Prezidentas metinę savo spaudos konferenciją surengdavo per savo inauguracijos metines.

„Prieš dvejus metus, atsimenu, lygiai toks pat gražus oras buvo“, – pernai liepos 14 dieną kalbėjo prezidentas.

Neseniai suėjo treji metai po inauguracijos, bet metinė spaudos konferencija neįvyko. Šiemet data beveik sutapo su dar vienu įvykiu – liepos 13-ąją pasirodė naujos Europos Komisijos gairės dėl Kaliningrado tranzito.

Iš Prezidentūros atsakymo atrodo, kad metinės spaudos konferencijos ir nebus: „Prezidento spaudos konferencijos ir interviu žiniasklaidai planuojami visų pirma atsižvelgiant į aktualijas bei jų svarbą visuomenei, o ne simbolines sukaktis ar progas“.

Kodėl Prezidentas vengia viešumos?

Naujienų agentūros „Elta“ vyr. redaktorius Vytautas Bruveris mano – įtakos turi pastarieji įvykiai su Kaliningradu.

„Štai, va, pagrindinė priežastis, kodėl jis apskritai vengia viešumo šiuo metu“, – LNK Žinioms sakė jis.

Nors užvakar Prezidentas buvo išėjęs į futbolo varžybas, tai darbotvarkėje įrašyta nebuvo. G. Nausėda vyko atsisveikinti su signataru Aloyzu Sakalu, bet to žiniasklaidai prieinamoje darbotvarkėje irgi nebuvo, o ten jį atsitiktinai pamačiusiems žurnalistams į kitus klausimus neatsakinėjo.

Ketvirtadienį G. Nausėda – Lenkijoje.

„Žūtbūtinai gi stengiasi pastaraisiais metais būti pagrindiniu Europos reikalų karaliumi Lietuvos valstybėje, pagrindiniu Lietuvos atstovu Europos Sąjungos fronte ir Europos Vadovų Taryboje. Dabar šitas antausis ir pralaimėjimas – kaip pavadinsi, nepagadinsi – toje tranzito istorijoje meta pagrindinį šešėlį jam“, – kalbėjo V. Bruveris.

Per metines spaudos konferencijas valstybių vadovai visuomenei atsiskaito, atsako į klausimus apie aktualijas, apie tai, kas buvo, kas dar bus.

„Gal yra tokie lūkesčiai, kad viskas turi būti kaip rojuje, bet jeigu būtų kaip rojuje, reiškia, kad mes nebe šitame pasaulyje„, – pernai liepos 14 dieną įvykusioje metinėje spaudos konferencijoje kalbėjo prezidentas.

Tai daroma ir Rytuose, tačiau su daug režisūros.

„Rytuose ji labai stipriai kontroliuojama, labai stipriai išreikšta kaip tam tikra ceremonija“, – teigė apžvalgininkas Linas Kojala.

Tai daroma ir Vakaruose, pavyzdžiui, Vokietijoje Angela Merkel atsiskaitomąją spaudos konferenciją surengdavo kasmet prieš išeidama vasaros atostogų.

„Ji aptardavo nuveiktus darbus, tuo pačiu užduodavo toną būsimoms atostogoms“, – sakė L. Kojala.

Ar Olafas Scholzas tęs – dar neaišku.

Amerikos prezidentai šią tradiciją turėjo nuo aštuntojo dešimtmečio. Barackas Obama ją tęsė, bet Donaldas Trumpas nutraukė. Bendravimas su visuomene persikėlė į tviterį, Joe Bidenas tradicijos neatnaujino.

„Spaudos konferencijos, kaip žinome, politikams ne visada būna patogios, klausimai, kuriuos užduoda žurnalistai, būna pakankamai aštrūs. Matome, kad, pavyzdžiui, ir JAV prezidentas Joe Bidenas tokių spaudos konferencijų šiek tiek privengia“, – teigė L. Kojala.

Grybauskaitė buvo paskelbusi, kad nedaro klaidų

Politiniai lyderiai turi progą pasirodyti atviri visuomenei, bet taip pat rizikuoja padėties nesukontroliuoti. Lietuvoje bene garsiausiai nuskambėdavo, kaip šalies vadovai pasisakydavo apie savo padarytas klaidas.

„Kasmetinis klausimas, jūs galėtumėte jį išversti, prezidente, ar nemanote, kad padarėte klaidų. – tarsi mėgdžiodama klausimą uždavusį žurnalistą 2015 metais metinėje spaudos konferencijoje kalbėjo Dalia Grybauskaitė. – Ne, nemanau. Visada visus sprendimus darau tuo metu grįsdama tuometine esama man prieinama informacija“.

Tada D. Grybauskaitė tapo klaidų nedarančiąja prezidente. O kai į tokį patį klausimą atsakė G. Nausėda – spaudos neskaitančiuoju prezidentu.

„Bendravimas su žmonėmis tiesiogiai yra kur kas geresnis dalykas, negu skaityti spaudą, ir, tiesą sakant, pasidarė gerokai ramiau ir jaučiuosi daug užtikrintesnis. Tai tam tikras išvadas, kaupiantis patirčiai, darau ir aš“, – kalbėjo jis.

Antroje kadencijoje metines spaudos konferencijas nustojo rengti ir D. Grybauskaitė.

„Jinai irgi gi akivaizdžiai mėgdavo kalbėti ir stengdavosi kalbėti tik jai patogiose ir jos kontroliuojamose situacijose. Netgi drįsdavo dalinti nurodymus, ko prezidentės klausti“, – teigė V. Bruveris.

G. Nausėdos patarėjai derinti klausimų nereikalauja.

Visą LNK Žinių reportažą apie metines Prezidentų spaudos konferencijas žiūrėkite čia: