Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė įsitikinusi – vienintelis būdas spręsti problemą taip, kad kaskart žmonėms nereikėtų teikti skundų, yra keisti teisės aktus ir taip užtikrinti asmenų su negalia teisę be apribojimų naudotis liftais.

Vilniuje yra daugiabučių, kuriose liftai nestoja antrame aukšte. Kai kuriems tokių daugiabučių antro aukšto gyventojams kartais atsiranda būtinas poreikis naudotis liftu – pavyzdžiui, žmonėms su negalia ir kitais judėjimo sunkumais.

Būtent dėl šios priežasties Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gavo skundą. Pareiškėja teigė, kad kreipėsi dėl lifto sustojimo antrame aukšte būtinybės, o namo administratorius pasiūlė rengti visų namo gyventojų balsavimą, kuris nuspręstų, ar bus organizuojami lifto taisymo darbai, ar ne. Skundo tyrimo metu name, kuriame gyvena pareiškėja, lifto sustojimas antrame aukšte visgi buvo įjungtas, tačiau netrukus tarnybą pasiekė dar du skundai, atskleidžiantys tokią pačią problemą kituose Vilniaus daugiabučiuose.

Faktas, kad negalią turinti namo gyventoja negali pasinaudoti liftu ir patekti į antrąjį namo aukštą, gali būti laikomas Lygių galimybių įstatymo pažeidimu, neužtikrinant aplinkos prieinamumo asmenims su negalia. Tačiau, kaip pranešime atkreipia dėmesį Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, daugiabučių administravimą reglamentuojančiuose teisės aktuose šiuo metu nėra aiškių nuostatų, kurios įpareigotų namo administratorių sureguliuoti taip liftą, kad šis sustotų antrame aukšte, kai to pareikalauja bent vienas namo gyventojas ir kai tai būtina dėl asmens negalios, amžiaus, šeiminių aplinkybių.

Lygių galimybių kontrolierė kreipėsi į Vilniaus savivaldybę, Aplinkos ministeriją, Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją bei Neįgaliųjų reikalų departamentą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos su siūlymu keisti teisės aktus, siekiant užtikrinti žmonių su negalia teisę ir galimybę be apribojimų patekti į visus daugiabučių gyvenamųjų namų, kuriuose įrengti liftai, aukštus.

Vieno iš tarnyboje gautų skundų atveju tyrimas nutrauktas, nes jo metu lifto stojimas antrame namo aukšte to prašiusiai pareiškėjai buvo užtikrintas. Kitų dviejų skundų atveju, kaip informuoja Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, pradėti tyrimai.