„Tai dar viena istorija, kurią administracija mielai nutylėtų ir, atrodo, kol kas jai tai pavyko“, – Delfi.lt sakė vienas Pravieniškių pataisos namuose dirbantis pareigūnas.

Anot jo, nors Kalėjimų departamentas į įkalinimo įstaigą vis siunčia laikinus vadovus, tačiau situacija pataisos namuose nesikeičia. Apie tai, kas dedasi didžiausioje šalies įkalinimo įstaigoje, Delfi.lt bandė pakalbinti čia dirbančius vadovus, bet šie atsivėrė tylos siena – klausimus nurodė pateikti raštu Kalėjimų departamentui.

Ir tik tada departamento atstovai pripažino, kad Pravieniškių pataisos namuose nutiko skandalinga istorija, apie kurią žiniasklaidai taip ir nebuvo pranešta. Neįtikėtina, bet tai įvyko būtent tuo metu, kai į Kaišiadorių rajoną buvo suvažiavę visų Lietuvoje esančių įkalinimo įstaigų darbuotojai – po kelerių metų pertraukos buvo suorganizuotas bausmių vykdymo sistemos darbuotojų sąskrydis.

Iki išnaktų vykusioje šventėje, kurią organizavo Pravieniškių pataisos namų administracija, dalyvavo ir Kalėjimų departamento vadovybė, ir už bausmių vykdymo sistemą atsakinga teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska, jos pavaduotojas Elanas Jablonskas, kuris prižiūri Kalėjimų departamentą ir jai pavaldžias įstaigas, bei kiti.

Kol pareigūnai linksminosi netoli Pravieniškių esančiose Rumšiškėse, nuteistieji iš trečiojo sektoriaus irgi surengė „šventę“ – įsibrovė į administracijos patalpas ir iš čia pavogė įvairius maisto produktus, gėrimus bei kanceliarines prekes.

Asociatyvi nuotrauka
„Kaliniai šiose patalpose laisvai šeimininkavo visą savaitgalį, o vagystė buvo pastebėta tik pirmadienio rytą, kai į darbą atėjo šio sektoriaus Užimtumo skyriaus specialistai“, – pasakojo vienas įkalinimo įstaigos darbuotojų.

Anot jo, šiam nusikaltimui kelio neužkirto savaitgalį pataisos namuose budėję pareigūnai – jie teisinosi, kad nieko įtartino nepastebėjo.

Tokie pareigūnų žodžiai nuteistiesiems sukėlė juoką – kad buvo įsibrauta į administracijos darbuotojų patalpas, ne vienas bausmę atliekantis kalinys žinojo dar penktadienio vakarą, kai netikėtai įkalinimo įstaigoje atsirado „vaišių stalas“.

Delfi.lt šaltiniai atskleidė ir daugiau ne ką mažiau skandalingų detalių – esą administracijos patalpose, kuriose dirbo Užimtumo skyriaus specialistai, dar penktadienio vakarą buvo išjungta signalizacija, kurios niekas visą savaitgalį taip ir neįjungė. Kodėl taip buvo padaryta, dar neaišku, tačiau kai kurie pareigūnai teigė girdėję, jog tą vakarą budėję nuteistųjų prižiūrėtojai tyčia išjungė signalizaciją, nes ji esą pernelyg dažnai įsijungdavo ir trukdė dirbti.

Ar iš tikrųjų visą savaitgalį neveikė signalizacija, Kalėjimų departamentas taip ir neatsakė – redakcijai atsiųstame atskyme tenurodoma, kad „dėl pareigūnų atsakomybės yra pradėtas tarnybinis tyrimas“.

Ne ką mažiau skandalinga ir tai, kad „nieko įtartino“ nebuvo užfiksuota ir pataisos namuose įrengtomis vaizdo kameromis - neaišku, ar ir jos veikė.

„Kaliniai tris dienas didžiuliais krepšiais nešė saldainius, kavą, kokakolą, nesuprantama, kodėl zonoje buvo laikomas toks didelis kiekis šitų dalykų? – Delfi.lt kalbėjo pareigūnai. – Administracija tai laiko paslaptyje. Priežiūros skyriaus pareigūnai, budėję tą savaitgalį, nekreipė dėmesio į dideliais krepšiais didžiuliais kiekiais saldumynus ir kavą nešančius kalinius, nors buvo savaitgalis ir parduotuvė zonoje prekybos nevykdė.“

Savo ruožtu Kalėjimų departamentas redakcijai nurodė, kad dėl įvykio, kai buvo įsibrauta į tarnybines patalpas, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tai buvo padaryta dar tą patį pirmadienį, kai į darbą atvykę pareigūnai pamatė, jog savo darbo kabinetuose turėjo nekviestų svečių.

„Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurį kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokurorai, su įvykiais susijusios detalės yra ikiteisminio tyrimo medžiaga, todėl Kalėjimų departamentas negali dabar jų viešinti“, – rašoma Delfi.lt atsiųstame atsakyme.

Departamento atstovai taip pat atsisakė nurodyti, ką kaliniai pavogė iš darbuotojų kabinetų, tik tenurodė, kad juose buvo laikomi „daiktai, produktai, įgyti įstaigoje vykstantiems renginiams (keliems mėnesiams)“.

Asociatyvi nuotrauka
Tuo metu Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnų atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Alima Petruškevičienė neturėjo ko slėpti – ji Delfi.lt teigė, kad kol kas tyrėjai nenustatė asmens ar asmenų, kurie galėjo įvykdyti nusikaltimą įkalinimo įstaigoje.

„Yra vienas galimas įtariamasis, bet jam įtarimai nepareikšti“, – sakė prokurorė.

Anot jos, iš tarnybinių patalpų buvo pavogti ne tik maisto produktai, bet ir daiktai, skirti nuteistųjų gyvenimo sąlygoms pagerinti, taip pat įvairios kanceliarinės prekės. Tiksli padaryra žala dar yra tikslinama.

„Įtariama, kad į patalpas patekta bandant atsirakinant kabinetą, nes buvo pažeista spyna“, – pažymėjo prokurorė.

Pasak jos, šiuo metu yra paskirti DNR ir trasologiniai tyrimai, gavus jų rezultatus tikimasi nustatyti, kas tiksliai iš nuteistųjų galėjo įsibrauti į pareigūnų darbo kabinetus.

Tuo metu apie šią nutylėtą skandalingą istoriją Delfi.lt pasakoję Pravieniškių pataisos namų pareigūnai prisipažino, kad Kriminalinės žvalgybos skyriaus tyrėjų, kurie tiesiogiai yra pavaldūs ne įkalinimo įstaigos administracijai, o Kalėjimų departamentui, akys yra nukreiptos į vieną nuteistąjį, kuris jau anksčiau buvo įsibrovęs į pareigūnų darbo kabinetus. Tiesa, dabar, kol pareigūnai nėra surinkę pakankamai įkalčių, šis nuteistasis kategoriškai kratosi atsakomybės.

„Iš tikrųjų graudu, kad Kriminalinės žvalgybos skyriaus darbuotojai, kurie turi savo informatorių tarp nuteistųjų, iki šiol taip ir nenustatė, kas įvykdė šią vagystę“, – su negerovėmis įkalinimo įstaigoje nesitaikstantys pareigūnai pažymėjo, kad į Užimtumo skyriaus darbuotojų patalpas „tikrai įsibrovė ne vienas, o daugiau nuteistųjų“.

Tai ne pirmoji vagystė, kurią nuteistieji įvykdė Pravieniškių pataisos namuose – Delfi.lt skelbė, kad sausį buvo įsibrauta į Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnų darbo kabinetus, taip pat ne kartą buvo apvogta įkalinimo įstaigoje esančios parduotuvės.

Kalėjimų departamentas informavo, kad 2021-2022 m. Lietuvoje esančiose laisvės atėmimo įstaigose buvo nustatyta 12 vagysčių atvejų.

„Dažniausiai pavogta maisto produktų, pavyzdžiui, iš valgyklų ar lankytojų spintelių, taip pat buvo įsibrauta ir į parduotuvę, iš kurios pavogtas didesnis kiekis prekių, – teigiama departamento pateiktoje informacijoje. – Visais vagysčių atvejais pradėti ikiteisminiai tyrimai, 4 atvejais įvykę teismai, priimti sprendimai nustatyti ir nubausti kaltininkai, 1 ikiteisminis tyrimas nutrauktas, kitais atvejais tebetvyksta ikiteisminiai tyrimai arba tyrimų medžiaga perduota teismams.“

Kalėjimų departamentas pažymėjo, kad yra davęs nurodymus įkalinimo įstaigoms sutvarkyti ir apsaugoti patalpas nuo galimų vagysčių.

„Kiekvienu atveju laisvės atėmimo įstaiga būna atsakinga, jeigu apsauga būna nepakankama, todėl dažnai atliekami ir tarnybiniai patikrinimai dėl pareigūnų atsakomybės kiekvienos vagystės atveju, o pareigūnai nubaudžiami, jeigu nustatomi aplaidumo darbe ar pareigų neatlikimo faktai“, – pabrėžė departamento atstovai.

Delfi.lt rašė ir apie du nuteistuosius, kurie dienos metu įsibrovę į Pravieniškių pataisos namų darbuotojų darbo kabinetus čia surengė tikrą puotą, o paskui apie tai, kaip didžiausią nuotykį, pasakojo kitiems nuteistiesiems.

Neįtikėtina, bet šie pavojingi ir ilgam įkalinti nuteistieji į pataisos namų darbuotojų darbo kabinetus įsibrovė ir lėbavo net du kartus – tik po antrųjų linksmybių pareigūnams pavyko nustatyti jų tapatybes.

Šie du nusikaltėliai, kurie įkalinimo įstaigoje elgėsi kaip namuose, anksčiau daugybę kartų teisti, o šiuo metu yra įkalinti dėl tyčinių nužudymų – aštuonis kartus teistas 37 metų Dainius Bložė yra nuteistas 11 metų laisvės atėmimo bausme, nes nužudė pažįstamos moters sutuoktinį, o penkis kartus teistas 22 metų Gediminas Stogevičius įkalintas 8 metams, nes per išgertuves su draugu užmušė buvusį kalinį, kuris vieną jų pavadino „gaidžiu“.

Asociatyvi nuotrauka
Už tai, kad du kartus įsibrovė į pataisos namų darbuotojų darbo kabinetus ir iš jų pavogė įvairius daiktus, D. Bložė ir G. Stogevičius buvo nuteisti – įkalinimo įstaigoje jiems teks praleisti po vienerius metus ilgiau. Be to, kadangi jie nusikalto bausmės atlikimo metu, jiems negalės būti taikomas lygtinis paleidimas.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad D. Bložė ir G. Stogevičius pirmą kartą įsibrovė į pataisos namų antrojo sektoriaus resocializacijos skyriaus patalpas, kai D. Bložė metaliniu strypu išlaužė pagrindinių įėjimo vartų metalinę pakabinamą spyną, o paskui pritaikytu raktu atrakino psichologų kabinetą ir iš jo pavogė du peilius, du šokoladus „Milka“, saldainių „Rafaelo“ dėžę, daugiau kaip 30 pieštukų, 17 tušinukų, 3 žirkles, 0,5 l talpos buteliuką su dezinfekciniu skysčiu, nagų dildę, žiebtuvėlį, 50 nuteistųjų kvietimų lapelių.

Tokiu pačiu būdu į psichologių tarnybines patalpas kaliniai pateko ir antrąjį kartą, praėjus savaitei po pirmojo įsilaužimo. Tik šįkart jie apsilankė ne viename kabinete ir iš jų pavogė saldainių, cukraus, kavos, sausainių, virdulį ir kitus daiktus, kurie priklausė vienai psichologei, bet ji ieškinio dėl žalos atlyginimo nereiškė.

Šios vagystės taip pat buvo įvykdytos savaitgaliais – tuo metu budėję pareigūnai nematė, kaip nuteistieji įsibrovė į tarnybines patalpas, o ir vaizdo kameros nieko neužfiksavo, todėl nusikaltimai išaiškėjo tik pirmadienį, kai psichologės atvyko į darbą.

Viena jų per apklausą sakė, kad į patalpas įsibrovę nuteistieji net nebandė slėpti pėdsakų.

„Penktadienį, baigusi darbą savo kabineto duris užrakinau, o paliktų savo daiktų vietas visada pamenu, – pasakojo ji. – Kai pirmadienį ryte atėjau į savo kabinetą, durys buvo užrakintos, kaip ir buvau palikusi, bet atrakinus duris man kilo įtarimas, kad mano daiktai yra pakeitę vietas. Be to, kabinete buvo labai šalta – pastebėjau, kad yra atidarytas langas, kurį tikrai buvau uždariusi penktadienį išeidama iš darbo. Apžiūrėdama kabinetą pastebėjau, kad kėdė, kuri stovėjo už stalo, buvo pastatyta šalia kėdės prie kompiuterio. Ant darbo stalo matėsi pribarstyta tabako likučių, taip pat matėsi šlapio puodelio žymė. Taip pat pamačiau, kad ilgiklio laidas yra ištrauktas iš įkrovimo lizdo ir padėtas ant grindų. Toliau, apžiūrėdama kabinetą, pamačiau, kad ant lentynėlės stovi virdulys, kurio prieš tai aš savo kabinete neturėjau.“

Psichologė ne ką mažiau nustebo, kai atvėrė spintos duris – čia ji pamatė rožinės spalvos rankšluostį, stiklinį indelį su kavos likučiais ir mažą stiklainį su cukrumi.

„Taip pat spintoje radau vienkartinių puodelių, ritinį baltos spalvos plastikines virvės, daugkartinio naudojimo medžiaginį maišą, tuščią saldainių „Rafaelo“ dėžutę“, – pataisos namų darbuotoja tikino, kad anksčiau šių daiktų ji savo kabinete neturėjo. Be to, ji pastebėjo, kad stalčiuose sudėti daiktai sukeisti vietomis, o ant statlo stovėjusi žvakė buvo visiškai išdeginta, o šios indas yra išvalytas.

Kad įsibrovė į tarnybines pataisos namų darbuotojų patalpas, ikiteisminio tyrimo metu nuteistasis D. Bložė nepripažino ir atsisakė duoti parodymus, tik teisme jis pakeitė poziciją ir nurodė, kad su G. Stogevičiumi įvykdė dvi vagystes. Tuo metu G. Stogevičius kaltės nesikratė – tikino, kad mintis įsibrauti į psichologių darbo kabinetus kilo D. Bložei, kuris jam ir pasiūlė prisijungti.

Asociatyvi nuotrauka
„Tada mes buvome įkalinti drausmės grupėje, neturėjome ko valgyti, todėl D. Bložė pasiūlė nueiti į psichologių kabinetus ir pasiimti saldumynų, – sakė G. Stogevičius. – Sutikau. Tada mes nuėjome prie metalinių grotų, pro kurias buvo galima patekti į koridorių, kuriame yra psichologių kabinetai. D. Bložė atsineštu metaliniu strypu nulaužė pakabinamą spyną ir turėtais raktais atrakino du kabinetus. Kabinetuose radome saldumynų, kavos. Tada valgėme saldumynus ir gėrėme kavą, o išeidami pasiėmėme šokoladų, saldainių. O kad niekas nepagalvotų, jog tai padarėme mes, apie 18 val. nuėjome į valgyklą ir pavalgę grįžome į savo būrį.“

Nuteistasis sakė, kad per tą laiką, kai buvo psichologių kabinetuose, jų niekas neieškojo.

Kadangi po pirmosios vagystės pareigūnai taip ir nesuprato, kas apvogė psichologes, kaliniai nutarė surengti dar vieną „žygį“ – po savaitės, kitą savaitgalį, apie pietus vėl metaliniu strypu nulaužė pakabinamą grotų spyną, pateko į pataisos namų darbuotojų kabinetus.

„Čia vėl valgėme saldumynus, gėrėme kavą, – tęsė pasakojimą G. Stogevičius. – Taip pat į kabinetuose rastus maišus susidėjome čia rastus saldumynus bei kitus daiktus. Dalį pavogtų saldumynų suvartojome patys, dalį davėme kitiems nuteistiesiems.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)