Posėdyje planus pristatys Krašto apsaugos ministerijos atstovai.

„Norime išgirsti ambicingą planą. Ne tokį, kaip čia Lietuvoje įsivaizduojame, bet ir kaip jis dera su Vokietijos planais augintis nuo bataliono iki brigados“, – BNS posėdžio išvakarėse sakė komiteto pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Lietuvoje Vokietijos vadovaujamas tarptautinis NATO batalionas buvo dislokuotas 2017 metais, tačiau šalys birželį sutarė jį vystyti iki brigados lygio.

Tokiai galimybei pritarė ir Aljanso šalių lyderiai per susitikimą Madride.

Didžioji dalis brigados bent kol kas bus dislokuota Vokietijoje. Lietuvos pareigūnai tokius sprendimus aiškina infrastruktūros sąjungininkų kariams priimti ir jiems treniruotis trūkumu bei žada ją vystyti.

Be kitų dalykų, Lietuva šiemet ėmėsi įrenginėti naują karinį Rūdninkų poligoną ir skelbė apie planus vystyti stovyklavietes kitur šalyje. Jos galėtų priimti po maždaug 800 karių.

„Vokiečių buvimas čia mums yra strategiškai svarbus dalykas, esminis atgrasymo elementas, todėl komitetas tam skirs neeilinį dėmesį“, – sakė L. Kasčiūnas.

Pasak politiko, siekiant spartinti infrastruktūros plėtrą būtų galima priimti ir specialiuosius įstatymus.

„Esame pasirengę iš savo pusės talkinti, kad viskas vyktų sklandžiai ir su ambicija“, – kalbėjo NSGK pirmininkas.

Lietuvos atstovai sako keliantys tikslą, kad brigada šalyje visa apimtimi būtų dislokuota iki maždaug 2027 metų. Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas yra sakęs, jog tam planuojama skirti apie pusę milijardo eurų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)