„Trečiadienį sulaukus išaiškinimo iš EK, kad sankcionuotų prekių gabenimui iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą bus padarytos išimtys, Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ teigia, kad kyla daug klausimų tiek dėl prasto Užsienio reikalų ministerijos darbo, tiek dėl Vyriausybės strateginės komunikacijos visiško nebuvimo“, – sakoma frakcijos pranešime spaudai.

Demokratai skelbia kitą savaitę pokalbio kviečiantys ministrą G. Landsbergį paaiškinti, kaip vyko derybos su Europos Komisija ir kas nulėmė „nepalankius sprendimus Lietuvai“. Demokratai taip pat sako svarstysiantis ministro atsakomybės klausimą.

Demokratų lyderis Saulius Skvernelis pranešime sako, Lietuva nesugebėjo apginti pozicijos dėl Kaliningrado tranzito per šalies teritoriją ir taip buvo sužlugdyta sankcijų esmė, taip pat mestas šešėlis ant valstybės, padaryta žala jos įvaizdžiui kaip solidžios ir atsakingos partnerės.

„Ministro veikla jau tampa įprastu vienašališku veiksmu, ne tik sukeliančiu tarptautines ir ekonomines pasekmes visai valstybei, bet ir paliekančius mus vienišus tarptautinėje arenoje. Tai netoleruotina. Pasitikėjimo kreditas taip smarkiai susvyravęs „Belaruskalij“ ar Taivano atstovybės atvejais dabar jau visiškai išseko. Turime svarstyti jo atsakomybės klausimą“, – cituojamas Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis.

Opozicinių „valstiečių“ atstovas, Seimo Užsienio reikalų komiteto vicepirmininkas Giedrius Surplys tuo tarpu BNS sakė, kad EK leidimas Rusijai gabenti sankcionuotas prekes Kaliningrado tranzitu yra racionalus, išmintingas, ir reikia jo laikytis.

„Tą sprendimą buvo galima numatyti, mes visą laiką džiaugiamės, kad esame Europos Sąjungos ir NATO nariai, šį sprendimą priėmė EK ir mes jį turime vykdyti. Nereikėtų purkštauti, kad čia kažkiek prarandame suvereniteto, nes Kaliningrado tranzitas visad buvo ES klausimas, ir tiesiog vykdyti tą sprendimą, kaip jis aprašytas“, – BNS trečiadienį sakė G. Surplys.

EK trečiadienį naujomis gairėmis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Europos Sąjungos (ES) teritoriją šio eksklavo poreikiams.

„Šiomis gairėmis patvirtinama, kad Rusijos įmonių vykdomas sankcionuojamų prekių tranzitas keliais pagal ES ribojamąsias priemones nėra leidžiamas. Tokio draudimo nėra geležinkelių transporte, nepažeidžiant ES valstybių narių pareigos atlikti veiksmingą kontrolę“, – rašoma EK pranešime spaudai.

Dalies Rusijos prekių tranzitas į Kaliningradą sustojo, įsigaliojus Europos Sąjungos sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį įsigalioję apribojimai plienui.

„Manau, ES įvertino visą situaciją, jos rimtumą ir pasirinko kelią be reikalo neeskaluoti tų dalykų, kurie prie karo Ukrainoje baigties turbūt labai ženkliai neprisideda, bet mūsų saugumui tikrai gali pakenkti, ir mes tai jau matėme, hibridinės atakos, kurios buvo sėkmingai atremtos, bet jos buvo tik vienas iš galimų neprognozuojamo režimo pasirinktų ginklų, kad apsunkintų mūsų gyvenimą“, – situaciją komentavo G. Surplys.

Jis teigė, kad Kaliningrado tranzitu transportuojamų prekių kiekiai nėra dideli ir sankcijos didelės žalos Rusijai nepadaro, o Lietuvos pritaikyti draudimai neatpirko išaugusio grėsmių lygio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)