Birželio mėnesį socialiniuose tinkluose plito vaizdo įrašai iš Kaliningrade esančių statybinių prekių parduotuvės – visi graibsto cemento maišus ir krauna juos į pirkinių vežimus. Kaliningrado žmonių baimė likti be prekių palengva pildosi.

Sekmadienį įsigaliojo dar vienas draudimas – per Lietuvą į ir iš Kaliningrado nebegalima gabenti cemento, alkoholio ir prabangos prekių.

„Parduotuvėse mes tuoj matysime suirutes, žmonės tikrai nematys įprastų prekių, galbūt bus bandoma atvežti kažkokių pakaitalų, bet jų bet kuriuo atveju trūks“, – prognozavo ekonomistas Marius Dubnikovas.

Juokauta, kad nuo liepos 10 dienos ES Kaliningradą atkirs tik nuo trijų dalykų – cemento, alkoholio ir ikrų. Tačiau sankcijų sąrašas apima šimtus skirtingų produktų ir žaliavų.

Europarlamentaras Petras Auštrevičius LNK sako, kad tai yra iki šiol plačiausias draudimas.

„Tai yra ir dirbiniai iš gumos, prabangos prekės, brangių jūros produktų draudimas“, – vardijo politikas.

Ekonomistas dar pridūrė, jog šių sankcijų paketo spektras – itin platus.

„Nes yra ir turbininiai varikliai įvairūs, laivai, keltai, vilkikai ir jų dalys. Tai yra gniuždančios sankcijos“, – sakė M. Dubnikovas.

Nuo Rusijos atskirtame Kaliningrade gyvena maždaug milijonas žmonių. Rusija teks sukti galvą ne tik kaip aprūpinti prekėmis tokį skaičių gyventojų, bet ir kaip pačiai gauti cemento.

Cementas betonui – kaip miltai blynams, o betono gamyklos stovi Kaliningrade.

„Jeigu įmonė neišveža savo prekių, neparduoda, jai vis tiek reikia mokėti atlyginimus, reiškia, kad reikia papildomo kapitalo. Ir tai Rusijai bus problema, kadangi reikės tą įmonių kapitalą papildyti. Tai bus papildomas slėgis ir pačiam centriniam biudžetui. Tai ta problema nėra tokia paprasta kaip mes įsivaizduojame, kad nenusipirks cemento maišelių. Ta problema yra daug didesnė“, – LNK teigė ekonomistas M. Dubnikovas.

Kaliningrado centras, Rusija. 2022, birželio 21 d.

Be pasekmių greičiausiai neliks ir Lietuva, nauji draudimai masins Rusiją toliau mus gąsdinti.

„Tuos kaltinimus, kuriuos mes girdime, jie ir tęsis. Tai yra puiki proga propagandinei mašinai suktis, geriau ir nesugalvosi“, – teigė P. Auštrevičius.

Auga trintis ir su Vokietija, Lietuva skatinama nusileisti. Praėjusią savaitę Vokietijos kancleris Olafas Scholzas sakė, kad Kaliningrado tranzitas yra viso labo dviejų Rusijos dalių klausimas. Tad suprask ir sankcijų nereikėtų taikyti.

„Tikrai nesiblaškyti (reikia, aut. p.), net ir išgirdus Vokietijos poziciją. Aš manau, kad mes kalbame apie tokius reikalus, kai rizikuoti esminiais dalykais, norint prisitaikyti prie kažkieno išsakomų vienų ar kitų pageidavimų būtų labai didelė klaida“, – tikino europarlamentaras P. Auštrevičius.

Anksčiau į ir iš Kaliningrado buvo uždrausta gabenti rusišką plieną ir kitus juoduosius metalo produktus. Rugpjūtį sankcijos dar plėsis, bet tai nėra visiška blokada. Kaliningradas prekes gali gauti ne per ES – laivais ir oro transportu.

„Tas prekes, žaliavas, be abejo, galima atvežti Rusijai per orą ir vandenį. Bet kai kurių specifinių prekių nebus galima atvežti nes nėra paskaičiuota, nėra pritaikyti laivai, nėra numatytos grandinės“, – LNK sakė ekonomistas M. Dubnikovas.

Išlieka ir klausimas – ar sankcijų neteks tikslinti. Lietuva jau laukia vieno Europos Komisijos (EK) išaiškinimo dėl anksčiau įsigaliojusių draudimų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: