„Manau, kad tiek Nacionalinė švietimo agentūra, tiek ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija save įvarė į akligatvį, į kampą. Ir dabar iš jo išeiti bus ne taip paprasta. Nes nežinau, ką čia dar galima paskelbti – arba paskelbi, kad neišlaikė (egzamino, aut. p.) 35 procentai, kas jau yra žinoma, arba nuleisti minimalaus balo kartelę“, – kalbėjo G. Sarafinas.

Jis apgailestavo, jog šiandien „nėra galvojama apie dvyliktoką“.

„Jam šiandien drama – čia mes šnekame vien tik apie matematiką. Bet prasčiau jaunuoliai išlaikė ir biologijos egzaminą, stipriai prasčiau. Ir griūna planai tiems, kurie ketino stoti į mediciną, gyvybės mokslus. Palyginus su pernai metais, jie prasčiau išlaikė, nesišviečia nemokamos studijos, jiems tai yra didžiulė drama.

Bet tai niekam nesvarbu, nes galvojama, kokį čia išmintingą sprendimą išrišti“, – Žinių radijo laidoje savo įžvalgomis dalijosi žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius G. Sarafinas.

Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, biologijos valstybinį brandos egzaminą laikė 5757 kandidatai. Egzaminą išlaikė 96,3 proc. kandidatų (2021 m. – 97,2 proc.). Šimto balų įvertinimą gavo 0,3 proc. kandidatų (2021 m. – 2,8 proc.).

Žurnalo „Reitingai“ vyr. redaktorius G. Sarafinas laidoje tikino, jog „gimėme ne vakar“.

„2020 metais rezultatai buvo kone panašūs – 32,6 procento neišlaikė egzamino. Jau mes matėme, kad ritamės žemyn. Jau tada reikėjo daryti sprendimus. O šiais mokslo metais nebuvo jokių sprendimų padaryta, kad vaikams būtų pagelbėta – kad jie pasiruoštų, išlaikytų geriau, kad jie mokėtų matematiką geriau.

Mes čia kalbame tik apie matematiką. Bet tas pats yra su fizika, informatika, su chemija. Bet kadangi šiuos egzaminus laiko labai mažai vaikų ir tiek tie, kurie pasirenka, tai mes ir nematome to realaus vaizdo“, – Žinių radijo laidoje teigė G. Sarafinas.

G. Sarafinas prognozavo, kad po šių metų egzaminų rezultatų vėl augs korepetitorių samdymo skaičiai.

„Vėl išaugs samdymas korepetitorių, gal jau net pusė samdys. Nes mato, kad tai yra vienintelė išeitis“, – teigė žurnalistas.

Jis taip pat pat teigė, jog biologijos egzaminas gana stipriai skyrėsi nuo praėjusių metų užduočių.

„Negali mokinys labai stipriai pasirengti. Kodėl biologija blogiau šiemet išlaikyta? Nes užduotys užlankstytos kitaip nei praėjusiais metais. Galvojama – kaip vaiką pagauti, o ne kaip jam parodyti savo brandą, kaip išlaikyti egzaminą, o kaip jį sukirsti. Tas pats ir su matematika“, – laidoje tikino G. Sarafinas.

Paprašė atlikti papildomą vertinimą

Delfi primena, kad ketvirtadienį pranešta, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė paprašė atlikti valstybinio matematikos brandos egzamino papildomą vertinimą ir jo rezultatus tvirtinti atlikus papildomą analizę.

„Žinoma, džiugina, kad šiemet geresni yra lietuvių kalbos ir literatūros, geografijos egzaminų rezultatai. Nors rezultatai dar nepaskelbti, žinome, kad matematikos egzamino rezultatai yra blogesni nei pernai, panašūs į 2020 metų rezultatus. Negali būti kompromisų, kai kalbame apie vaikų ateitį lemiančius sprendimus.

Todėl paprašiau papildomos informacijos ir vertinimo, kad būtų išsiaiškintos priežastys, lemiančios tokius rezultatų svyravimus. Matematikos egzamino rezultatai bus paskelbti iki liepos 12 d.“, – sako ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius Žinių radijo eteryje teigė, jog tyrimas aiškinsis, ar egzamino užduotys atitiko programą.

„Taip pat palyginti užduotis su praėjusių metų užduotimis. Taip pat įvardinti priežastis, prielaidas. (…) Kada turėsime pilną informaciją, tada ir bus skelbiami visi rezultatai“, – sakė viceministras.

Jis teigė, jog šių ir praėjusių metų matematikos egzamino rezultatai skiriasi „labai stipriai“.

Savo ruožtu viceministras R. Skaudžius pabrėžė, jog matematikos egzamino rezultatai dar nėra paskelbti, todėl jį stebina atviras varijavimas duomenimis.

„Dar jie nėra vieši. O kitas dalykas – rezultatai dažnai nėra vienų metų pasekmė. Čia galima galvoti apie tam tikrus sisteminius pokyčius“, – teigė viceministras.