Įsakymo „Dėl nėštumo nutraukimo operacijos atlikimo tvarkos“ pakeitimus SAM parengė balandžio 13-ąją ir pasiūlė leisti nėštumą nutraukti ne tik chirurginiu, bet ir vaistiniu būdu.

Dabar nėštumas nutraukiamas tik operacija

Šiuo metu nėštumas gali būti nutraukiamas tik operacija stacionaro ginekologijos skyriuje.

Nėštumas iki 12 savaičių gali būti nutraukiamas moters pageidavimu.

Didesnį nei 12 savaičių nėštumą leidžiama nutraukti, kai jis gresia moters gyvybei ir sveikatai.

Dabar siūloma, kad nėštumas iki 9 nėštumo savaičių (8 savaičių ir 6 dienų) pacientės pageidavimu galėtų būti nutraukiamas vaistiniu būdu, o nėštumas iki 12 savaičių pacientės pageidavimu galėtų būti nutraukiamas chirurginiu būdu.

Nėštumas dėl medicininių indikacijų chirurginiu būdu galėtų būti nutraukiamas iki 22 nėštumo savaičių (21 savaitės ir 6 dienų).

Receptą išrašytų gydytojas

Vaistinio nėštumo nutraukimo atveju gydytojas akušeris ginekologas pacientei išrašytų vaistinio preparato receptą, suteiktų informaciją, kaip preparatą vartoti, kokios gali pasireikšti nepageidaujamos reakcijos, ką daryti joms pasireiškus.

Atlikus vaistinio nėštumo nutraukimo procedūrą, pacientė turėtų apsilankyti pas gydytoją akušerį ginekologą ir įsitikinti, kad nėštumas nutrauktas.

Numatoma, kad gydytojas akušeris ginekologas, į kurį dėl nėštumo nutraukimo kreipiasi pacientė, jai suprantama kalba suteiktų informaciją apie: galimybes gauti psichologo, socialinio darbuotojo konsultaciją, nėštumo nutraukimo būdus, procedūros esmę, procedūros trukmę, grįžimo į įprastą veiklą galimybes, priežiūrą po procedūros.

Taip pat – nuskausminimą, galimas komplikacijas ir kitas aplinkybes, kurios galėtų turėti įtakos jos apsisprendimui atlikti nėštumo nutraukimą, kontracepciją.

Sejonienė: palaikyčiau

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narių nuomonės dėl siūlymo Lietuvoje įteisinti medikamentinį nėštumo nutraukimą išsiskyrė.

Jurgita Sejonienė

Seimo konservatorė Jurgita Sejonienė Delfi sakė, jog pritaria medikamentinio nėštumo nutraukimo įteisinimui.

„Mano pozicija tokia, kad, matyt, daug kas sakytų, kad nelabai konservatoriška, bet aš manau, kad konservatyvizmas vis dėlto neturi prieštarauti mokslo įrodymams: aš tokį įsakymo projektą palaikyčiau ir labai laukiu“, – teigė parlamentarė.

Jos vertinimu, pakeitimai būtų aktualūs paauglėms, socialiai pažeidžiamoms moterims.

„Tai – kur kas saugesnis būdas nutraukti nepageidaujamą nėštumą.

Nepaisant to, aišku, turime dėti visas pastangas, kad kuo daugiau moterų jaustųsi saugios netgi pastojusios, ryžtųsi išnešioti ir pagimdyti vaikelį. Bet yra tokių atvejų, pavyzdžiui, išprievartavimų, nesaugių paauglių lytinių santykių, kur, man atrodo, būtų prasminga turėti tokį reguliavimą ir tokią galimybę“, – pažymėjo J. Sejonienė.

Leiputė: tikrai reikėtų įteisinti

Palaikymą medikamentinio nėštumo nutraukimo įteisinimui išreiškė ir socialdemokratė Orinta Leiputė.

Orinta Leiputė

„Tikrai reikėtų šį dalyką įteisinti, juolab kad ir kitų šalių patirtis rodo, kad jis yra įteisintas. Europos Sąjungoje šie medikamentai yra legalūs, tik Lietuva jų neįsiveža“, – Delfi teigė Seimo narė.

Seimo Laisvės frakcijos atstovė Morgana Danielė, kuri anksčiau ragino SAM įteisinti medikamentinį nėštumo nutraukimą, reiškė viltį, kad tai bus padaryta artimiausiu metu.

„Norėčiau taip tikėti, konkrečių kliūčių bent jau man neteko girdėti, kad yra“, – komentavo parlamentarė.

Morgana Danielė

Veryga: projektas įstrigo ne šiaip sau

Tačiau buvęs sveikatos apsaugos ministras, „valstietis“ Aurelijus Veryga abejojo, kad įsakymo projektas įstrigo ne be priežasties.

„Jeigu įstrigo, reiškia yra ne tik teigiamos pusės, matyt, to projekto. Jei visi matytų tik teigiamas puses, tokie projektai neįstrigtų. Kadangi kyla diskusija, kaip ir visada tokiais klausimais, matyt, nėra taip paprasta“, – svarstė jis.

Politikas kritikavo SAM iniciatyvą.

„Mes turėtumėm galvot ne kaip kurti paprastesnį būdą nutraukti nėštumą, bet kaip sukurti sąlygas, galimybes, net jeigu tas nėštumas neplanuotas, jį išsaugoti – yra krizinio nėštumo pagalba ir panašiai, – kalbėjo A. Veryga. – Ar mes norime, kad būtų kuo patogiau – per valandą išsiskirti, per dešimt minučių nėštumą nutraukti... Čia yra jau ideologiniai, ne medicininiai klausimai.“

Tikisi, kad parašas artimiausiu metu bus

Planuojama, kad atnaujintas įsakymas dėl nėštumo nutraukimo, jei jį pasirašys sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys, įsigalios šių metų lapkričio 1 dieną.

SAM, pasak jos Spaudos tarnybos vyr. specialisto Julijano Gališanskio, tikisi, kad įsakymas greitu metu bus teikiamas A. Dulkiui tvirtinti.

Arūnas Dulkys

„Artimiausiu metu įsakymo projektas pakartotinai bus siunčiamas visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms svarstyti bei skelbiamas TAIS. Tikimės, kad suderintas įsakymo projektas artimiausiu metu bus teikiamas sveikatos apsaugos ministrui tvirtinti“, – atsakyme Delfi teigė jis.

Specialistas pasakojo, jog įsakymo „Dėl nėštumo nutraukimo operacijos atlikimo tvarkos“ projektą parengė darbo grupė.

„Darbo grupė rengdama projektą rėmėsi kitų šalių praktika, atsižvelgė į visas galimas grėsmes, kad paslauga būtų maksimaliai saugi.

Projektas parengtas nustatant šiuo metu aktualius paslaugų teikimo reikalavimus asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, teikiančioms nėštumo nutraukimo paslaugas, šias paslaugas teikiantiems asmens sveikatos priežiūros specialistams ir šių paslaugų organizavimo bei apmokėjimo tvarką“, – dėstė J. Gališanskis.

Vyriausybės programoje tokia iniciatyva neminima

Projektas, pasak jo, buvo skelbtas teisės aktų bazėje, siųstas suinteresuotoms institucijoms.

„Gauti siūlymai svarstomi ir dėl kiekvieno jų priimamas sprendimas“, – pažymėjo SAM atstovas.

Vyriausybė savo programoje ar programos nuostatų įgyvendinimo plane jokių darbų, susijusių su vaistinio nėštumo nutraukimo įteisinimu, nenumatė.

J. Sejonienės vertinimu, taip yra, nes tai – smulkus dalykas.

„Čia labai gyvenimiški, paprasti dalykai, kuriuos mes tiesiog turime sureguliuoti“, – pažymėjo politikė.

Aurelijus Veryga

A. Veryga svarstė, jog sveikatos apsaugos ministras užsimojo įteisinti medikamentinį nėštumo nutraukimą, nes kažkas tai pasiūlė.

„Manau, kad jis apskritai jokios ideologijos neturi politine prasme. Jis yra auditorius, auditoriai gi būna be ideologijos, žiūri raides, kablelius, skaičiukus skaito, ką kiti yra parašę. Tai jis toks ir yra: kur nors išskaitė kažką, kažkas atnešė, pasiūlė ir tiek“, – komentavo politikas.

Dulkys: mums ne tas pats

Pats sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys anksčiau 15min teigė, jog „norime imtis visų temų, kurios Lietuvoje buvo nutylimos“.

Jis pabrėžė, jog vaistinis nėštumo nutraukimas yra plačiai žinomas Vakarų šalyse. Lietuvoje toks būdas – neįteisintas, bet moterys, anot ministro, preparatus, kuriais nutraukimas nėštumas, įsigyja nelegaliai.

„Juk medicinos technologijos auga, o mums tikriausiai ne tas pats, kad Lietuvos moterų tam tikros paslaugos ar galimybės, kurias turi kitos šalys, nepasiekia“, – kalbėjo A.Dulkys.

nėštumas, nėščioji, nėščia, kūdikis, abortas,

Be to, anot jo, parengtame projekte sudėta daugybė saugiklių, kad vaistinis nėštumo nutraukimas moterims būtų saugus: „Ten yra daugybė saugiklių: numatyta prieš kiek laiko [reikia kreiptis], kaip prižiūri gydytojas specialistas, ką išaiškina ir taip toliau.“

„Man atrodo, tegul tęsiasi diskusija, o kad ji aštri, manęs nestebina. Mes ir esame tokie, kad norime imtis visų temų, kurios Lietuvoje buvo nutylimos, joms užmerkiamos akys, manoma, kad jų Lietuvoje nėra. Ne, jos yra“, – pridūrė sveikatos apsaugos ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)