lankėsi Lenkijos ir Lietuvos pasienyje, kur buvo eskaluojama migrantų krizė. Baltarusių generolas žurnalistams aiškino, kad „Vakarų partneriai“ nėra suinteresuoti gerais santykiais su jo šalimi.

Baltarusijos kariuomenė

Prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą A. Volfovičius neliko nuošalyje. Kalbėdamas žurnalistams jis skleidė Kremliaus naratyvą apie tai, jog neva karą eskaluoja Ukrainai padedančios, įvairią pagalbą ir ginkluotę tiekiančios Vakarų šalys. Taip pat jis kalbėjo apie dezinformaciją, kurią esą skleidžia Rusijos agresiją atremiantys Ukrainos gynėjai.

„Todėl būtent A. Volfovičius gali tapti Baltarusijos chuntos vadovu ir šalį perduoti Rusijai“, – skelbia agentūra „Unian“.

Užgrobus šalyje valdžią – generolą tikriausiai paremtų kiti kariuomenės vadai

Baltarusijos opozicionierius P. Latuško savo ruožtu pastebi, kad A. Volfovičiui, skirtingai nei A. Lukašenkai visiškai nereikia vaidinti nepriklausomo nuo Rusijos sprendimų ir valios, nes jis yra tiesiog baltarusiškas Kremliaus ruporas.

Ukrainos saugumo tarnybos generolas majoras V. Jahunas prognozuoja, kad Baltarusijos ir Rusijos susijungimas prasidės nuo jų karinių pajėgų asimiliacijos. O tai reiškia, kad Baltarusijos kariuomenė taps Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalimi ir palaipsniui, per vienerius, pusantrų metų Baltarusija nustos egzistuoti kaip nepriklausoma valstybė.

„Jeigu A. Volfovičius užgrobs Baltarusijoje valdžią, panašu, kad dauguma kariuomenės vadų jį parems, skelbia ekspertai. Tačiau ar įsakymus vykdys eiliniai kariai, kurie žūsta pirmieji? Nes kol kas baltarusiai dar nėra pajėgūs su ginklu rankose kirsti Ukrainos sienos ir įsitraukti į vykstantį karą. Bent jau kol kas“, – teigia Ukrainos naujienų agentūra „Unian“.

Baltarusijos kariuomenė
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)