Aršus rusų nacionalistas tapo karo Ukrainoje kritiku

Tarptautinė tiriamosios žurnalistikos grupė „Bellingcat“ neseniai paskelbė dar vieno tyrimo medžiagą. Šį kartą išsiaiškinta, jog 2014 metais vykusios dalies Ukrainos aneksijos vienas pagrindinių veikėjų Igoris Girkinas naudojosi ir kita tapatybe – Sergejaus Runovo vardu išduotu Rusijos vidaus pasu.

Ši aplinkybė svarbi tuo, jog buvęs FSB (Rusijos federalinės saugumo tarnybos – red.) pulkininkas I. Girkinas nuolat tikino Ukrainoje veikęs išskirtinai savo iniciatyva, jokių nurodymų iš Kremliaus negavęs. Esą jis bandė įgyvendinti geopolitinius kliedesius apie „istorinių slavų žemių“ sujungimą ir „Naujosios Rusios“ sukūrimą.

Po šio „Bellingcat“ tyrimo nelieka abejonių, kad I. Girkinas tiesiog melavo, o buvusių saugumiečių Rusijoje – nebūna. Nes naudotis specialiai pagamintu, neegzistuojančio žmogaus vardu išduotu pasu šalyje, kur įvesta visuotinė kontrolė neįmanoma be specialiųjų tarnybų žinios ir pagalbos.

Tačiau šiuo metu aršus rusų nacionalistas ir karo nusikaltėlis I. Girkinas netikėtai pasirodė kitame amplua. Viešoje erdvėje jis aršiai kritikuoja pradėtą karą su Ukraina, piktinasi Rusijos kariuomenės veiksmais, savo Twitter paskyroje viešina ne pačius šlovingiausius rusų karių „nuotykius“ Ukrainoje.

Kas nutiko I. Girkinui, kas lėmė tokias jo mąstymo transformacijas? Galų gale, kodėl Kremliaus režimas toleruoja tokius buvusio saugumiečio išsišokimus, kai eiliniai rusai vien už pasisakymą prieš karą suimami ir kišami už grotų?

Kalba tai, ką galvoja dalis Rusijos saugumiečių

Nepriklausomų tyrėjų grupės „Bellingcat“ vienas vadovų, vykdomasis direktorius Christo Grozevas teigia, jog I. Girkino lūpomis iš tiesų kalba Rusijos specialiosios tarnybos. O pradėtas karas Ukrainoje kritikuojamas ne šiaip sau.

„Labai svarbu analizuoti jo pasisakymus apie vadinamą „specialią karinę operaciją“. Jis nesako, kad jos nereikia vykdyti. Atvirkščiai, aiškinama, kad reikia veikti kur kas agresyviau, skelbiant visuotinę mobilizaciją. Beje, jis kritikuoja ir Sergejų Šoigu (Rusijos gynybos ministrą – red.), generalinio štabo parengta strategiją.

Ir štai čia reikia pagalvoti, kieno poziciją atspindi šie jo žodžiai. O tai GRU (Rusijos kariuomenės Vyriausioji žvalgybos valdyba – red.) viduje veikiančios „karo partijos“ pozicija, taip galvoja žmonės ir Rusijos gynybos ministerijoje, kurie nėra patenkinti prastu karinių veiksmų Ukrainoje planavimu“, – Ukrainos radijo stoties „NV“ eteryje kalbėjo tyrėjas, „Bellingcat“ vykdomasis direktorius Ch. Grozevas.

Platų informatorių tinklą turinčios, išskirtinę informaciją gaunančios tyrėjų grupės „Bellingcat“ vadovas patikslino, kad Rusijos specialiosiose tarnybose esama daug skirtingų frakcijų, žmonių grupių, kurių požiūriai ir nuomonės nesutampa.

„Viena šių FSB viduje veikiančių grupių sako, jog I. Girkinas – neprognozuojamas žmogus ir jį reikia nedelsiant pašalinti. Tačiau kita grupė argumentuoja, kad mes jį puikiai žinome, jis visiškas beprotis, tačiau labai gerai pasirodė Čečėnijos kare. Tai reiškia, kad jis turi vadinamą „stogą“, o jis, greičiausiai yra vadinama „karo partija“. Tai žmonės, kurių interesams jis atstovauja ir todėl jie leidžia jam taip elgtis“, – kalbėjo Ch. Grozevas.

Svarsto, ar pašalinus V. Putiną nebus dar blogiau

Tyrėjų grupės „Bellingcat“ vykdomasis direktorius Ch. Grozevas taip pat pastebėjo, kad Rusijos specialiųjų tarnybų viduje vyksta nesutarimai tarp skirtingus požiūrius į šiuo metu vykstančius geopolitinius procesus turinčių grupuočių ir ne tik I. Girkinas, bet ir pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tarp jų sėkmingai manevruoja.

Jis išskyrė dvi esmines interesų grupes – suvokiančius realybę bei siekiančius greičiau nutraukti karą paskelbus paliaubas bei siekiančius, kad karas Ukrainoje tęstųsi kuo ilgiau. Šios interesų grupės pozicija, pasak Ch. Grozevo, remiasi išskirtinai materialiniais sumetimais, nes vykstantis karas jos nariams leidžia neblogai užsidirbti.

Christo Grozevas

Ch. Grozevas pastebi, jog vyksta konfrontacija tarp dviejų, labai tvirtą finansinį pagrindą turinčių specialiųjų tarnybų grupuočių ir nėra aišku, kada ir kuri jų šią kovą laimės.

Visgi, „Bellingcat“ vykdomasis direktorius tvirtina, kad abi konfrontuojančios grupės suinteresuotos tuo, kad V. Putinas būtų pašalintas iš prezidento posto.

„Bet čia kyla klausimas – kuri šių grupių laimės? Nes kyla pavojus, kad į jo vietą gali būti paskirtas žmogus, kuris yra dar labiau pamišęs dėl karo. Pats blogiausias scenarijus – I. Girkinas šiame poste“, – svarstė Ch. Grozevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)