Apie tai, kad su šių metų matematikos egzaminu kažkas labai negerai ir į jį buvo įtrauktos neprograminės užduotys, užsiminė Vilniaus politikos analizės instituto direktorė Virginija Būdienė. Jos manymu, šių užduočių rezultatų nereikėtų vertinti.

Kad trys matematikos egzamino užduotys buvo neprograminės teigė ir matematikas Dainius Dzindzalieta. Jis anksčiau keletą kartų yra formulavęs šio egzamino užduotis.

Penktadienį Delfi D. Dzindzalieta teigė, jog neprograminiai yra 19.2, 23.3 ir 27 uždaviniai.

„Mokiniams nepavyko 19.2 uždavinio sprendimo išaiškinti, nes tam reikia universiteto žinių. 23.3 neužkliuvo beveik niekam, nors programoje yra numatyta, jog turi būti uždaras intervalas, o duotas atviras. Dėl 27 uždavinio ir žymi Vilniaus jėzuitų gimnazijos matematikos mokytoja Zina Šiaulienė taip pat patvirtino LRT, jog čia – neprograminis, mokykloje nėra sprendžiamos tokio tipo lygtys“, – komentavo D. Dzindzalieta.
Dainius Dzindzalieta

Tiesa, Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) neigė, kad šių metų matematikos egzamine buvo kokių nors neprograminių užduočių.

„Visos matematikos valstybinio brandos egzamino užduotys atitinka matematikos brandos egzamino programą“, – Delfi nurodė NŠA atstovė Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Neoficialiais duomenimis, šių metų matematikos valstybinio brandos egzamino (VBE) neišlaikė apie 35 proc. abiturientų. Tai būtų blogiausias rezultatas per pastaruosius metus.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė paprašė atlikti šio egzamino papildomą vertinimą ir jo rezultatus tvirtinti atlikus papildomą analizę. Tuo užsiims NŠA.

NŠA atstovė neatmetė galimybės, kad tvirtinant galutinius egzamino rezultatus išlaikiusiųjų dalis bus didesnė.

„Siekiama išsiaiškinti, kas turėjo įtakos šio egzamino rezultatams, kad rezultatai objektyviai atspindėtų mokinių pasiekimus. Vertinimo komitetas, tvirtindamas egzamino rezultatus, turi teisę nustatyti ir keisti egzamino išlaikymo ribą (t. y. taškų skaičių, reikalingą egzaminui išlaikyti). Konkretūs sprendimai priklausys nuo ekspertų išvados“, – teigė J. Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Kviečiame susipažinti su matematikos egzamino užduotimis, ir jei pavyks, jas išspręsti.

Su 2022 m. matematikos VBE susipažinti galima čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)