Maža to, gydymo įstaiga sulaukė ne vieno paciento skundo, kuriame buvo piktinamasi medikės darbu – buvo įtariama, kad ši medicinos paslaugas teikė apsvaigusi, įtariama, nuo psichotropinių medžiagų.

Kad pacientus apžiūrėdavo apsvaigusi nuo psichotropinių vaistų, gydytoja endokrinologė I. Auglytė pripažino, todėl buvo nubausta drausmine tvarka.

Tačiau dabar medikei gresia baudžiamoji atsakomybė – Vilniaus apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą ir Vilniaus apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje I. Auglytei pateikti kaltinimai ne tik dėl neteisėto įgijimo didelio kiekio psichotropinių medžiagų, bet ir dokumentų (receptų) klastojimo bei jų panaudojimo.

Už tai baudžiamasis įstatymas numato laisvės atėmimo nuo 10 iki 15 metų bausmę.

Karoliniškių poliklinikoje dirbančiai gydytojai iškeltą baudžiamąją bylą I. Auglytės ir jai atstovaujančio advokato prašymu teisėja Daiva Kazlauskienė nutarė nagrinėti neviešuose posėdžiuose – procese bus kalbama ne tik apie kaltinamosios privatų gyvenimą, bet ir sveikatos būklę. Tiesa, apie užklupusias psichoemocines problemas I. Auglytė yra pasakojusi viešai – aiškino, kad į duobę pateko dėl to, jog darbui skyrė pernelyg dėmesio.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, dar praėjusiais metais I. Auglytė galėjo suklastoti keliasdešimt receptų, kuriuos panaudodama trijose vaistinėse įsigydavo psichotropinių vaistų. Receptai buvo klastojami reguliariai (kartais net kelis per dieną) ir dažniausiai buvo išrašomi tų pačių pacientų vardu. Nors įsigijamas vaistų kiekis buvo pernelyg didelis, kaltę dėl pateiktų kaltinimų pripažinusi gydytoja aiškino, kad medikamentus vartojo asmeniškai, jų niekam neperduodavo.

Tokios pozicijos ji laikėsi ne tik ikiteisminio tyrimo, bet ir teisminio nagrinėjimo metu. Be to, ji pripažino, kad pacientams teikdama medicinos paslaugas būdavo apsvaigusi.

Kad gydytoja endokrinologė galėjo klastoti receptus ir neteisėtai vaistinėse įsigyti psichotropinius vaistus, policijai pranešė Karoliniškių poliklinikos direktorius Vismantas Matulas. Jis Delfi.lt prisipažino, kad apie galimai neteisėtus medikės veiksmus sužinojo iš vaistininkų – šiems kilo įtarimų, jog gydytoja pernelyg dažnai atvykdavo įsigyti psichotropinių vaistų, kurie buvo skirti kitiems asmenims.

„Kai tai sužinojau, parašiau pareiškimą policijai, nes tokia veikla įstaigoje nėra toleruojama, gydytojas negali naudotis savo padėtimi ir mediko profesija kitiems reikalams, – sakė V. Matulas. – Tai paaiškėjo, kai mums vaistinių darbuotojai pradėjo skambinti, kad gydytoja įsigyja galimai didesnį kiekį medikamentų, todėl asmeniškai paprašiau tų receptų, o kai juos gavome, kilo įtarimas, jog gydytoja tuos vaistus atsiima kitų pacientų vardais.“

Anot V. Matulo, ne visi pacientai, kurių vardu buvo išrašyti receptai psichotropiniams vaistams įsigyti, buvo registruoti Karoliniškių poliklinikoje.

„Tačiau receptų blankai yra mūsų poliklinikos, bet jie yra pasisavinti, be to, buvo ir kitų gydymo įstaigų blankų – iš Vilniaus ir Kauno, – sakė jis. – Visi receptai turi būti išrašomi elektroniniu būdu, tačiau gydytoja į vaistinę atsinešdavo popierinius receptus. Jie yra negaliojantys, išskyrus atvejus, kai būna sutrikimų informacinėje sistemoje. Tai, beje, dažnai nutinka, todėl kito būdo, kaip išrašyti popierinį receptą, nėra, bet tokiu atveju turi būti fiksuoti sistemos sutrikimai. O šiuo atveju medikas iš kažkur gaudavo receptų, vaistinėse jų neturėjo priimti. Bet kodėl vaistinės priimdavo receptus ir išduodavo medikamentus, sunku pasakyti. Aišku, vaistininkai teisinosi, kad pažinojo gydytoją ir manė, kad vaistai įsigyjami gydymo tikslais.“

Ieva Auglytė
Anot V. Matulo, kitų asmenų vardu išduotų receptų vaistininkai negalėjo priimti ir pagal juos parduoti psichotropinių vaistų, tačiau gydytoja rasdavo įvairiausių pasiteisinimų – esą pacientas negali pats atvykti, taip pat nurodydavo kitas pateisinamas priežastis.

„Mes vaistininkams pasakėme – jeigu jūs esate griežti su pacientais, kodėl tuomet negalite būti griežti ir su medikais, kurie išgalvoja menamų istorijų“, – pabrėžė Karoliniškių poliklinikos vadovas.

Jis neslėpė, kad gydytoja endokrinologė I. Auglytė iki šiol dirba poliklinikoje: „Taip, ji dirba – dar nėra priimtas teismo verdiktas, todėl ji kaip medikas ir toliau atlieka savo funkcijas. Žinoma, bandėme su ja kalbėtis, netgi buvo parengtas įsakymas dėl atleidimo iš pareigų šiurkščiai pažeidus darbo drausmę, tačiau priimdami sprendimą vertinome visas aplinkybes – jeigu problemos šeimoje, problemos su turto praradimu ir taip toliau, negalime neįsiklausyti. Ir žmogus įtikino, kad tikrai tie dalykai nesikartos, todėl atleidimas buvo pakeistas į šiurkštų darbo drausmės pažeidimą. Be abejo, buvo įvertinta ir tai, kad ji priima daug pacientų ir ne visi yra nepatenkinti, buvo ir padėkų, todėl mes negalime žiūrėti tik to vieno aspekto, ypač kai dar tyrimas vyksta ir nepriimtas teismo sprendimas.“

Karoliniškių poliklinikos direktorius pripažino, kad buvo atvejų, kai pacientai pastebėjo, jog teikdama medicinos paslaugas gydytoja yra galimai apsvaigusi.

„Tiesą pasakius, kelis kartus medikę buvome aptikę darbo vietoje toje būsenoje, buvo pareikštas įspėjimas, bet tos problemos nesikartoja, – sakė V. Matulas. – Ar apsvaigimas buvo nuo psichotropinių ar nuo kitų psichiką veikiančių medžiagų, mes negalime pasakyti. Alkoholio matuoklis parodė nulius, bet apsvaigimas buvo akivaizdžiai matomas. Gydytoja pripažino, kad būdavo apsvaigusi, todėl buvo pritaikytos maksimalios sankcijos, kurias galima pritaikyti pagal drausminę atsakomybę.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)