Duomenis prašo pateikti uždaram Kongreso narių posėdžiui

Ar gali būti, jog vienas artimiausių Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio bendražygių, jo kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas yra nepatikimas, kažkokiais ryšiais galimai susijęs su Rusija ar net veikiantis jos naudai?

Nors gandų bei įvairių pasvarstymų šia tema būta ir anksčiau, jokių konkrečių įrodymų pateikta nebuvo.

Tačiau dabar A. Jermako patikimumo ir galimų jo ryšių klausimas jau keliamas visai kitu lygmeniu. Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Kongreso Atstovų rūmų narė Viktorija Spartz kreipėsi į prezidentą Joe Bideną prašydama pateikti turimą informaciją apie V. Zelenskio administracijos vadovą.

„Vykdydama Kongreso priežiūros tyrimą, prašau Jūsų administracijos informuoti Kongresą apie
atliktas deramo patikrinimo ir priežiūros procedūras [due diligence – red.], susijusias su prezidento Zelenskio administracijos vadovu Andrijumi Jermaku (Andriy Yermak), liepos 12 d. planuojamam įslaptintam Kongreso priežiūros posėdžiui. Remdamasis įvairiais žvalgybos duomenimis ir A. Jermako veiksmais Ukrainoje, Kongresas turi skubiai gauti šią informaciją“, – rašoma Ukrainoje gimusios bei augusios JAV politikės laiške šalies prezidentui.

Patikrinimo metu ieškoma ir sąsajų su organizuotų nusikalstamumu bei terorizmu

Ką reiškia terminas due diligence, apie kurį kalbama už dar didesnę pagalbą Ukrainai pasisakančios JAV Kongreso narės laiške?

Tai išsamus įmonės ar žmogaus veiklos teisinis ir finansinis patikrinimas, kuris atliekamas prieš pasirašant sutartį, investuojant, pradedant bendrus projektus ir pan. Šio tyrimo metu taip pat aiškinamasi, ar nėra sąsajų su organizuotu nusikalstamumu, teroristinėmis, priešiškomis organizacijomis bei valstybėmis, jų specialiosiomis tarnybomis, pinigų plovimu.

Tokie tyrimai JAV yra privalomi ne tik didžiosioms verslo korporacijoms, bet ir šalies administracijai. O Kongresas kontroliuoja, kaip to laikomasi.

J. Bidenas

Savo laiške demokratui J. Bidenui Ukrainoje gimusi, į JAV emigravusi ir ten stulbinamą politinę karjerą padariusi Kongreso narė respublikonė V. Spartz nurodo, jog skiriant milžiniškas lėšas nuo Rusijos besiginančiai Ukrainai privalu užtikrinti, kad ši pagalba nepatektų į „netinkamų žmonių“ rankas. Kitaip tariant, Ukrainai skiriant JAV mokesčių mokėtojų lėšas, šie privalo būti tikri, kad pinigai pasieks paramos gavėjus, o ne kažkur pradings.

„Kadangi prezidentas Zelenskis labai stengiasi kurti sąjungas su Vakarais ir mūsų šalimi, mūsų
pareiga informuoti jį, jei mums gali kilti kokių nors abejonių dėl svarbiausių jo aplinkos žmonių. Tai taip pat yra mūsų pareiga drąsiems Ukrainos kariams ir stipriems Ukrainos žmonėms, kovojantiems šioje kovoje už mūsų visų laisvę ir tarptautinę tvarką“, – rašoma Kongreso narės kreipimesi.

Dalis laiško – įslaptinta, kitoje – vieši kaltinimai

„Ponas Jermakas kelia daug susirūpinimo įvairiems žmonėms JAV ir tarptautiniu mastu, manoma, kad jį labai vertina Jūsų vyriausiasis nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas. Norėčiau, kad Kongresui kuo greičiau pateiktumėte atsakymus šiuo neatidėliotinu klausimu, jog kaltinimai būtų patvirtinti arba paneigti“, – rašome laiške.

V. Spartz savo kreipimąsi į prezidentą J. Bideną paskelbė viešai, tačiau dalis teksto yra užtušuota. Taip daroma cenzūruojant tas dokumentų dalis, kuriuose pateikiama neviešinama, dažniausiai iš specialiųjų tarnybų gauta slapta informacija.

JAV Kongreso narės V. Spartz laiškas prezidentui Dž. Baidenui

Panašu, kad užtušuotoje dokumento dalyje minimi apibendrinti JAV žvalgybos duomenys, apie kuriuos užsimenama laiško pradžioje. O su šia slapta informacija V. Spartz, tikėtina, turi teisę susipažinti, nes dirba JAV Kongreso nusikalstamumo, terorizmo ir nacionalinio saugumo pakomitetyje.

Viešoje laiško dalyje JAV kongreso narė kalba apie tai, jog artimas V. Zelenskio bendražygis, Ukrainos prezidento administracijos vadovas savo pavaduotoju pasirinko buvusį aukštą milicijos pareigūną, kuris esą persekiojo Maidano protestuotojus, jį kaltina antikorupcinių tyrimų sabotavimu.

„Be to, norėčiau atkreipti jūsų dėmesį į tai, kad ponas Jermakas paskyrė poną Olegą Tatarovą savo pavaduotoju kovai su korupcija, o jis, kaip gerai žinote, jau daugiau nei metus vilkina nepriklausomo antikorupcinio prokuroro paskyrimą, dėl to Specialioji antikorupcinė prokuratūra ir Nacionalinis antikorupcinis biuras (NABU) nefunkcionuoja.

NABU 2020 metais, prieš paskiriant J. Tatarovą, atliko tyrimą jo atžvilgiu, tačiau byla buvo netinkamai perduota eiliniam prokurorui ir nutraukta.

P. Tatarovas – taip pat buvęs aukščiausio rango policijos pareigūnas, valdant buvusiam prezidentui V. Janukovyčiui persekiojęs Euromaidano protestuotojus“, – rašoma laiške JAV prezidentui J. Bidenui.

Ukraina pasipiktino: vadino „spekuliacijomis“, „kenkimu“ ir „manipuliacijomis“

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Mykolenko socialiniame tinkle „Facebook" pakomentavo V. Spartz laišką.

„Šios didelės paramos kontekste ypač kontrastuoja naujausi JAV Kongreso narės V. Spartz veiksmai ir pareiškimai. Tai akivaizdus bandymas grįžti prie klasikinio Rusijos propagandos naratyvo apie tariamus Ukrainos vadovybės ryšius su Rusija ir įtraukti mūsų valstybę į JAV vidaus politiką“, - rašė O. Mykolenko.

Ukrainos URM atstovo spaudai O. Nikolenko pranešimas

Užsienio reikalų ministerija patarė V. Spartz „atsisakyti bandymų užsidirbti papildomo politinio kapitalo nepagrįstomis spekuliacijomis karo šalyje ir ukrainiečių sielvarto tema“.

Pasak O. Mykolenko, „ypač ciniškos yra ukrainiečių kilmės kongresmenės manipuliacijos apie Ukrainą ir jos vadovybę“.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai sakė, kad V. Spartz taip pat turėtų „nustoti kenkti esamiems JAV karinės pagalbos Ukrainai mechanizmams“.

JAV Kongreso narė neliko skolinga – pateikė dar daugiau kaltinimų

Ukrainos užsienio reikalų ministerijai V. Spartz keliamus klausimus pavadinus „manipuliacijomis“ ir „spekuliacijomis“, Ukrainoje gimusi ir augusi JAV politikė neliko skolinga.

Ji išplatino viešą pareiškimą, kuriame pateikiama dar daugiau kaltinimų A. Jermakui, taip pat jį pavadino „užsitęsusia problema“, kurią turi išspręsti pats V. Zelenskis.

„Pastaruosius tris mėnesius daug laiko praleidau Ukrainoje – susitikinėjau su bendruomenės ir vyriausybės vadovais, kovotojais ir civiliais gyventojais. Tikiu, kad Ukraina gali tapti demokratijos bastionu, jaunų talentų inkubatoriumi ir tikra Jungtinių Valstijų sąjungininke regione, kuriame tokia partnerystė labai reikalinga. Ir kaip žmogaus, užaugusio Ukrainoje komunistinės diktatūros laikais, mano širdyje ir veiksmuose visada bus svarbiausi visų laisvę mylinčių žmonių interesai.


Remdamasi dideliu palaikymu, kurio sulaukiu iš amerikiečių, ukrainiečių ir daugelio žmonių visame pasaulyje, suprantu, kodėl mano komentarai užkliuvo Ukrainos užsienio reikalų ministerijai.

Raginu ministeriją rimtai apsvarstyti mano pareiškimą, kurio reikalauja šie klausimai apie poną A. Jermaką, užuot puolus ad hominem, kaip tai darė iki šiol. Ukrainiečiams ir amerikiečiams bus naudingiau, jei mūsų vyriausybės atsakys deramai, o ne gynybinėmis frazėmis“, – rašė 2000 metais iš Ukrainos į JAV emigravusi V. Spartz.

JAV politikė, Indianos valstijos atstovė Kongrese pateikė naujų kaltinimų A. Jermakui ir pasiūlė jam pačiam į juos atsakyti.

Tai „informacijos nutekinimas Baltarusijai ir galiausiai Rusijai apie Ukrainos operaciją „Vagner“ samdiniams sulaikyti, dėl ko ji žlugo“, „nesugebėjimas suvaldyti žlugusių taikos derybų su Rusija prieš prasidedant karui“, „Ukrainos vadovybės patikinimas, kad, priešingai Vakarų žvalgybos duomenims, šį vasarį Rusija neketina pulti, siekiant sutrukdyti Ukrainai tinkamai pasirengti karui“, „Chersono gynybos sabotavimas ir jo atidavimas rusams“, „vėlavimas skubiai pirkti karinę įrangą per Ukrainos gynybos ministeriją reikalaujant nepagrįstų ar net neteisėtų sąlygų“, „per pavaduotoją O. Tatarovą sąmoningai vilkinamas nepriklausomo antikorupcinio prokuroro paskyrimas“.

Victoria Spartz                               JAV Kongreso nuotr.

„Žinau, kad prezidentas Zelenskis kariauja pavojingą karą su klastingu priešu. Daug laiko jis praleidžia kurdamas tarptautinę paramą savo šaliai ginti, tačiau turi užsitęsusią vidinę problemą, kurią turi išspręsti, – prezidento kanceliarijos vadovą A. Jermaką“, – teigiama JAV politikės pranešime.

Buvęs V. Putino kurso draugas KGB mokykloje A. Jermaką vadino „Rusijos agentu“

JAV Kongreso narės V. Spartz kreipimasis į prezidentą J. Bideną prašant pateikti turimą informaciją bei vieši kaltinimai dėl Ukrainos prezidento administracijos vadovo patikimumo – toli gražu ne pirmas neigiamas signalas apie vieną artimiausių V. Zelenskio bendražygių.

JAV gyvenantis ir šios šalies pilietybę gavęs buvęs KGB majoras, kartu su V. Putinu tame pačiame žvalgybos mokyklos kurse mokęsis politikos analitikas Jurijus Švecas, A. Jermaką viešai yra vadinęs „Rusijos statytiniu“, „KGB agentu“ bei „Maskvos ausimis ir akimis“.

Politinės analizės apžvalgas „Youtube“ kanale rengiantis aršus V. Putino kritikas J. Švecas savo kaltinimus grindė tuo, jog V. Zelenskiui tapus naujuoju Ukrainos prezidentu A. Jermakas dalyvavo organizuojant jo susitikimą Omane su Rusijos saugumo tarybos sekretoriumi Nikolajumi Patruševu. Kitas šį susitikimą organizavęs ir jame dalyvavęs asmuo – liūdnai pagarsėjęs prorusiškas Ukrainos politikas ir oligarchas, V. Putino dukters krikštatėvis, šiuo metu Ukrainos saugumo tarnybų suimtas ir valstybės išdavimu kaltinamas Viktoras Medvečukas.

.

Antrasis kaltinimas, pasak J. Šveco, – baudžiamųjų bylų Ukrainoje dabartinio JAV prezidento sūnaus Hunterio Bideno atžvilgiu inicijavimas Ukrainoje. Esą jomis buvo suinteresuoti tik du asmenys – tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo perrinkimu, pergale prieš J. Bideną suinteresuotas Rusijos vadovas Vladimiras Putinas.

„Tačiau V. Zelenskio pasitikėjimas A. Jermaku auga. Jis eina aukštesnes pareigas nei ministras pirmininkas ir dirba vietoj prezidento. Pavyzdžiui, užsienio reikalų ministrui Dmytro Kulebai lankantis JAV pasirašyti Strateginės partnerystės chartijos, A. Jermakas vadovavo delegacijai. Ką jis ten turėjo veikti, kokiu pagrindu?

Pagal savo įgaliojimus ir užimamas pareigas jis turėjo sėdėti Kijeve ir vadovauti prezidento kanceliarijai. Kas jį pasiuntė? Jis buvo pasiųstas ten kaip Maskvos ausys ir akys, kad vėliau praneštų, koks yra Ukrainos ir JAV santykių lygis, ypač karinėje srityje“, – yra sakęs A. Švecas.

Andrejus Jermakas

Buvęs V. Putino bendrakursis elitinėje KGB žvalgų mokykloje, o dabar – aršus Rusijos autokrato kritikas užsimena ir apie tai, jog, prieš tapdamas V. Zelenskio administracijos vadovu ir itin įtakingu valstybės veikėju, A. Jermakas turėjo ne itin daug politinio darbo patirties.

Jis tris kadencijas dirbo Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputato, prorusiškos Regionų partijos atstovo Elbruso Tadejevo padėjėju. Tiesa, Osetijoje gimęs imtynininkas E. Tadejevas labiau žinomas ne dėl savo politinės veiklos, o dėl sporto pasiekimų. Jis yra triskart pasaulio, Europos ir olimpinis čempionas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)