Partijos pirmininkas Saulius Skvernelis neatmeta, kad nuo ministro atsakymų gali priklausyti G. Landsbergio interpeliacijos likimas.

Ministras taip pat turės atsakyti ir dėl strateginės komunikacijos, mat Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai teigia pasigendantys tiek Užsienio reikalų ministerijos, tiek Vyriausybės pranešimų, dėl kurių nebuvimo, anot jų, Lietuvos naujienų portalams tenka cituoti Rusijos žiniasklaidos informaciją, o ne mūsų institucijas ir aukščiausius šalies pareigūnus.

Frakcijos seniūnas Linas Kukuraitis teigia turintis ministrui priekaištų ir dėl vienašališkų veiksmų. Anot jo, ministro vienašališkai priimami sprendimai ne tik sukelia tarptautines ir ekonomines pasekmes visai valstybei, bet ir, L. Kukuraičio teigimu, palieka Lietuvą vienišą tarptautinėje arenoje.

ELTA primena, kad birželio 17 d. įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą. Kaip tvirtino atsakingos institucijos, šis Lietuvos valdžios institucijų draudimas sankcionuotas prekes gabenti į Kaliningradą paremtas ES sankcijomis, numatytomis dar pavasarį. Tuo metu Rusija tranzito į Kaliningradą sustabdymą laikė neteisėtu ir beprecedenčiu.

Tačiau, nepaisant Rusijos grasinimų, nuo liepos 10 d. įsigaliojo ES sankcijų pakete numatytas draudimas neleisti iš Rusijos per ES teritoriją gabenti cementą, alkoholį ir įvairias prabangos prekes. Šiuo sprendimu, cementas ir alkoholis taip pat tranzitu per ES teritoriją negali pasiekti Kaliningrado srities. Kaip aiškino už sprendimą atsakingi valdančiųjų politikai, draudimas buvo grįstas ES sankcijomis, numatytomis dar pavasarį.

Vis tik liepos 13 d. EK paskelbė gaires, pagal kurias leido Rusijai geležinkeliais per ES teritoriją gabenti sankcionuotas prekes į Kaliningradą, tačiau tranzitas galimas tik tokiu atveju, jei šios prekės nėra naudojamos kariniams tikslams.

EK nurodė, kad Rusiją ir Kaliningradą skirianti Lietuva gali blokuoti tik dvejopo naudojimo prekių tranzitą, tačiau dabar Rusija per jos teritoriją gali gabenti kitas sankcionuotas prekes, įskaitant metalą. Nepaisant to, tranzitas automobilių keliais lieka draudžiamas.