Ekonomistas laidoje išvardijo sritis, kurios po Rusijos pradėto karo Ukrainoje labiausiai pajuto pokyčius.

„Kol kas iš tų duomenų, kurie yra prieinami matosi, kad sankcijos labai stipriai paveikė vidaus vartojimo rinką Rusijoje. Pavyzdžiui, keli pavyzdžiai: naujų automobilių registracijos apimtys balandį nukrito apie 70 procentų, Rusijos vartotojų pasitikėjimas šiuo metu yra lygiai toks pats žemas kaip ir COVID–19 pradžioje. O tai reiškia didelę paniką tarp Rusijos gyventojų dėl ateities ir situacijos darbo rinkoje. Ir mažmeninės prekybos apimtys nuo sankcijų pradžios krenta po 10 procentų kas mėnesį“, – dabartinę situaciją Rusijoje įvertino ekonomistas A. Izgorodinas.

Jis teigė, jog mažmeninės prekybos apimčių nuosmukis susijęs ir su vakarų paskelbtomis sankcijomis Rusijai.

„Kai kurių prekių nebėra įmanoma vežti į Rusiją. Bet tai susiję su sankcijomis ir netiesiogiai, nes karas ir sankcijos labai stipriai pakirto Rusijos vartotojų pasitikėjimą, žmonės tiesiog bijo išleisti pinigus“, – Žinių radijo eteryje tikino ekonomistas.

A. Izgorodinas laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog kol kas gana neblogai laikosi keli sektoriai.

„Tai būtų Rusijos pramonė. Gamyba pastaruosius kelis mėnesius krenta, bet ji krenta neypatingai fundamentaliai. Mano supratimu, taip yra todėl, kad šiuo metu sankcijos de facto rusiškai naftai kol kas nepradėtos įgyvendinti. Kadangi Europos Komisijai (EK) paskelbus šeštąjį sankcijų paketą, jis įsigalios tik gruodžio mėnesį. Tas turėjo esminės įtakos“, – tikino ekonomistas.

Aleksandras Izgorodinas

Kalbant apie tikrąją padėtį Rusijoje, A. Izgorodinas siūlė dėmesį atkreipti ir į šalies užsienio prekybos balansą

„Taip atsitiko, kad dėl įvestų sankcijų Rusijos vartojimas ir importas pakankamai stipriai nukrito. Iš kitos pusės – Rusijos eksportas kol kas juda laisvai, kadangi europinės sankcijos realiai įsigalios tik gruodžio mėnesį. Tai tas užsienio prekybos balansas, kuris net pagerėjo, tam tikra dalimi ir lėmė, kad Rusijos ekonomika laikosi.

Bet reikia pripažinti, kad tos ekonominės sankcijos, kurios buvo įvedamos nuo pavasario, jos iš pradžių buvo ganėtinai švelnios ir ganėtinai techninės“, – Žinių radijo laidoje tikino ekonomistas.

Jis teigė, jog rimtos sankcijos buvo įvestos tik šeštame sankcijų pakete – jame buvo rusiškos naftos embargas.

O kai įsigalios šeštame sankcijų pakete nurodytos sankcijos, tai bus kol kas skaudžiausias smūgis Rusijos ekonomikai iki šiol, laidoje sakė „Brandonomika“ ekonomistas A. Izgorodinas.

„Visų pirma, labai tikėtina, kad pasaulio ekonomika arba šių metų gale, arba kitų metų pradžioje patirs recesiją, kas paskatins naftos ir kitų žaliavų kainų kritimą. Tas aspektas jau pirmiausia yra labai nenaudingas Rusijai. Ir dar papildomai mes turėsime europinių sankcijų įsigaliojimą. Labai tikėtina, kad tai Rusijai bus gana skausmingas aspektas.

Nes ji turės ieškoti variantų, kur parduoti savo naftą, kai jos paklausa pasaulyje mažės. O tai reiškia, kad Rusija turės labai stipriai didinti nuolaidas naftai, tas labai stipriai kirs per Rusijos biudžeto pajamas. Kadangi energetika sudaro apie 45 procentus nuo Rusijos eksporto pajamų ir biudžeto pajamų“, – kalbėjo Žinių radijo laidos pašnekovas ekonomistas A. Izgorodinas.

Delfi primena, kad ketvirtajame ES sankcijų pakete numatoma, kad nuo liepos 10 d. ES teritorija į Rusijos teritoriją bus draudžiama gabenti cementą, alkoholį, įvairias prabangos prekes, o nuo rugpjūčio 10 d. – anglį ir kitą kietąjį iškastinį kurą iš Rusijos arba eksportuojamos Rusijos.