Rusijos šnipas A. Paleckis į belangę išvežtas prieš du mėnesius. Kaip pranešė naujienų portalas Delfi, būdamas už grotų A. Paleckis su kitais sugebėjo internetu įsteigti asociaciją, pasirašydamas elektroniniu parašu. Jis panaudotas prieš porą savaičių, bet tam reikia turi mobilųjį telefoną ir interneto prieigą. O tai laisvės atėmimo įstaigose – draudžiama.

„Pirminiais duomenimis, mes tokios informacijos neturime, kad jis galėjo prisijungti įstaigoje ir pasirašyti kvalifikuotu parašu, pasirašyti ir įsteigti asociaciją“, – LNK sakė Kauno tardymo izoliatoriaus resocializacijos skyriaus viršininkas Almantas Atkočaitis.

Tad Teisingumo ministerija pavedė Kalėjimų departamentui atlikti vidinį tyrimą ir spręsti dėl ikiteisminio tyrimo.

„Tikiu, kad saugumo reikalavimai tikrai buvo užtikrinti maksimaliai Kauno tardymo izoliatoriuje. Ir žmogus negalėjo prieiti prie šių mobilaus ryšio telefono, ypač – mobilaus interneto ir atlikti tuos veiksmus, dėl kurių mes čia šiandien ir susirinkome“, – antradienį teigė teisingumo viceministras Elanas Jablonskas.

Anot viceministro, pas A. Paleckį atlikta krata ir draudžiamų daiktų nerasta. O jo rėmėjai apie tai nekalba.

„Toliau aš nekomentuosiu, nenoriu“, – LNK sakė A. Paleckio bendražygis Kazimieras Juraitis.

Galbūt nenoro komentuoti situaciją priežastis slypi čia – jeigu už A. Paleckį kažkas kitas pasirašė jo elektroniniu parašu, tada tai jau yra dokumentų klastojimas. Taip LNK žinioms sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Pagal tai yra ir baudžiamoji atsakomybė“, – sakė politikas.

Pareigūnus ant šio kelio veda ir pats A. Paleckis.

„Ką jis pareigūnams mini, jog tai yra ne jo darbas“, – sakė teisingumo viceministras E. Jablonskas.

Užregistruotos asociacijos pavadinimas – „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“. Taip prisistatydama A. Paleckio rėmėjų grupelė kitą savaitę važiuos į Maskvą.

„Susitikimai yra numatyti įvairūs – visuomeniniai susitikimai, dalyvavimas spaudos konferencijoje, televizijos laidose. Mes ten būsime penkias dienas“, – K. Juraičio Youtube kanale apie būsimą kelionę pasakojo kita A. Paleckio bendražygė Erika Švenčionienė.

Prieš 82 metus, irgi liepą, drauge su Petru Cvirka, Samolėja Nėrimi ir kitais įgaliotiniais, į Maskvą važiavo A. Paleckio senelis – Justas Paleckis.

„Aš tai pirmiausia palinkėčiau jiems ten ir likti. Nes man atrodo, kad jie čia nori vežti Putino saulę, tai tegul geriau toje saulėje ir degintis“, – LNK sakė L. Kasčiūnas.

Tik J. Paleckio anūkas istorijos verpete nesudalyvaus, A. Paleckiui už grotų praleisti liko daugiau nei ketveri metai. Anot bendražygio, Maskvoje jie pasakos, kad Lietuvos valdžia nori karo ir kiršina lietuvius su kaimynais.

„Aš tai nemačiau, kur jūs matėte, ar Jungtinėse Tautose paskaityt, aš tai nemačiau tokių dokumentų, kad Rusija būtų agresorė. (…) Ukraina, dar kartą sakau, yra ne mūsų reikalas“, – LNK sakė K. Juraitis.

LNK žinios primena, kad tai yra ne pirmas šių veikėjų kelionė. Baltarusijos kameros filmavo, kaip gegužės 9–ąją E. Švenčionienė su Aliaksandru Lukašenka sutarė lietuviams padėti kruopomis.

„Važiuoja žmonės, kurių alga maža, jie veža degalus“, – tada kalbėjo E. Švenčionienė.

Ir sulaukė A. Lukašenkos atsakymo.

„Pasakykite į kokį tašką pasienyje jums atvežti trąšų, kruopų, druskos ir kitko. Mes tai padarysime“, – tada tikino Baltarusijos vadovas A. Lukašenka.

Su vakarų nepripažįstamu Baltarusijos prezidentu E. Švenčionienė kalbėjo ir šių metų vasarį, kai Rusija jau buvo užpuolusi Ukrainą. Su bendraminčiais į Minską ji važiavo ir kovo mėnesį, neva į verslo forumą.

O važiuodama – žavėjosi Minsku ir jo nemokamais tualetais.

„Niekas nedaro biznio iš tualetų. Žinoma, juk ne kapitalizmas, supranta, kad žmogus turi kažkur eiti sisioti. O Lietuvoje – juk tai verslas“, – tada išplatintame vaizdo įraše sakė E. Švenčionienė.

Teisininkas Dainius Žalimas A. Paleckio rėmėjų vojažuose mato bent dviejų nusikalstamų veikų požymių – padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką ir Lietuvos valstybingumo neigimą.

„Akivaizdu, kad tiek Rusijos, tiek Baltarusijos režimas turi tikslų, prieštaraujančių Lietuvos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui. Tai šitie asmenys tam padeda“, – LNK sakė VDU Teisės fakulteto dekanas D. Žalimas.

Ir jis sako, kad nežino, ko daugiau reikia Lietuvos prokurorams, kad imtųsi veiksmų.

„Matyt, kad trūksta fantazijos interpretuoti, kas yra antivalstybinė veikla“, – svarstė D. Žalimas.

O NSGK komiteto pirmininkas A. Paleckio rėmėjus vertina taip: „turime reikalų su visiškais marginalais“.

„Su visiškais nevykėliais“, – sakė jis. Todėl Seimo narys įžvelgia ir teigiamų pusę.

„Jeigu tik tiek Rusija gali sukurti kaip įtakos agentūrą čia, Lietuvoje, tai čia galima šiek tiek ir teigiamos pusės įžvelgti. Nelabai tos įtakos agentūros čia ir yra“, – L. Kasčiūnas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: