Rašte VSD primenama, kad 2022 m. kovo 7 d. „Vičiūnų grupė“ pranešė stabdanti veiklą Rusiją dėl jos invazijos į Ukrainą, tačiau iki šiol to nepadarė.

„Veikimas Rusijoje visada turi didelių rizikų. Kitaip tariant, didesnė pelno marža dažnai lygi didesnei rizikos maržai. Ten veikiantys verslai, ypatingai, kada jie dar turi sąsajų su Rusijos finansų institucijomis, pavyzdžiui, banko paskolą, gauna subsidijas iš Rusijos Federacijos biudžeto, dažnai turi taikytis prie vietinių „žaidimo taisyklių“.

Rusija, suteikdama galimybę veikti savo rinkoje užsienio verslui, gali mėginti siekti kitų tikslų – verbuoti verslininkus, per jos daryti įtaką. Verslininkai gali tapti papirkinėjimų, šantažo ar provokacijų taikiniu. Į tai reikia labai rimtai pažiūrėti ir įvertinti nacionalinio saugumo požiūriu“, – sako L. Kasčiūnas.

Jis atkreipia dėmesį, kad „Vičiūnų grupės“ veikimas Rusijos rinkoje reiškia, jog bendrovė nuo iš tokios veiklos gautų pajamų mokesčius sumoka į Rusijos biudžetą, iš kurio finansuojami Rusijos karo prieš Ukrainą veiksmai.

„Tai niekaip nedera su mūsų valstybės pozicija. Lietuva griežtai smerkia Rusijos agresiją prieš Ukrainą, palaiko kuo platesnes sankcijas agresorei, taip pat pasisako už pagalbą Ukrainai visomis įmanomomis priemonėmis“, – pabrėžia L. Kasčiūnas.

Dokumente taip pat pažymima, kad gegužės 2 d. „Vičiūnų grupė“ teigė, jog verslo nutraukimas Rusijoje, derybos dėl sutarčių su verslo partneriais iš Vakarų valstybių bei investicijų susigrąžinimas į Lietuvą gali būti užbaigtas maždaug per tris mėnesius. Vadovaujantis paskelbtais terminais, „Vičiūnų grupė“ iš Rusijos rinkos galutinai pasitraukti turėtų iki 2022 m. rugpjūčio 2 d.

Dainius Matijošaitis

„Norėtųsi sužinoti, ar yra aiškus pasitraukimo planas, kada konkrečiai įmonė ketina pasitraukti iš Rusijos rinkos“, – sako Seimo NSGK pirmininkas.

„Atsižvelgiant į visa tai, prašau įvertinti „Vičiūnų grupės“ veiklą Rusijos Federacijoje nacionalinio saugumo požiūriu – t. y. ar dėl tokios šiuo metu bendrovės vykdomos veiklos yra realių aukščiau minėtų rizikų“, – rašoma VSD skirtame rašte.

Kaip Delfi yra rašęs anksčiau, „Vičiūnų grupės“ vienintelė akcininkė yra bendrovė „VG Holding“, o ją lygiomis dalimis valdo pats V. Matijošaitis ir jo verslo partneris Liudas Skierus. „Vičiūnų grupės“ generalinis direktorius – V. Matijošaičio sūnus Šarūnas Matijošaitis. Jis, kaip ir brolis Dainius – Kauno savivaldybės tarybos nariai, kur daugumą mandatų turi V. Matijošaičio suburtas visuomeninis judėjimas „Vieningas Kaunas“.

Prie Kauno miesto savivaldybės dėl bendrovės tęsiamos veiklos Rusijoje buvo organizuoti keli protestai. Pats V. Matijošaitis teigia, kad reikalingi sprendimai jau priimti. Birželio pabaigoje pranešta, kad „Vičiūnų grupė“ Rusijoje rado verslo pirkėjų, o galutinai pirkėjas bus pasirinktas iki vasaros pabaigos.

Dėl su Kauno meru susijusio verslo veiklos Rusijoje savivaldybės tarybos opozicijoje esanti konservatorių frakcija į NSGK kreipėsi ketvirtadienį. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)