Jis sako, kad jei Lietuva spręstų viena, sprendimas būtų kitoks, tačiau EK išaiškinimas yra kompromisinis.

„Žinoma, kad jis nėra toks, koks būtų, jeigu Lietuva spręstų viena. Ir žinoma, kad EK sprendimą galima vertinti kaip žingsnį atgal nuo ankstesnių EK išaiškinimų“, – BNS trečiadienį sakė L. Kasčiūnas.

„Jis galėjo būti kitoks ir Rusija nieko esmingo mums negalėtų padaryti. Deja, šį ES sprendimą kritikuoti yra lengviau nei ginti. Tačiau šis EK išaiškinimas iš tiesų yra kolektyvinis ir kompromisinis, kaip ir pati ES sankcijų politika“, – pridūrė jis.

L. Kasčiūno teigimu, tam tikri kompromisai reikalingi dėl bendrų strateginių tikslų, todėl Lietuva negali likti viena ir ignoruoti svarbiausių sąjungininkų pozicijos.

„Lietuvos saviizoliacija būtų didelė Kremliaus pergalė, ypač karo prieš Ukrainą kontekste, nes Lietuva yra viena aktyviausių Ukrainos interesų gynėjų ES ir NATO bei sankcijų Rusijai iniciatorė. Šiandien Rusija nepasiekė jokios esminės pergalės, nes pačios sankcijos dėl eksporto išlieka nepakitę“, – teigė L. Kasčiūnas.

EK trečiadienį naujomis gairėmis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Europos Sąjungos ES teritoriją šio eksklavo poreikiams.

Dalies Rusijos prekių tranzitas į Kaliningradą sustojo, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį įsigalioję apribojimai plienui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)