„Atsižvelgiant į tai, kad nepaprastoji ar karo padėtis gali būti įvedama tiek visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje, tiek ir jos dalyje, siūlytina tikslinti projekto (...) nuostatas, kuriuo iš šių atveju būtų nustatoma galimybė Vyriausybės nariams nesuteikti minimaliųjų kasmetinių atostogų“, – sakoma Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvadoje.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė A. Kubilienė įregistravo Vyriausybės įstatymo pataisą, kuria siūlo nustatyti, kad Vyriausybės nariams nebūtų suteikiamos kasmetinės atostogos, jeigu valstybėje yra paskelbta karo arba nepaprastoji padėtis.

„Lietuvoje paskelbta nepaprastoji padėtis, kurios tikslas – pašalinti dėl Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos veiksmų ir jų lemiamų procesų kilusią grėsmę pirmaeiliams Lietuvos Respublikos nacionalinio saugumo interesams ir visuomenės rimčiai. Dėl šios priežasties kai kuriems asmenims apribotos svarbios teisės, o tuo metu Vyriausybės nariai ramiai atostogauja.

Tokia situacija kelia nepasitenkinimą visuomenėje. Suprantama, kad teisė į poilsį yra kiekvieno asmens konstitucinė teisė, bet nepaprastosios padėties metu svarbu užtikrinti nepertraukiamą, aukščiausio sutelktumo visos Vyriausybės ir kiekvieno ministro atskirai darbą, siekiant apsaugoti valstybės nepriklausomybę, ūkio stabilumą, šalinti ir slopinti grėsmes, kurios yra nepaprastosios padėties įvedimo priežastys“, – sako Vyriausybės įstatymo pataisas įregistravusi Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė A. Kubilienė.

Parlamentarės nuomone, jos siūlomi pakeitimai leistų išvengti visuomenės demoralizavimo ir dviprasmiško pavyzdžio rodymo, kai, tvyrant pavojui, užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrai leidžia sau atsitraukti nuo svarbių pareigų ir atsipūsti.

„Taigi teisė į poilsį, kaip ir daugelis kitų konstitucinių teisių, nėra absoliuti ir, esant reikšmingoms aplinkybėms, gali būti proporcingai ribojama įstatymu. Esu įsitikinusi, kad karo arba nepaprastosios padėties situacijos yra kaip tik tokios aplinkybės“, – mano parlamentarė A. Kubilienė.

Šiuo metu Vyriausybės įstatymas nenumato ypatingų sąlygų Vyriausybės nariams suteikiant arba ribojant kasmetines atostogas karo arba nepaprastosios padėties atveju.

Jei Seimas pritartų, Vyriausybės įstatyme būtų nustatyta, kad „Vyriausybės nariai turi teisę į 20 darbo dienų trukmės kasmetines minimaliąsias atostogas. Minimaliosios kasmetinės atostogos Vyriausybės nariams nesuteikiamos, jeigu valstybėje yra paskelbta karo arba nepaprastoji padėtis“.

Siūloma, kad naujos Vyriausybės įstatymo nuostatos, ribojančios Vyriausybės nariams galimybę atostogauti, įsigaliotų 2023 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją