Pavakare atvykęs į Vilniaus oro uostą, vėliau jis dalyvaus vakarienėje su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, numatyta Seimo BNS pateiktoje vizito programoje.

You Si-Kunas penktadienį Seime susitiks su Seimo vicepirmininkais Radvile Morkūnaite-Mikulėniene, Pauliumi Saudargu, Užsienio reikalų komiteto pirmininke Laima Liucija Andrikiene ir Europos reikalų komiteto nariu Emaniueliu Zingeriu.

Tą pačią dieną taivaniečių delegacija lankysis Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje, dalyvaus vakarienėje Parlamentinių ryšių su Kinijos Respublika (Taivanu) grupės pirmininko Mato Maldeikio kvietimu.

Šeštadienį Taivano parlamento pirmininkas lankysis Trakuose, Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniaus televizijos bokšte, Vilniaus universitete, Aušros vartuose, Vilniaus katedroje.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė su Taivano parlamento vadovu nesusitiks, BNS nurodė jų atstovai.

Ekspertų teigimu, vizito programa ir taivaniečių retorika rodo, jog Lietuvos ir Taivano atstovai vengia oficialių kontaktų, siekdami nesupykdyti Kinijos.

Pernai, gilėjant Vilniaus ir Taipėjaus santykiams, Lietuvoje rudenį atidaryta Taivaniečių atstovybė. Salą nedalomos šalies dalimi laikanti Kinija Taivano vardo atstovybės atidarymą palaikė jo bandymu veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Po atstovybės atidarymo Pekinas sumenkino diplomatinius ryšius su Lietuva ir ėmėsi prekybos ribojimų, dėl jų Europos Sąjunga kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją.

Lietuva ketina atstovybę Taipėjuje atverti 2022 metais.

Autorius Paulius Perminas

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją