Europos Komisija trečiadienį pagaliau paviešino gaires, kuriomis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities, tačiau tranzitas bus galimas tik tokiu atveju, jei šios prekės nebus naudojamos kariniams tikslams.

Pagal paviešintas gaires – Lietuva turės tikrinti, ar tranzito kiekiai išlieka pastarųjų trejų metų kiekių ribose, taip siekiant užtikrinti, kad į Kaliningradą vežamos sankcionuotos prekės atitiktų realią paklausą vietoje ir nebūtų eksportuojamos.

„Čia nėra jokia sutartis tarp Lietuvos ir Europos Komisijos. Nėra kažkoks bendras Lietuvos ir Komisijos dokumentas, ar kažkoks kitas dokumentas dėl kurio turėtų dvi šalys sutarti, susitarti ir padėti parašus. Tai yra Komisijos dokumentus“, – trečiadienį Seime aiškino premjerė Ingrida Šimonytė.

Europos Komisijai priėmus Rusijai palankų sprendimai Seimo opozicija kalba apie valdančiųjų padarytas klaidas.

„Esu įsitikinęs, kaip kažkada jau minėjau, kad taip ir buvo visuomet – mūsų atskirų valstybės institucijų neteisingas interpretavimas. Ir sukelta bereikalinga įtampa“, – tikino Seimo opozicijos atstovas, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

EK sprendimu nusivylęs ir europarlamentaras Petras Auštrevičius.

„Jų pasirodymas tikrai yra nebūtinai pats geriausias signalas pirmiausia ES, kuri tokiu būdu pradeda švelninti sankcijas Rusijai. Ir nekokia žinia Lietuvai“, – sakė jis.

Pasak P. Auštrevičiaus, sankcijos turėtų būti ne mažinamos, o didinamos.

„Reikia atvirkščiai – veiksmų plėsti ir stiprinti sankcijas. Ypatingai dabartinėje situacijoje. O Lietuva įsivelia į visokias papildomas kontrolės operacijas, trijų metų vidurkius išvedinėti“, – teigė politikas.

Rusų žiniasklaida trečiadienį skelbė, jog iš sankcijų sąrašo turėtų būti išbrauktos visos prekės, gabenamos tiek geležinkeliu, tiek ir kelio tranzitu.

Pasak Seimo opozicijos, Kremliaus diktuojamos sąlygos kelia nerimą.

„ES taip keisdama EVT priimtą sprendimą, arba bandydama jį išaiškinti taip, kaip nori išaiškinti, šiai dienai formuoja precendentą ir siunčia labai blogą signalą Rusijai, kad tokios poveikio priemonės: gąsdinimai, grasinimai veikia, jie duoda savo rezultatą“, – LNK sakė Seimo opozicijos atstovas, Darbo partijos frakcijos Seime narys Andrius Mazuronis.

Tiek politikai, tiek ir apžvalgininkai pripažįsta, kad ES nuolaidžiavimas Rusijai ne tik Lietuvos, bet ir visos bendrijos pralaimėjimas.

Seimo opozicija jau prakalbo ir apie interpeliaciją užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: