„Per pastaruosius du mėnesius taryba nepriėmė sprendimo dėl administracijos, administracijos direktoriaus pavaduotojo skyrimo ir tai suponavo situaciją, kad savivaldybė nebegali tiesiogiai įgyvendinti savo funkcijų, teikti viešąsias paslaugas gyventojams ir užtikrinti bendruomenės lūkesčius gauti paslaugas, gauti algas, gauti socialines išmokas“, – Seimo posėdžio metu teigė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Visgi, pasak viceministro, Pagėgių savivaldybė penktadienį yra suplanavusi posėdį, kuriame yra įtrauktas klausimas dėl direktoriaus pavaduotojo paskyrimo.

„Taigi šiuo atveju siūlyčiau Seimui pritarti pateikimui ir būtent tai veiktų prevenciškai turbūt tarybos nariams Pagėgiuose apsispręsti ir priimti sprendimą dėl administracijos direktoriaus paskyrimo“, – pažymėjo jis.

Pagėgių savivaldybėje nuo šių metų gegužės 7 d. nėra paskirto savivaldybės administracijos direktoriaus, nuo šių metų kovo 18 d. nėra paskirto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo, o nuo gegužės 13 d. nėra paskirto laikinai savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einančio savivaldybės administracijos valstybės tarnautojo.

Pasiūlymą dėl tiesioginio valdymo įvedimo savivaldybės teritorijoje Seimui teikia Vyriausybė, o galutinį sprendimą priima Seimas. Vyriausybė siūlymui įvesti tiesioginį valdymą Pagėgių savivaldybėje pritarė pirmadienį.

Pagal įstatymą, Vyriausybės įgaliotiniu Pagėgių savivaldybėje taptų politinio pasitikėjimo tarnautojas, kurį Seimui pritarus paskirtų Vyriausybė.

Tiesioginio valdymo savivaldybės teritorijoje ir Vietos savivaldos įstatymuose nustatyta, kad taryba privalo per du mėnesius, kai nutrūksta savivaldybės administracijos direktoriaus įgaliojimai, paskirti kitą savivaldybės administracijos direktorių. Priešingu atveju savivaldybės teritorijoje gali būti įvedamas tiesioginis valdymas, kuris negali trukti ilgiau kaip 6 mėnesius, jeigu įstatymuose nenustatyta kitaip.

Įsigaliojus Seimo nutarimui dėl tiesioginio valdymo įvedimo savivaldybės teritorijoje, šios savivaldybės taryba, tarybos nariai ir savivaldybės meras įgaliojimų netenka. Tiesioginį valdymą savivaldybės teritorijoje įgyvendina Vyriausybė per Vyriausybės įgaliotinį, vykdantį savivaldybės tarybos ir mero įgaliojimus, kurie būtini įstatymų nustatytoms savivaldybių funkcijoms atlikti.

Nepriklausomos Lietuvos Respublikos istorijoje tiesioginis valdymas 1991 m. buvo įvestas Vilniaus ir Šalčininkų rajonų savivaldybėse bei dalyje kitų savivaldybių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją