Eurokomisaras LNK pasakojo, kad dujų ateinančią žiemą Europa nepritrūks, tačiau vis tiek ruošiamasi įvairiems scenarijams. Juos V. Sinkevičius trečiadienį aprašė ir savo feisbuke:

„Žiūrint į tai, kas vyksta ir saugyklų užpildymą, kuris yra virš 63 proc. jau, o matome, kad pasieksime reikalingus 80 proc., tai šiai žiemai būtų pakankamai komfortabilu“, – LNK sakė V. Sinkevičius.

Vis dėlto, pasak jo, būtina galvoti ir apie kitą žiemą.

„Būtų labai prastas scenarijus pasitikti balandžio mėnesį su tuščiomis dujų saugyklomis, neturint jokio buferio. Šiuo atveju rekomendacijos yra labiau taikyntinos jau labiau galvojant apie ilgesnę perspektyvą – apie ne tik šią, bet ir ateinančią žiemą“, – akcentavo jis.

Iš ES pasiūlytų priemonių, pasak V. Sinkevičiaus, galima stabilizuoti arba šiek tiek net atpiginti ir elektros kainas.

„Kaip viena iš galimų alternatyvų, esant poreikiui, tai kalbama apie kieto kuro naudojimą – ne tik dujų. Aišku, situacija su dujomis rinkoje yra itin įtempta. Rusija nuolat tuo manipuliuoja ir naudoja tai kaip šantažo įrankį, bet ir žiūrint į tiekėjų skaičių: visi, kas tiekia Europai dujas, praktiškai visiškai yra pasiekę savo galimybių lubas“, – pastebėjo eurokomisaras.

Labiausiai nutraukus rusiškų dujų tiekimą, jo teigimu, nukentėtų centrinė Europa, Italija.

„Yra tokių pavyzdžių kaip Ispanija, kuri turi dideles SGD saugyklas ir jungtis su Prancūzija. Lietuva su SGD terminalu ir jungtimi į Lenkiją, kuri leistų dalintis kiekiu su Lenkija ir gauti iš Lenkijos. Tų sprendimų daugelyje šalių yra. Tos jungtys yra vienas iš tų pozityvesnių namų darbų, kas buvo atlikta nuo 2014 metų. Taip, jos galbūt nėra visiškai pakankamos, bet tam plane ir yra pasiūlyti solidarumo mechanizmai“, – paaiškino V. Sinkevičius.

Virginijus Sinkevičius

Jis LNK priminė, kad investuoti į suskystintų dujų terminalus yra nusprendusi ir Vokietija.

Eurokomisaras laidoje taip pat pakomentavo idėjas naujai pažiūrėti į atominę energetiką.

„Jos veikla yra klimatui neutrali, bet mes žinome, kad jos didžiausios problemos yra pirmiausia jėgainės pastatymas – tai tikrai yra labai imlu kaštams ir laikui, antra – vis dėlto yra atliekos, kur kyla didelių klausimų, kaip jas laidoti, kur ir panašiai, bet šiandien dienai situacija yra tokia, kad reikia išnaudoti visas esamas galimybes. Dėl to yra įtrauktas ir atomas, ir kietasis kuras“, – sakė pašnekovas.

Šiuo metu, anot jo, nėra „prabangos trumpuoju laikotarpiu svarstyti, kas yra priimtina, kas – ne“.

„Ilguoju laikotarpiu tai tikrai neturės įtakos mūsų Žaliojo kurso tikslams, nes jau dabar iš paraiškų į atsinaujinančios energetikos projektus šalyse narėse, tai matome, kad jie gerokai viršija bet kokius prieš tai numatytus scenarijus: paklausa daug didesnė“, – pastebėjo eurokomisaras.

V. Sinkevičius teigė suprantantis, kad tokie pasirinkimai, kaip, pavyzdžiui, Lenkijos sprendimas rusiškų dujų „užsukimo“ atveju deginti anglis, trumpuoju laikotarpiu didins taršą, bet, anot jo, ilguoju laikotarpiu Europos planai nesikeičia.

„Manęs daug ministrų, atsakingų už aplinką, taryboje klausė, kaip jiems elgtis, kaip jiems reaguoti. Aš manau, kad šiandien dienai mes turime būti maksimaliai pasirengę, jei reikia, užpirkti anglis, paruošti katilines, kad žiemą gyventojai jaustųsi pilnai saugiai, nes jei mes tą pradėsime daryti gruodžio mėnesį, mes žinome, kad jie trunka du-tris mėnesius, tuomet tai bus per vėlu“, – pridūrė jis.

Visą LNK pokalbį su eurokomisaru, atsakingu už aplinką ir vandenynus, žiūrėkite čia: