„Mes visi esame savotiškoje laukimo padėtyje. Kuomet lyg ir buvo pažadas, tvirtas pažadas iš Europos Komisijos (EK), kad jie ateis su papildomais paaiškinimais, išaiškinimais, gal net su siūlymais kažką keisti. Nes atsižvelkime į tai, kad EK yra arti to, kad jai reikės pritarimo iš ES valstybių atstovų, nebus tai tik EK kompetencija. Bet iki šios dienos mes nieko konkretaus ir neišgirdome“, – laidoje sakė europarlamentaras.

Jo nuomone faktas, kad EK išaiškinimo dėl Kaliningrado tranzito kol kas taip ir nėra, sako kelis dalykus.

„Nėra sutarimo. EK, matyt, išgirdo tą reakciją iš Lietuvos, kuri atsirado jai preliminariai paskelbus apie savo ketinimus kažką keisti su tranzitu. Ir trečias – nėra lengva rasti kažkokį auksinį sprendimą, kuris tenkintų visas puses ir paliktų sankcijas galioti kaip tokias“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo europarlamentaras P. Auštrevičius.

Politikas P. Auštrevičius kėlė klausimą – ar EK, paskatinta kelių valstybių, „bandys vienprasmiai reaguoti į Rusijos išsakomas pozicijas, gąsdinimus“.

„Akivaizdu, kad sankcijos yra nemalonios. Kokios kitokios reakcijos tikėtis iš Rusijos pusės? Aš net nelabai suprantu šito EK sutrikimo, išgirdus dėl ketvirto sankcijų paketo įgyvendinimo. Dėl ko čia nustebti? Kai žinai, kad sankcijos turi būti nemalonios ir turi skatinti tą valstybę keisti savo politiką“, – pabrėžė Žinių radijo pašnekovas P. Auštrevičius.

Politikas teigė, jog šeštasis sankcijų paketas Rusijai „bus mažiau jautrus“.

„Nes ji iškastinį kurą daugiau veža ir laivais, didesnė ekonominė logika tam. Bet aš manau, kad mes dar neišgirdome visos Rusijos pozicijos ir ultimatumų, gąsdinimų. (…) Manau, kad šis (sekmadienį pradėjęs galioti sankcijų paketas, aut. p.) nepraeis ramiai, Maskva bandys išnaudoti šiuos dalykus, spausdama tiek Lietuvą, tiek ES“, – prognozavo Žinių radijo pašnekovas P. Auštrevičius.

Kaliningradas

Skvernelis: atsakymai turi būti iš Briuselio, ne Vilniaus

Opozicijos atstovas, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis neišsižadėjo savo žodžių išsakytų birželio viduryje. Kremliui ir Kaliningradui aštriai sureagavus į prekių tranzito ribojimą iš Kaliningrado ir į jį, S. Skvernelis sakė keliantis klausimą – ar tai nėra lietuviškas performansas – suprask, Lietuva sankcijas suinterpretavimo pati.

Politikas savo žodžių ir dabar neišsižada.

„Panašu, kad buvau teisus, nesakiau, kad čia vietinė iniciatyva, bet tai yra mūsų interpretacija. Jei iškilo klausimai ir jie persikėlė į aukščiausias europines valdžios institucijas, vadinasi tai buvo interpretacija, nebuvo iki galo išaiškinta pozicija.

Ir Lietuva taiko, kol išaiškinimo nėra. Bet jei būtų viskas būtų iš anksto suderinta, sustyguota, būtų bendrasis aiškumas, nebūtų reikėję laukti to išaiškinimo EK“, – Žinių radijo laidoje teigė S. Skvernelis.

Jis teigė, jog nemano, jog Kaliningrado tranzitui reikėtų taikyti išimtis.

„Nemanau, kad reikia taikyti išimtis – reikia labai aiškios žinios iš EK ir iš mūsų valdžios – kad taisyklės nustatytos, sankcijos įvestos, jos taikomos tokia tvarka ir jokių dviprasmybių nėra. Ir taip diskusijos baigtųsi.

O kol erdvė atvira palikta – tiek komisijos, tiek kitų valstybių sostinių, tai tie klausimai ir lieka. Atsakymų reikia griežtesnių ir aiškesnių“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ pirmadienį sakė S. Skvernelis.

Seimo narys svarstė, kad kai labai aiškūs atsakymai bus pateikti iš Briuselio, o ne iš Vilniaus – ši istorija bus baigta.