Mano, kad pralaimės antrame ture

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas Mažvydas Jastramskis prognozuoja, kad A. Zuokas pateks į antrą rinkimų turą, tačiau ten pralaimės dešiniųjų kandidatui.

„Vilnius pastaraisiais rinkimais, o tai ypač matosi per Seimo rinkimus, tapo labai aiškia dešiniųjų tvirtove“, – Delfi komentavo politologas.

Jis atkreipė dėmesį, kad labai daug įtakos mero rinkimuose turi ir pats kandidatuojantis asmuo.
„Šie dalykai persidengia. Ypač tokiame mieste kaip Vilnius aš sunkiai įsivaizduočiau, kad Zuokas galėtų antrame ture gauti daug balsų iš dešiniųjų – konservatorių, liberalų, Laisvės partijos rinkėjų“, – sakė M. Jastramskis.

VU TSPMI politologo teigimu, savo laimę gali bandyti ir nepriklausomas kandidatas, kurį remtų kažkuri dešinioji partija, tačiau, pasak jo, tai vis tiek smarkiai nepadidintų A. Zuoko šansų.

„Aš manau, kad jis praloš. Esu anksčiau daręs analizę pagal tai, kas remia A. Zuoką – čia buvo seniau, regis, 2013-ais metais, tai labai aiškiai matėsi, kad daugiau yra į dešinę linkstantys rinkėjai. Jis po to bandė pakeisti tą savo įvaizdį, nevisai jam sėkmingai tai gavosi, išeidavo į antrus turus, bet pralošė prieš R. Šimašių. Aš, tiesą sakant, manau, kad tas dalykas nepasikeis. Tuo labiau, kad partija su Žemaitaičiu tikrai ne pliusas jam“, – kalbėjo M. Jastramskis.

Trečioje vietoje pirmame ture 2019 m. su 11 proc. rinkimuose dalyvavusių sostinės gyventojų palaikymu liko tuometis Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Politologo nuomone, tokį neblogą rezultatą V. Uspaskichui pavyko pasiekti „nugriebiant“ tautinių mažumų rinkėjų balsus nuo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA), tačiau iš to nebūtinai daug išloštų A. Zuokas.

Artūras Zuokas

„Čia buvo daugiau variantas, kai vienas pakyla, kitas nusileidžia. Aišku, A. Zuokas gali gauti šių balsų, bet, jei dalyvaus LLRA kandidatas, tai vėlgi pirmame ture jam nebus labai lengva. Aišku, antrame ture tautinės mažumos balsuotų labiau už A. Zuoką, lyginant, pavyzdžiui, su kokiu konservatorių ar liberalų kandidatu, bet nemanau, kad to užtektų“, – komentavo M. Jastramskis.

Kol kas nei Tėvynės sąjunga, nei Laisvės partija, nei Liberalų sąjūdis nėra viešai įvardiję savo kandidatų į sostinės mero poziciją. Politologo vertinimu, kol kas sunku pasakyti, ar tai – gera taktika.

„Priklauso nuo to, kokia bus asmenybė. Jei jie pasirinks mažiau žinomą kandidatą, pavyzdžiui, iš savivaldos, tai reikėtų kuo anksčiau (paviešinti), kad būtų galima didinti jo žinomumą, bet jei jie rinksis kandidatūrą, kas, pavyzdžiui, yra koks ministras ar gerai žinomas politikas iš anksčiau, tai tada galbūt reikėtų kortas laikyti dar kol kas užverstas“, – kalbėjo M. Jastramskis.

Kiek anksčiau ELTOS užsakymu atliktos „Baltijos tyrimų“ apklausos duomenys rodė, kad daugiau gyventojų dabar palaikytų ne R. Šimašių, o A. Zuoką. Visgi, pasak VU TSPMI politologo, tai nereiškia, kad R. Šimašiumi nusivylę rinkėjai būtinai balsuotų būtent už A. Zuoką.

„Aš tikrai tuo abejoju, dėl to, kad taip paprastai nevyksta. Zuokas su savo veiksmais, įvaizdžiu per pastarąjį dešimtmetį tikrai padarė nemažai, kad žmonės nepradėtų jo mylėti – turiu omeny tuos, kurie balsuoja už konservatorius, Laisvės partiją ar Liberalų sąjūdį. Kaip tik jiems A. Zuokas, manau, yra tas kandidatas, kuriam jaučiama priešprieša“, – sakė M. Jastramskis.

R. Šimašius yra pranešęs, kad nebesieks trečios Vilniaus mero kadencijos.

„Pasitraukia žmogus, kuris labai aiškiai siejamas su Vilniaus mero postu dešiniųjų stovykloje, bet nepakeičiamų politikoje nėra. Ką pastatys dešinieji, už tą kandidatūrą balsuos jų rinkėjai, o ne už A. Zuoką“, – pridūrė M. Jastramskis.

Sako, kad šansai yra nemaži: gali suveikti ne tik „patikrinto naujo“ efektas

Vis dėlto Klaipėdos universiteto (KU) politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili Delfi teigė, kad vertinant iš to, kokie kandidatai šiuo metu kaip galimi yra aptarinėjami viešojoje erdvėje, ji nenuvertintų A. Zuoko galimybių vėl tapti Vilniaus miesto meru.

„Šansai yra labai nemaži dėl to, kad ateina žmogus po tam tikros santykinės politinės pertraukos. Jau yra primiršti kai kurie jo buvę skandalai. Jis turi labai daug patirties – čia vienas iš esminių momentų būtų“, – komentavo ekspertė.

G. Burbulytės-Tsiskarishvili vertinimu, A. Zuokas galėtų „nuvogti“ balsus iš centro, centro-kairės partijų.

Artūras Zuokas

„Ten konkurencija yra gana nemaža. Tikrai toje rinkėjų erdvėje jis gali surinkti balsų. Aš neatmesčiau, kad vieną-kitą balsą ir iš dešiniųjų stovyklos gali paimti. Aišku, labai maža tikimybė, kad paimtų kažką iš konservatorių, nes tai yra gana ištikimas rinkėjas, bet jei žiūrėsime į pasibarščiusius įvairius liberalus, yra tikimybės, kad iš ten gali paimti balsų. Aišku, orientuojamės daugiau į centrą“, – teigė KU politologė.

Be to, anot jos, A. Zuokas turi didelę patirtį, charizmą, jis geba suorganizuoti įdomią bei spalvingą rinkiminę kampaniją.

„Žmonės visada nori kažko naujo. Kaip bebūtų keista, bet Zuokas dabar ateina kaip santykinai naujas, nes vis tiek tam tikrą politinę pertrauką turėjo. Antras dalykas – iš dabar aptariamų kandidatų, tai gana ryški asmenybė. Manau, kad jo rinkiminė kampanija tikrai nebus nuobodi ir tai gali pridėti papildomų balsų“, – sakė G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Visgi ji akcentavo, kad galutinai vertinti A. Zuoko galimybes reikės tada, kai bus žinomi visi rinkimuose dalyvausiantys kandidatai. Įdomių žmonių, kaip priminė politologė, gali iškelti ir visuomeniniai rinkimų komitetai.

„Jis sudaro labai stiprią konkurenciją centro ir į kairę nuo centro kandidatams. (…) Vilniui iš tiesų pasisekė, dėl to, kad tikrai nebus nuobodu ir rinkimai bus įdomūs. Čia papildomas šalutinis efektas, bet Zuoko kandidatavimas gali ne tik padidinti susidomėjimą, bet ir pritraukti šiek tiek daugiau rinkėjų, dėl to, kad bus įdomu“, – kalbėjo ekspertė.

G. Burbulytė-Tsiskarishvili manymu, A. Zuoko minusas gali būti jo nepastovumas.

„Tie rinkėjai, kurie domisi, kuriems yra įdomu programinės nuostatos, kurie nori nuoseklumo ar pastovumo iš kandidatų, nemanau, kad rinktųsi Zuoką. Čia yra didžiausias minusas – nelabai aišku, ko iš jo tikėtis. (…) Daliai rinkėjų tai nebus priimtina, bet žinome, kad žmonės neypatingai domisi rinkiminėmis programomis, dažniausiai susifokusuoja į kelis pagrindinius lozungus. Tai ir lauksime tų lozungų, žiūrėsime, ką jis pasakys. Kol kas net priskirti, kas jis toks – dešinė, kairė, centras – gana sudėtinga, bet iš kitos pusės, tiems žmonėms, kurie nori kažko „patikrinto naujo“, tai gali tapti priimtina“, – pridūrė politologė.

Rinkiminę kampaniją pradeda anksčiau: ar sugebės eliminuoti priekaištus dėl senų bėdų

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis Delfi TV sakė, kad A. Zuoko sprendimas dalyvauti rinkimuose nebuvo netikėtas.

„Aš to ir laukiau, nes jau gerą pusmetį Zuokas savotiškai aktyvizavosi viešajame lauke – čia ir jo asmeninės gyvenimo problemos buvo išryškintos, ir jo nuomonės daugeliu klausimų“, – pastebėjo politologas.

Artūras Zuokas, Remigijus Šimašius

L. Bielinis akcentavo, kad Vilniaus miesto mero pozicija yra labai svarbi visoms politinėms jėgoms.

„Čia mes matysime gana karštą, įnirtingą mūšį dėl pergalės. Zuokas šiuo atveju išties tą puikiai supranta, todėl jis iš anksto pasiskelbė tam, kad galėtų sutelkti aplink save savo rinkėjus, savo galimus rėmėjus, balsuotojus ir galų gale primintų apie save intensyviai dar kartą bei tokiu būdu pradėtų rinkiminę kampaniją daug anksčiau nei visi kiti“, – pastebėjo VDU profesorius.
Jo manymu, kitos partijos savo kandidatus į Vilniaus mero postą turėtų po truputį pradėti viešinti jau rudens pradžioje.

L. Bielinis antrino G. Burbulytei-Tsiskarishvili, kad A. Zuoko praeities skandalai jau rinkėjų yra primiršti.

„Dažniausiai atsimename tai, kas buvo vakar, o ne prieš mėnesį ar prieš keletą metų, bet konkurentai primins, užakcentuos tas problemas ir ydas, dėl kurių Zuokas sulaukė įvairių priekaištų ir dėl kurių jis iš esmės buvo nustumtas. Jam bus priminta ir aš manyčiau, kad taip anksti paskelbdamas savo kandidatūrą jis iš esmės nori eliminuoti šiuos kaltinimus ar priekaištus – „sudeginti“ juos iš anksto, nes prasidės dabar tos diskusijos, bandymai priminti. Čia Zuokas elgiasi teisingai – anksti pradėdamas jis iki rinkimų sugebės amortizuoti šiuos kaltinimus“, – pridūrė politologas.

Patirtis, asmeninės savybės ir skandalai: minusai ir koziriai

Kad A. Zuoko sprendimas nenustebino, Delfi TV sakė ir komunikacijos ekspertas Arijus Katauskas.

„Viešojoje erdvėje jis visada buvo aktyvus dėl Vilniaus problemų. A. Zuokas ir Vilnius yra betarpiškai susiję turbūt tiek jo rėmėjams, tiek nekentėjams, bet dabar galima stebėti, kad jis lyg ir bando kaip politikas pasisavinti tą kritikuojančią R. Šimašių ir dabartinę valdžią Vilniuje dalį: matome dėl transporto, dėl žolės pjovimo. Jis rodo, kad yra aktyvus, kad kitaip spręstų kylančius klausimus“, – sakė pašnekovas.

Jis antrino politologams, kad anksti paskelbęs apie savo planus kandidatuoti Vilniaus miesto mero rinkimuose, A. Zuokas natūraliai pelnys didžiausią pirminį dėmesį.

„A. Zuokas pradeda savo kampaniją. Matysime, kiek jam užteks resursų, nes temų Vilniuje, apie ką šnekėti, tikrai yra“, – komentavo A. Katauskas.

Eksperto teigimu, visi skandalai ir A. Zuoko teistumas konkurentų bus tikrai priminti rinkiminės kampanijos metu.

„Visai nenustebčiau, jei būtų išnaudojama ir asmeninė istorija, kuri anksčiau buvo lyg ir labiau nustumta į antrą planą. Visi šie koziriai oponentų bus tikrai metami prieš A. Zuoką, bet vis tik A. Zuokas per pastaruosius keletą rinkimų, kuriuose jam nepavyko nugalėti R. Šimašiaus, tuos klausimus turėjo, atsakymai jau yra pakankamai gerai nušlifuoti. Neužmirškime, kad A. Zuokas vis tik yra vienas, ko gero, geriausiai komunikuojančių politikų Vilniuje ir Lietuvoje“, – pastebėjo A. Katauskas.

Artūras Zuokas

Atsilaikyti prieš tokius nemalonius klausimus, pasak jo, A. Zuokui padeda ir patirties bagažas, tačiau iššūkių politikui gali kilti dėl priklausymo partijai „Laisvė ir teisingumas“.

„Žinoma, yra ir kita dalis: jo politinė karjera. Ta partija, kuriai dabar priklauso, jos lyderis įsivėlęs tam tikras batalijas su visuomene, su socialinių tinklų vartotojais. Manau, kad ir šioje vietoje A. Zuokas turės laikyti tam tikrą distanciją, nepersikelti ant savęs tam tikro krūvio. Vis tik partinė linija irgi, sakyčiau, yra šiek tiek pavojinga Vilniaus mieste, bet mes jau matėme jo pirmuosius žingsnius, dalinai atsiribojant nuo pono Žemaitaičio“, – kalbėjo A. Katauskas.

„Manau, kad čia jam klausimų bus, bet kartu esu įsitikinęs, kad A. Zuokas bus pasiruošęs į juos atsakyti“, – sakė ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)