Maskva siekia sudaryti paliaubas

„Kad jie taip pasielgė – nėra nieko keista. Jau prieš šio susitarimo pasirašymą esu sakęs, kad jie būtinai kažką iškrės. Pirmiausia reikia įvertinti tai, kad jie susitarimų netraktuoja kaip privalomų laikytis. Ir tai pagaliau reikia suprasti”, – Ukrainos televizijos „24 kanalas” eteryje kalbėjo žinomas apžvalgininkas M. Feiginas.

Jis svarstė, kad Stambule pasirašytas susitarimas tarp Jungtinių Tautų ir Rusijos Federacijos, kad nebus puolami nustatytais koridoriais grūdus gabensiantys laivai dar nereiškia, kad pavyks atblokuoti kelius Juodojoje jūroje uostą.

Maskva jau gavo ko norėjo – sankcijos buvo sušvelnintos. Kalbame apie žemės ūkio produkciją, komponentus ir taip toliau. Gavusi ko norėjo, Maskva dabar nori gauti dar daugiau, siekia, kad būtų paskelbtos paliaubos“, – kalbėjo M. Feiginas.

Grūdų eksportą siekiama panaudoti kaip kozirį

Apžvalgininkas pastebėjo pakitusią Rusijos retoriką. Po atakos prieš Odesos uostą jau imta kalbėti, kad tai ne Rusijos paleistos raketos, esą ukrainiečiai patys save apšaudė.

„Reikia įvertinti tai, kad Rusijai pasiekus sankcijų sušvelninimo, tai jau praeitis, viskas seniai pamiršta.

Kodėl reikia apšaudyti uostus? O kodėl gi ne. Kas mums už tai bus? O kur jūs matėte šiame susitarime (dėl laivybos Juodąja jūra atnaujinimo – red.) esant kokias nors numatytas bausmes? Jeigu būtų numatytos dešimtis milijardų dolerių siekiančios finansinės sankcijos, tai gal ir būtų rimta. O dabar ten nieko panašaus nėra.

Todėl dabar Maskva pradės ilgą žaidimą. Bus pradėta aiškinti, jog nėra galimybių užtikrinti susitarime įtvirtintais maršrutais plaukiančių laivų saugumo. Jie gali užplaukti ant būtent „ukrainietiškos“ minos ir nuskęsti. Todėl reikia veikti kartu, sudaryti susitarimą dėl paliaubų. Kitaip tariant – panaudoti grūdų eksporto kozirį kaip vieną svertų verčiant sudaryti paliaubų sutartį.

Gal tai ir nesuveiks, tačiau kodėl nepabandžius? Juk sankcijas pavyko sumažinti“, – svarstė žinomas Rusijos žmogaus teisių gynėjas ir apžvalgininkas M. Feiginas.

Svarbiausia – vykstantis karas

Jis atkreipia dėmesį, kad Ukrainos grūdų eksportu yra suinteresuotos ne tik atskiros valstybės, bet ir privatus kapitalas, kalbama apie labai didelius pinigus. Pasak M. Feigino, vien tai, kad susitarimo sudaryme aktyviai dalyvavo Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius irgi daug ką pasako.

„Čia ir Turkijos interesai, kurie siekia ukrainietiškų grūdų klausimą panaudoti savo naudai, ir Maskvos interesai. Ukraina taip pat nori savo biudžetą papildyti dešimtimi milijardų dolerių. Tačiau reikia atsiminti, jog grūdai lieka grūdais, tačiau už viską svarbesnis yra karas.

Todėl į viską reikia žvelgti per vykstančio karo prizmę. Viską, ką daro Maskva ir Vladimiras Putinas – orientuota į karą, siekiant pergalės ir Kijevo kapituliacijos. Todėl pavykus sušvelninti sankcijas ir buvo sukurtas naujas įtampos židinys, kad jie galėtų pradėti nesibaigiančias derybas, konsultacijas ir susitikimus, o viskas turėtų pasibaigti papildomų susitarimų sudarymu pagal Maskvos iškeltas sąlygas“, – kalbėjo M. Feiginas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)