Kaliningrado gubernatorius skelbia, kad jei Lietuva iki liepos 10–osios neatkurs sankcionuotų prekių tranzito iš Rusijos į Kaliningradą, Rusija boikotuos bet kokių prekių tranzitą per visas Baltijos šalis.

„Mano nuomone, Rusijos ekonominis atsakas Balštijos šalims yra daug veiksmingesnė priemonė, be to, itin destruktyvi. Rusija gali padaryti taip, kad pusė Lietuvos ekonomikos nebeliktų. Tiesiog jaučiame, kad Lietuva nesupranta, jog Kaliningrado sritis yra Rusijos sritis. Yra, kas mus užstos. Mes nesame vieni su šia problema“, – teigė Kaliningrado gubernatorius Anton Alichanov.

„Bloomberg“ skelbia, naujų Europos Komisijos (EK) išaiškinimai gali pasirodyti tik spalio mėnesį – kartu su septintuoju sankcijų paketu, o ne iki liepos 10–osios dienos, kaip kad buvo prognozuojama.

Premjerė Ingrida Šimonytė jau anksčiau sakė, kad kol nebus naujo išaiškinimo, sankcionuotos prekės į Kaliningradą per Lietuvą nevažiuos ir toliau.

O nuo liepos 10–osios bus draudžiama vežti ne tik plieną ir juoduosius metalus, bet ir cementą, alkoholį bei prabangos prekes. Nepaisant to, atsirado svarstymų, kad Lietuva sankcionuotoms prekėms galėtų išduoti vienkartinius leidimus.

„Jeigu taip nutinka, kad Kaliningrade staiga labai pritrūksta cemento, labai didelis cemento poreikis, galima leisti nuvežti cemento, tą kiekį, kurio labai reikia. Čia nekalbame apie jokias kvotas, jokius koridorius“, – LNK sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė L. L. Andrikienė.

Esą, tai nebūtų traktuojama kaip sankcijų švelninimas.

„Aš panaudojau cemento pavyzdį, galėjau panaudoti kitą – alkoholį“, – sakė ji.

Bet ar tai galėtų būti taikoma alkoholiui ir kitoms prekėms, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė neatskleidžia.

Amerikiečiai, minėdami diplomatijos šimtmetį su Lietuva tikina, kad tiek NATO, tiek ES šioje situacijoje Lietuvą privalo palaikyti.

„Ne Lietuvos kaltė, kad čia kyla iššūkių, čia Vladimiras Putinas kaltas dėl karo. Sankcijos turi būti įgyvendintos pilna apimtimi. Labai svarbu, kad JAV, ES palaikytų Lietuvą, saugant jos interesus“, – ketvirtadienį Seime sakė JAV Nacionalinio demokratijos fondo pirmininkas Damon Wilson.

V. Putinui pradėjus karą Ukrainą, Lietuvos prekybiniai ryšiai su Rusija smarkiai sumažėjo, todėl priemonių, kaip pakenkti Lietuvos ekonomikai Rusija beveik neturi.

„Tai iš tų likusių prekių – aliejai, riebalai, dalis maisto produktų. Tai yra pakankamai nežymi dalis. Kalbant apie prekes, nelabai yra, ką ir sumažinti“, – LNK vardijo ekonomistas Tadas Povilauskas.

Rusija Lietuvą paspausti galėtų nebent uždrausdama vilkikams iš Lietuvos įvažiuoti į Rusijos teritoriją.

„Baiminamasi, kad per Rusiją vis tiek vyksta kelionės į vidurio Azijos šalis, yra įmonių, kurios užsiima krovinių vežimu, tą patį Kazachstaną, Uzbekistaną. Yra ne tik pervežimai, bet ir importas, eksportas į tas šalis. Bet tos sumos ten nėra pernelyg didelės“, – pasakojo ekonomistas T. Povilauskas.

Tuo pat metu Kaliningrado gubernatorius fantazuoja apie specialų geležinkelį ir Rusiją ir Kaliningradą jungiantį kelią per Lietuvos teritoriją.

„Galima nustatyti tam tikrą tarptautinį jo veikimo režimą, kad tai būtų garantuota sausumos jungtis tarp mūsų pusiau eksklavo ir pagrindinės teritorijos. Galbūt šio koridorius viduje padaryti kokį nors kelią, kuris, tarkime, apsiribotų tam tikru specialiu koridoriumi, už kurio nebūtų galima išeiti“ , – svarstė A. Alichanov.

Jo teigimu, kol kas cementas į Kaliningradą keliaus jūrų keliais. Tai kur kas brangiau, todėl brangs ir prekės. Kol EK sprendžia, ką daryti su Kaliningrado tranzitu, ekspertai pradėjo abejoti naftos embargo veiksmingumu. Esą naftos embargas žymaus poveikio Rusijos pajamoms nedaro. Panaši situacija ir su dujomis.

„Rusija, eksportuodama 20 procentų dujų į Europą, gauna šiai dienai pinigų gerokai daugiau nei prieš metus, kai buvo parduodama 100 procentų. Kuo labiau mažina kiekį, tuo kainos aukščiau kyla, tuo daugiau pajamų gauna į biudžetą“, – LNK sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Be to, sankcijų rusiškoms dujoms ES įvesti gali ir nespėti – esą Kremlius pirmas jas užsuks Europai.

„Kaip ir į ką tai galiausiai išvirs, mes nežinome. Bet tokios rizikos, kad rusai visai sustabdys dujų tiekimą Europai, yra pakankamai didelės“, – sakė D. Kreivys.

Jau dabar Kremlius dujų tiekimą nutraukė Lenkijai, Bulgarijai ir Danijai. Rusiškų dujų tiekimas apribotas ir Prancūzijai su Vokietija.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: