Pirmieji signalai jau matomi

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnas Gintautas Paluckas Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, jog politologų svarstymuose apie valdžios griūtį nėra visiškai laužti iš piršto.

„Yra tame tiesios. Tik pirmiausia reikia apsibrėžti, kaip mes suprantame – kada valdžia yra, kada ne. Ar Vyriausybė grius? Galbūt ne. Bet ar koalicija tokia, kokia yra dabar išliks ar ne – čia jau didelis klausimas. Kiek ta politinė praktika rodo, pagal politinę darbotvarkę arba kalendorių kiekvieną kartą artėjant rinkimams vienybė bet kokios koalicijos pradeda eižėti“, – tikino parlamentaras G. Paluckas.

Gintautas Paluckas

Politikas teigė, jog tokio proceso signalų mato jau dabar.

„Mes jau matome tam tikrus apsižodžiavimus įvairiais politinės darbotvarkės klausimais. Kai kolegos liberalai atsistoja paaiškina, kokie negeri yra kolegos konservatoriai. O pastarieji savo ruožtu sėkmingai ignoruoja ir vienų, ir kitų liberalų tam tikras politines iniciatyvas, išankstinius susitarimus“, – pavyzdžius vardijo socialdemokratas G. Paluckas.

LSDP atstovas teigė, jog tokioje atmosferoje geriau veikti ir opozicijai.

„Nes valdančiųjų susiskaldymas vis labiau ryškėja ir tų įtampų tikrai nemažės. Tai, ką prognozuoja politologai, taip, Vyriausybė gali funkcionuoti ir sutrūkinėjusia, sutrupėjusia valdančiąja dauguma. Tik tas funkcionavimas bus mažai efektyvus. Ir patys svarbiausi sprendimai, reformos – arba jos nebus priimtos, arba bus labai rimtai iškraipytos“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi parlamentaras G. Paluckas.

„Politinio gyvenimo kasdienybė“

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Kęstutis Masiulis laidoje sutiko, jog sunkumų valdančiojoje daugumoje yra.

„Ir jų visada būna, su ta dalimi visada sutinku, kokia bebūtų koalicija. (…) Tai yra politinio gyvenimo kasdienybė – visą laiką reikia ieškoti sąjungininkų atskiru klausimu“, – mintis dėstė konservatorius K. Masiulis.

Politikas sutiko, jog trapi valdančioji dauguma stengiasi atsiriboti nuo asmeninių iniciatyvų, kad tai nesukurtų dar papildomų įtampų viduje.

„Liberalai kartais išeina su kokia viena, ar kita asmenine iniciatyva ir tada jau tas žmogus supyksta, kad jo asmeninė iniciatyva nėra palaikyta. Ir mes vėl turime tartis, kad tokia trapi, nedidelė koalicija joje asmeninių iniciatyvų būtų kuo galima mažiau, kad mes asmenines iniciatyvas pirmiausia suderintume viduje, susišnekėtume, ar tikrai yra palaikymas“, – sakė konservatorius K. Masiulis.

„Iš daugumos išėję liberalai kentės“

Praėjusioje Seimo kadencijoje G. Paluckas būdamas tuomečiu LSDP pirmininku visą frakciją išvedė iš koalicijos, kurios pagrindas buvo LVŽS. Ir šioje Seimo kadencijoje kalbama apie Laisvės partijos suirzimą – jos pasiūlymai dažnai nebūna priimti.

Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ G. Paluckas teigė, jog visi mažieji koalicijos partneriai „yra linkę nykti“.

„Ta didžiule gravitacija, kurią turi didžiulės partijos su daug mandatų Seime tikrai sukuria mažesniems politiniams astrofiziniams kūnams labai daug iššūkių. Nes jie yra plėšomi dėl perspektyvų, dėl savo darbotvarkės atsispindėjo didžiojoje politinėje darbotvarkėje, dėl atsakomybės pasidalijimo. (…) Šitas procesas ir jo dinamika yra tik greitėjanti per kadenciją, arčiau rinkimų. Ir čia nebus jokia išimtis“, – tikino G. Paluckas.

Seimas

Jis pabrėžė, jog įtampos valdančiojoje daugumoje prasiveržia ir Seimo posėdžių salėje – visiems girdimų replikų pavidalu.

Visgi, socialdemokratas G. Paluckas patikslino – kokios politinės jėgos koaliciją galėtų palikti.

„Šitas politinis sezonas lems tas įtampas. Bet išeiti iš koalicijos gali sau leisti tik tos partijos, kurios yra stiprios, didelės, kurios turi struktūrą ir gali suvalgyti ir ištverti tą buvimą savanoriškoje tremtyje. Nes tai ateina su pasekmėmis, tai nėra paslaptis. (…) Aš abejoju, kad liberalai – ir vieni, ir kiti, gali sau leistai tai. Būdami mažiukai, silpni bendrame Lietuvos kontekste šitaip pasielgti. Nes jie kentės“, – kalbėjo LSDP atstovas G. Paluckas.

Prognozuoja, kad pykčiai prasidės rudenį

TS–LKD atstovas Seime K. Masiulis sutiko, jog ši valdančioji dauguma išgyveno jau daug krizių, dėl jų teko atidėti suplanuotus darbus.

„Mes atlaikėme jau daug krizių ir iššūkių – buvo pandemija, migrantų krizė. Ir teko atidėlioti įvairius strateginius savo sprendimus ir ambiciją priimti greitus pokyčius tam tikrose srityje ir dribti neatidėliotinus darbus. Gali būti ir taip, kad ir pandemija sugrįžta prie visų temų, kurios nėra lengvos“, – tikino politikas.

Anot K. Masiulio, krizės metu yra sunku išlaikyti „net savų politikų lojalumą, nes visi nori būti gerais“.

„Krizės metu gali būti geru tiek, kiek leidžia tau biudžetas. (…) Visiškai sunku yra būti drausmingu politiku, kada deficitas, kada išlaidas reikia mažinti vienose srityse ir to nemažinti pačiose svarbiausiose. Tada reikia daug pastangų, kad užtikrintume vidinę drausmę, vidinį sutarimą. Tam mes turime didžiulę patirtį“, – Žinių radijo laidoje tikino konservatorius K. Masiulis.

Kęstutis Masiulis

Socialdemokratas G. Paluckas laidoje teigė, jog kai kurios krizės yra objektyvios, kitos – „pačių sukeltos“.

„Dar yra viena kategorija krizių, kurios daugiau yra antraštėse, bet realaus poveikio žmonės taip ir nepajuto. Pavyzdžiui, kalbant apie migrantų krizę, tų migrantų niekas gatvėse nepamatė. (…) O kalbant apie pandemija, šią krizę padėjo suvaldyti patys žmonės – jų baimė. Jų imlumas visoms priemonėms, kurios buvo taikytos iš pradžių.

Po to realios ekonominio pandemijos poveikio Lietuva nepajuto. Nes užsidarius Kinijai visi pradėjo ieškoti gamybinių pajėgumų, visi subėgo į Lietuvą. Ir mūsų eksportas augo 20 procentų.

Kitaip tariant, pirminiai požymiai krizės buvo baisūs, bet išlipome gražiai. Dar turėjome krūvą pigių pinigų – pinigais lijo. Tai iš dalies irgi paskatino infliacinius procesus. Visos šitos tarsi krizės yra tarsi politinės, tarsi antraštinės, bet tokio poveikio asmeniniams jausmui, kad yra krizė tikrai nėra. Ir nebuvo per šį laikotarpį tokio, koks buvo 2008–2009 metais“, – savo įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi LSDP atstovas G. Paluckas.

Jis prognozavo, jog šis ruduo, kai gyventojai tiesiogiai pajaus įsibėgėjančią recesiją, tada atsiras poreikis „tikrų sprendimų“.

„Tada ką darysim? Mokesčius keisi, išlaidas mažinsi? Va čia bus didžiosios pjautynės ir nesutarimai. Tikrai stebiuosi, kai mes metę gelbėjimosi ratą ir valdančiajai koalicijai pasiūlę sudaryti darbo grupę, kuri paruoštų planą, nesulaukėme realaus atsakymo“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ stebėjosi LSDP lyderis G. Paluckas.