„Mūsų politikai pabandė pabūti patys „patriotiškiausi“, pabandė interpretuoti taip, kaip jie norėtų, vietoje to, kad pabandytų pasiaiškinti su Europos Sąjunga (...), galbūt nedidelių kiekių pervežimas, kuris tik vietos gyventojams skirtas, ne kokiam reeksportui, ar jis iš tikrųjų kelia kokias nors problemas ir ar mes nedarome audros stiklinėje. Man atrodo, mes kartais padarome ją stiklinėje“, – Žinių radijui penktadienį kalbėjo politikas.

Jo teigimu, statybinių medžiagų kiekiai, vežami iš Rusijos gilumos į Kaliningrado eksklavą, yra „minimalūs“, nes daugumą statybinių medžiagų Rusija plukdosi jūrų keliu.

„Jei prekės skirtos eksportui – Kaliningradas yra ta pati Rusija. Nelabai suprantu, kuo skirtųsi nuo bandymas eksportuoti ką nors iš Kaliningrado nuo bandymo eksportuoti kažką iš Smolensko ar iš Maskvos (...). Tiesiog reikėjo kreiptis į Europos Komisiją išaiškinimo, susėsti ir nebūtų šitos audros buvę“, – aiškino R. Karbauskis.

ES paskelbus sankcijas Rusijai Lietuva nuo birželio vidurio per savo teritoriją neleidžia iš pagrindinės Rusijos dalies į Kaliningrado sritį vežti plieno ir kitų juodųjų metalų. Liepos 10-ąją įsigalioja sankcijos rusiško cemento ir alkoholio gabenimui per ES šalis.

Lietuvos valdžios atstovai teigia pavasarį gavę Europos Komisijos išaiškinimą, kad draudimas įvežti sankcionuotas prekes apima ir jų tranzitą per Lietuvą. EK šiuo metu svarsto, ar paskelbti naujas gaires dėl galimo tranzito atnaujinimo.

Cementas į Kaliningradą jau gabenamas keltais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)