„20 „Diji Mavic“ dronų. Sumą lyg juodu ant balto matome. Šitą sumą padalinus iš 50 tūkst., kiek mes gauname? – 2,5 tūkst. Pridėjau dar lentelę, kad matytųsi. Aš stebuklingu būdu įeinu į internetą ir nueinu pažiūrėti, kiek toks dronas gali kainuoti“, – Delfi TV rodydamas šūsnį nuotraukų iš internetinių parduotuvių, R. Žemaitaitis tikina, kad tokie dronai neva kainuoja pigiau.

„Aš natūraliai tada užduodu klausimą – gal galite paaiškinti, kaip perkate droną už 2,5 tūkst., kai aš gaunu už tokią kainą?“, – dėstė parlamentaras.

R. Žemaitaičio įrašas neliko nepastebėtas. Visuomenininkai viešojoje erdvėje pateikė pirkimų informaciją, paaiškino ginkluotės komplektų kainas ir prieinamumo problemas. A. Tapinas dėl šmeižto žada kreiptis į teismą, renka lėšas teisininkų išlaidoms.

Tuo metu O. Šurajevas išplatino satyrinį vaizdo klipą – Gedimino prospekte sutiktų žmonių jis klausinėjo, kaip šie reaguoja į gandus, kad R. Žemaitaitis galimai yra pedofilas.

„Labai gerai, kad jis tą dalyką padarė. Jei prieš tai dar mes galvojome, kad šitas žmogus yra pakankamai nuoširdus, geras, tvarkingas, tai jo pasisakymai, kad prezidentas, premjerė ir Seimo pirmininkė yra vafliai, ir skleidžiamą informaciją, kad Žemaitaitis yra šioks-anoks, yra savotiška reklama“, – komentavo R. Žemaitaitis.

Savo ruožtu R. Žemaitaitis sako į teismus nesikreipsiantis. Vėliau į vaizdo įrašą jis sureagavo ir feisbuke. Čia parlamentaras reiškėsi aršiau.

Remigijus Žemaitaitis

„Aš iš tiesų esu galimai pedofilas, nes prie manęs nepadoriai priekabiauja visiškas vaikas vaflis“, – rašė Seimo narys.

Tačiau politiko įžeidinėjimai komentaruose nukreipti ne tik į visuomenininkus, bet ir į platesnę kritikų auditoriją. Svaidytasi ir keiksmažodžiais.

„Tai tu man k**** pasakyk ir nieko daugiau, kas čia vyksta? Nes jei aš pirkčiau 20 vnt., gaučiau po 1700 eur. Kitą kartą rink žodžius ir skaityk dokumentus, žmogau“, – rašė R. Žemaitaitis komentaruose.

„O gali man paaiškinti, kiek tas vaflis ir jo vafliukai kartu su JAV Ukrainą ir Europą durnins? Nors vaflė esi ir nieko, matyt, suprasti negali!“, – politikas rašė kitame komentare.

R. Žemaitaičio pasiaiškinimas dėl tokių atsakymų žmonėms – paprastas: pravardžiuotis pradėjo ne jis.

„Žmogus man parašo: „tad, kaip sakiau, esate k**** ir nieko daugiau“. Kaip jums atrodo? Aš jam, žmogui, ir atrašau. Kaip šauksi – taip atsilieps. Mano akimis, kaip kreipiasi į mane, kaip įžeidinėja mane ir mano šeimą, aš tokiu pačiu tonu ir atsakysiu“, – paaiškino parlamentaras.

Kolegos Seime tokius R. Žemaitaičio pasisakymus feisbuke vertina įvairiai. Nors ne visi atidžiai sekė įvykius, tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai kritikuoja parlamentaro pasisakymus, o keiksmažodžiai komentaruose dalį ir nustebino.

„Čia tikrai yra žemiau jūros lygio, aš net nesitikėjau. Esu girdėjęs gandų, kad per susitikimus, bet mažose grupėse, šitas kolega nevengia aštrių pasisakymų“, – Delfi TV sakė Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas.

„Tai akivaizdžiai prasilenkia su Seimo nario Etikos kodeksu ir ta norma, kuria turėtų elito ir tautos atstovas vadovautis“, – komentavo Laisvės partijos atstovas Marius Matijošaitis.

„Žinant karštą Remigijaus galvą ir emocijas, o jis tą kartais panaudoja ir Seime – gandragalviais apvadino ne vieną žmogų, tai aš tikiu, kad jis galėjo prišnekėti labai daug“, – sakė socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

Tačiau frakcijos kolegos R. Žemaitaitį teisina.

„Seimo narys yra žmogus. Aš manau, kad įsikarščiavus visiems pasitaiko, bet šiuo atveju ne apie leksiką ir retoriką yra kalba“, – sakė Regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė.

Seimo etikos sargai sako, kad R. Žemaitaičio elgesį svarstys ir nuspręs, ar reikėtų pradėti atskirą tyrimą.

„Geriau kovokime argumentų kalba, bet ne jėga, kurią mes išreiškiame necenzūriniais žodžiais ar siekdami pažeminti kitą žmogų“, – Delfi komentavo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė.

Visgi A. Širinskienė abejoja, ar dėl R. Žemaitaičio pasisakymų galima tikėtis objektyvių komisijos sprendimų. Politikė primena ir praėjusią Seimo kadenciją.

„Aš atsimenu, kad Šimas, regis, buvo toks Seimo narys. Jį Armonaitė buvo išvadinusi „šūdo gabalu“, o Etikos komisija pasakė, kad čia yra nuomonė ir nieko tokio“, – priminė A. Širinskienė.

Remigijus Žemaitaitis šiuo metu yra partijos „Laisvė ir teisingumas“ pirmininkas.

Suregavo ir Zuokas: ragina visus atsiprašyti

Susidariusią situaciją, į kurią įkliuvo kolega, viešai pakomentavo ir vienas iš partijos iniciatorių, buvęs sostinės meras Artūras Zuokas.

„Paryžius. Karšta. Atvykau įteikti dukrai praėjusių metų Kalėdinę dovaną – COLDPLAY koncertą!

Ir visiškai nėra jokio noro gilintis į amžinai karštas Lietuvos socialinių tinklų smėlio audras…

Bet negaliu, nes visi klausia, o ką aš galvoju ir kaip vertinu pastaruosius Remigijaus Žemaitaičio įrašus ir komentarus facebook’e“, – savo įrašo pradžioje rašė A. Zuokas.

Jis teigė R. Žemaitaičio pasisakymus vertinantis labai blogai.

„Įrašuose vartojamas visiškai nederamas ir neleistinas žodynas. Taip negali rašyti kultūringas žmogus, ypač Seimo narys, ir dar partijos lyderis. Dar blogiau – netinkami žodžiai ir diskusijos forma visiškai užgožia patį turinį, dėl kurio gal ir galėtų vykti diskusija. Ir jos neturėtų vengti nei viena pusė.

Visada laikausi pozicijos, kad keiksmažodžiai, žeminantys epitetai ir įžeidinėjimai diskusijoje yra silpnumo bei argumentų neturėjimo ženklas. Dažnai tai bandymas nuslėpti tiesą, bėgimas nuo faktų ir atsakymų. Gaila, šioje diskusijoje šalys nesilaiko šio principo, dėl ko nuoširdžiai apmaudu. Labai norėtųsi, kad žinomi vieši asmenys, kai juos kažkas pasiunčia „NX’’ ar panašiai, neatsakytų tuo pačiu. Tik taip mažėtų patyčių ir būtų daugiau tiesos bei argumentų mūsų diskusijose“, – rašė vienas partijos „Laisvės ir teisingumo“ iniciatorių.

Artūras Zuokas

Visgi jis teigė negalintis komentuoti viso turinio, nes nežino faktų ir užsiimti kaltinimais ar vertinimais, A. Zuoko teigimu, jam daryti būtų neatsakinga.

„Bendrai, kai užduodami klausimai, reikia sulaukti atsakymų, o ne iškarto pateikti vertinimus. Kaip liberaliai mąstantis žmogus sutinku, kad ataskaitų turi reikalauti paramos davėjai, o ne valdžios atstovai. Valdžios kišimasis sukuria tik papildomą biurokratiją ir sudėtingus paramos projektus priverčia orentuotis tik į procedūras, o ne rezultatą!

Ir pabaigai – labai norėčiau, kad Remigijus rastų stiprybės ir atsiprašytų už nederamą diskusijos formą. To pačio tikiuosi ir kitų šio konflikto dalyvių. Tai būtų kelias į civilizaciją.

Vieši asmenys (paramos rinkimas yra būtent tai) taip pat neturi bijoti klausimų ir turi pareigą į juos atsakyti viešai. Ir be epitetų“, – pridūrė A. Zuokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)