Kaip rašoma bendrame Generalinės prokuratūros ir STT pranešime, tarp kaltinamųjų yra buvęs Lietuvos Aukščiausiojo teismo teisėjas Egidijus Laužikas, buvęs Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Konstantinas Gurinas, šiuo metu laikinai nušalintas Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys, buvęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, šiuo metu laikinai nušalintas Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys, Druskininkų savivaldybės meras bei tarybos narys Ričardas Malinauskas ir kiti asmenys.

Ikiteisminio tyrimo metu STT surinkti duomenys rodo, kad suinteresuoti bei jiems tarpininkavę asmenys, kaip įtariama, planuodavo, tardavosi ir perduodavo įvairaus dydžio piniginius kyšius, siekdami neteisėtais būdais užsitikrinti pageidaujamus teismų sprendimus.

Didelę šios baudžiamosios bylos, kurią sudaro 83 tomai, dalį sudaro duomenys apie nusikalstamas veikas, kuriomis 2018 m. vasarą galimai siekta kyšiu paveikti įvairių instancijų teisėjus ir neteisėtai priimtais sprendimais bandyti išsaugoti šiuo metu jau nugriautą statinį Druskininkuose, viešai žinomą „Vijūnėlės dvaro“ pavadinimu.

Anot pranešimo, tyrimo medžiagoje nurodomos galimai duotų ir priimtų kyšių sumos siekia nuo 3 iki 60 tūkst. Eur. Dalis kaltinamųjų kaltinami veikę bendrininkaudami, dalis – organizuotoje grupėje.

„Pažymėtina ir tai, kad neteisėtuose susitarimuose dalyvavę asmenys kartais patys atsisakydavo galimybės siūlyti kyšį tam tikriems teisėjams atsižvelgdami į nepriekaištingą šių teisėjų reputaciją“, – pažymima pranešime.

Įvertinus perduotoje teismui baudžiamojoje byloje esančius duomenis, buvusiam teisėjui H. Jaglinskiui taip pat pateiktas kaltinimas neteisėtu praturtėjimu dėl daugiau nei 51 tūkst. Eur, kurie buvo rasti kratų metu ir nebuvo deklaruoti ir/ar patvirtinti juridinę galią turinčiais dokumentais, o šiuo metu laikinai nušalintam teisėjui Robertui Rainiui – neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis (dujiniu revolveriu, pistoletu bei keletu vienetų skirtingo tipo šovinių), kurie, tyrimo duomenimis, liko jo darbo kabinete esančiame seife po 1996 m. ir 1997 m. šio teisėjo išnagrinėtų baudžiamųjų bylų.

Apie šį itin didelės apimties ir išskirtinio sudėtingumo ikiteisminį tyrimą dėl aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų viešai buvo pranešta 2019 m. vasarį.

Nuo ikiteisminio tyrimo pradžios surinkta medžiaga iš viso sudaro 226 tomus. Iki šių metų liepos nuo pagrindinio ikiteisminio tyrimo buvo atskirtos ir teismui jau yra perduotos 15 baudžiamųjų bylų, kuriose kaltinimai buvo pareikšti 30 asmenų. 9 iš jų yra pripažinti kaltais, 2 – išteisinti (jų ir dar vieno asmens atžvilgiu teisminis nagrinėjimas vyksta apeliacinės instancijos teismuose). Teismo skirtų baudų suma – beveik 90 tūkst. Eur, vienam kaltinamajam skirta reali laisvės atėmimo bausmė. Du įtariamieji buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, dar 7 baudžiamosiose bylose teisminis nagrinėjimas tebevyksta.

Ši baudžiamoji byla pagal teismingumą perduota Vilniaus apygardos teismui.

Vadovaujantis nekaltumo prezumpcija, asmenys yra nekalti, kol teismas nepatvirtina jų kaltės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją