„Man labai svarbu asmeniškai atvažiuoti į Kijevą, susitikti su O. Zelenska ir dar kartą visos Lietuvos vardu išreikšti gilią pagarbą ir susižavėjimą tam, ką daro ji asmeniškai ir ką daro visa didvyriška ukrainiečių tauta. Mūsų, Ukrainos draugų, pareiga padėti atlaikyti karo baisumus ir atstatyti šalį - dar gražesnę ir dar stipresnę", - Kijeve sakė Lietuvos pirmoji ponia.

D. Nausėdienė kartu su O. Zelenska ir Latvijos pirmąja ponia Andra Levite iš studijos Kijeve kreipsis į valstybių vadovų sutuoktines, Jungtinių Tautų, UNICEF, Pasaulio sveikatos organizacijos vadovus, žinomus mokslininkus, muzikantus, aktorius, sportininkus.

G. Nausėdienė skaitys pagrindinį pranešimą sesijoje „Išgelbėkime vaikystę" ir papasakos apie Lietuvos patirtį įtraukiant ukrainiečius vaikus į mūsų šalies švietimo ir ugdymo sistemą. Pirmoji ponia tarptautinei bendruomenei taip pat pristatys pirmąjį pasaulyje Ukrainos centrą, kuris D. Nausėdienės ir O. Zelenskos iniciatyva birželį atvėrė duris Vilniuje.

„Rusijos agresija Ukrainoje - tai karas ne tik dėl užimtos teritorijos. Tai karas prieš valstybės laisvo apsisprendimo teisę. Tai karas prieš tautos identitetą. Rusijos raketų smūgiai nukreipiami ne į kareivius, o į gyvenamuosius kvartalus. Teatrus. Universitetus. Mokyklas. Nes tai karas prieš Ukrainos ateitį. Kiekvienas Ukrainos vaikas - tai didžiausias Ukrainos turtas ir šalies ateitis, kurią šiandien bandoma sunaikinti. Todėl mūsų, Ukrainos draugų, pareiga - siekti jos vaikų gerovės taip pat atkakliai ir ryžtingai, kaip ukrainiečiai kovoja už savo ir mūsų visų laisvę", - sakė D. Nausėdienė.

Kaip praneša Prezidento komunikacijos grupė, kartu su Lietuvos pirmąja ponia konferencijoje dalyvaus JAV, Kanados, Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos, Belgijos, Turkijos, Latvijos, Serbijos, Islandijos valstybių vadovų sutuoktinės, Jungtinių Tautų, UNICEF, Pasaulio sveikatos organizacijos vadovai, žinomi mokslininkai, istorikai, muzikantai, aktoriai, sportininkai. Jie diskutuos apie Rusijos karo Ukrainoje pasekmes ir dalinsis patirtimi sprendžiant svarbiausias humanitarines problemas - karo pabėgėlių priglaudimo, Ukrainos vaikų edukacijos, psichologinės pagalbos, moterų lyderystės karo niokojamoje šalyje klausimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją