Lietuvos pirmoji ponia taip pat pristatė pirmąjį pasaulyje Ukrainos centrą, kuris jos ir Ukrainos pirmosios ponios Olenos Zelenskos iniciatyva birželį atidarytas Vilniuje, pranešė Prezidentūra.

Skaitydama pagrindinį pranešimą sesijoje „Išgelbėkime vaikystę“ Lietuvos pirmoji ponia pabrėžė, kad Rusijos karas Ukrainoje vyksta ne tik dėl teritorijos, bet ir siekiant sunaikinti ukrainiečių tautos identitetą, išardyti šeimas, išstumti gyventojus į emigraciją, priverstinai juos asimiliuoti.

„Kiekvienas Ukrainos vaikas – tai didžiausias Ukrainos turtas ir šalies ateitis, kuri šiandien žalojama ir naikinama mūsų akyse. Mes tiesiog privalome ginti humanizmo principus. Kiekvieno padoraus žmogaus pareiga – siekti Ukrainos vaikų gerovės taip pat atkakliai ir ryžtingai, kaip ukrainiečiai kovoja už savo ir mūsų visų laisvę“, – sakė D. Nausėdienė.

Lietuvos pirmoji ponia akcentavo, kad absoliuti dauguma ukrainiečių pabėgėlių nori grįžti namo ir laukia, kada galės tai padaryti, todėl priimančios šalys privalo padėti ukrainiečiams išsaugoti tapatybę.

Pasak pranešimo, daug dėmesio konferencijoje buvo skirta bendrai Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių iniciatyvai – Ukrainos centrui Vilniuje, kuris bendradarbiaujant su Vytauto Didžiojo universitetu atidarytas birželį.

„Žvelgiame ir dar toliau – Ukrainos centrą matome kaip Ukrainos instituto filialą Lietuvoje, kuris ne tik tęstų savo edukacinę bei kultūrinę veiklą, bet ir stiprintų Ukrainos kultūrinę diplomatiją, padėtų Ukrainai kelyje į visateisę narystę Europos Sąjungoje“, – sakė Lietuvos pirmoji ponia D. Nausėdienė.

O. Zelenskos iniciatyva surengtoje pirmųjų ponių konferencijoje „Ukraina ir pasaulis: Ateitis, kurią (at)kuriame. Kartu“ dalyvavo Lietuvos, JAV, Kanados, Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos, Belgijos, Turkijos, Latvijos, Serbijos, Islandijos valstybių vadovų sutuoktinės, Jungtinių Tautų, UNICEF, Pasaulio sveikatos organizacijos vadovai, žinomi mokslininkai, istorikai, muzikantai, aktoriai, sportininkai.

Kijeve, Varšuvoje, Briuselyje, Londone ir Vašingtone susirinkę konferencijos dalyviai diskutuoja apie Rusijos karo Ukrainoje pasekmes ir dalinasi patirtimi sprendžiant svarbiausias humanitarines problemas – karo pabėgėlių priglaudimo, Ukrainos vaikų edukacijos, psichologinės pagalbos, moterų lyderystės karo niokojamoje šalyje klausimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją