Rusija neturi nei galimybių, nei pajėgumų tęsti puolimą Donbase

„Mūsų kariai Donbase pakankamai gerai įsitvirtinę, todėl rusai jau savaitę trypčioja vietoje ir niekaip nesugeba pradėti puolimo. Tiek Donecko, tiek Luhansko sritys nėra visiškai okupuotas, mes dar kontroliuojame kelias gyvenvietes.

Rusijos kariuomenė bandė pereiti į puolimą, bet nepavyko. Mano žiniomis, jiems reikia persigrupuoti, taip pat papildyti pajėgas naujais kariais. Tačiau to padaryti nepavyksta“, – kalbėjo karybos ekspertas, buvęs Ukrainos karinių pajėgų generalinio štabo karininkas, atsargos pulkininkas Olegas Ždanovas.

Vertindamas Rusijos atstovų pareiškimus, jog užėmus beveik visą Donbaso regioną kuriam laikui daroma taktinė pauzė, atsargos pulkininkas O. Ždanovas paaiškino, jog šiuose teiginiuose esama tik dalis tiesos.

Rusijos kariai

„Tai mes juos privertėme padaryti pauzę. Rusijos kariuomenę taip išsekinome, kad jie neturėjo kitos išeities“, – sakė O. Ždanovas.

Karybos ekspertas pastebėjo, kad iki šiol Rusijos kariuomenė sugebėdavo suformuoti taktines grupes ir jas permesti į reikiamą vietą.

„Tačiau dabar Rusijai jau nebeužtenka pajėgumų ir resursų tam, kad surinkti pakankamą karių skaičių, juos paruošti ir permesti iš Rusijos teritorijos. Todėl pasakyti, kiek gi truks ši pauzė – labai sunku.

Jie kažką bando formuoti Belgorodo srityje, bet susiduriama du dviem esminėmis problemomis. Tai technikos ir žmonių trūkumas. Tiesiog Rusijos Federacija šiuo metu negali suformuoti rezervo, kada jie tai padarys – didelis klausimas“, – konstatavo buvęs Ukrainos karinių pajėgų generalinio štabo karininkas O. Ždanovas.

Prognozuoja, kad rusai turės didelių sunkumų tiekiant amuniciją frontui

Komentuodamas paskutines naujienas apie sėkmingas Ukrainos gynėjų operacijas ir sunaikintus Rusijos kariuomenės amunicijos sandėlius, karybos ekspertas teigė, kad čia naudojamos iš JAV gautos mobilios raketų paleidimo sistemos „M142 Himars”.

„Remiantis atvirais šaltiniais, šiuo metu Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi 9 sistemas „Himars“, jos naudojamos be perstojo. Šiais ginklais mes siekiame ne išsekinti priešą, bet įtakoti kovinius veiksmus, jų eigą.

Nes artilerijos sviedinių skaičius, kuriuos rusai paleisdavo iki to, kai pradėtos naudoti „Himars“ labai ženkliai skiriasi nuo to skaičiaus, kuris bus iššautas šiandien arba rytoj.

HIMARS šūvis Ukrainoje

Taip yra todėl, nes pasibaigus kovinėms šaudmenų atsargoms jų pristatymas taps labai apsunkintas. Ir tai turės labai didelės įtakos koviniams veiksmams priešakinėse pozicijose, tai ir yra veiksmų įtakojimas“, – sakė O. Ždanovas.

Karybos ekspertas taip pat minėjo, kad Ukrainos kariai netrukus turėtų gauti dar daugiau šiuolaikinės ginkluotės ir tikrai neturėtų kilti didesnių sunkumų ją naudojant.

„Ginkluotę tiekiančiose šalyse mūsų kariai yra apmokomi ir grįžta į Ukrainą gerai pasirengę ja naudotis. Mes jau įsisavinome 6 skirtingų tipų artilerijos sistemas, dar dvi salvinės ugnies sistemas, todėl mums tai (ypač modernios, sudėtingos ginkluotės valdymas – red.) jokių problemų nesukelia“, – kalbėjo O. Ždanovas.

V. Zelenskio rūmų bunkeris gali atlaikyti branduolinį sprogimą

Atsargos pulkininkas ir karybos ekspertas taip pat paaiškino, kodėl Vladimiras Putinas iki šiol nedavė įsakymo raketomis atakuoti Kijeve esančio Ukrainos vyriausybės kvartalo, kuriame yra ir prezidento rūmai.

Tiesa, Kremlius savo propagandiniuose pasisakymuose vis nurodo, jog į vietas, kur sutelkta Ukrainos vadovybė ir priimami esminiai sprendimai dar nebuvo smūgiuota, tarsi leidžiant suprasti, kad netolimoje ateityje šie smūgiai gali būti suduoti.

„Jeigu jie galėtų smogti štabams arba didiesiems miestams, tą būtų seniai padarę. Kartais tai jiems netgi pavyksta, kai surengiamas masinis apšaudymas raketomis ir mūsų oro gynybos sistemos ne visas jas sunaikina.

Rusijos kariai

Norėčiau V. Putino paklausti: kuo jūs ketinate surengti masines atakas iš oro? Aviacija, kuri jau du su puse mėnesio bijo įskristi į Ukrainos teritoriją, raketomis, kurios nepataiko į taikinius, kurių apie pusę mes sunaikiname ore? Rusija šiai dienai net nesugeba perimti iniciatyvos fronto linijoje, vargšeliai Donbase trypčioja vietoje, bando ieškoti kažkokių vidinių rezervų. Todėl kalbos apie galimus smūgius – tik politiniai pareiškimai“, – sakė O. Ždanovas.

Buvęs Ukrainos karinių pajėgų generalinio štabo karininkas, atsargos pulkininkas O. Ždanovas atskleidė labai svarbią detalę. Kijeve esantis vyriausybinis kvartalas su prezidento rūmais buvo statomas sovietmečiu, Šalto karo laikais, ruošiantis branduoliniam karui.

„Buvo statoma taip, kad atlaikytų branduolinį karą su JAV. Todėl Rusija tiesiog neturi tokių ginklų, galinčių sunaikinti šį bunkerį“, – paaiškino karybos ekspertas.

Sudegę rusų šarvuočiai Kijevo apylinkėse. Rusijos karas prieš Ukrainą. 2022 m. balandžio 1 d.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)