LNK Žinių“ pakalbintas Volfgangas sakė, kad Lietuvoje lankosi pirmą kartą. Jis svečiavosi Vilniuje iš ten traukiniu atvyko į Klaipėdą. Vėliau turistas planuoja vykti į Latviją.

„Aš pirmą kartą Lietuvoje. Tai kone paskutinė šalis Europoje, kurios dar nelankiau. Prieš tai keliavau po Estiją“, – „LNK Žinioms“ pasakojo pašnekovas.

Lietuvos turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ tyrimo duomenimis, vokiečiai Lietuvą savo atostogoms renkasi dėl noro pažinti kultūrą, tradicijas, žmones. Kiti vertina mūsų šalies gamtą, dalį domina galimybė kelionės metu aplankyti ir kitas Baltijos šalis.

„Cepelinai – ar tai kažkas panašaus į makaronus?“ – „LNK Žinių“ žurnalistų pasiteiravo Volfgangas. Jis sakė norintis išbandyti lietuviškus valgius.

Klaipėdos Turizmo informacijos centro darbuotoja Živilė Toliušytė pasakojo, jog į miestą atvykę turistai iš Vokietijos nori išbandyti lietuvišką virtuvę, teiraujasi, kur gali paragauti cepelinų ar šaltibarščių.

Čia atvykę jie taip pat ieško artimų vietų, kur anksčiau gyveno protėviai, nori pažinti miestą.

Tyrimas rodo, kad Lietuvą dažniau renkasi vyresni žmonės, paprastai keliaujantys su partneriu, draugais ar vieni, o dauguma viešėjusių į Lietuvą sugrįžta dar kartą.

Kitiems apsilankyti mūsų šalyje rekomenduotų kas antras.

Turistai iš Vokietijos noriai keliauja į pajūrį: Klaipėdą, Palangą, Kuršių Neriją. Statistikos duomenimis, iki COVID-19 pandemijos ir karo Ukrainoje beveik kas antras atvykėlis Klaipėdoje buvo iš Vokietijos.

Tiesa, Volfgangas pripažino, kad dabar ir draugai, ir pažįstami jį atkalbinėjo nuo kelionės į Lietuvą.

„Žmonės sakė, kad nevažiuočiau į Lietuvą, Latviją, nes rusai gali greitai šias šalis užpulti, bet aš nebijau, nes žinau, kad Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra NATO, žinau, kad Lietuvoje dislokuota daug NATO kareivių“, – komentavo jis.

Bene daugiausiai į pajūrį atvykstančių turistų yra kruizinių laivų svečiai, tarp jų iki šiol ir buvo daug vokiečių, tačiau dalis dėl karo baimės išvis šįmet nusprendė aplenkti Baltijos šalis.

„Tokia Vokietijos kruizinė linija „Aida“ atsisakė savo vizitų ne tik į Lietuvą, bet atsisakė į visas tris Baltijos šalis dėl karo grėsmės“, – „LNK Žiniomis“ teigė Klaipėdos Turizmo informacijos centro vadovė Romena Savickienė.

Kruizinis laineris „Aida“ su vokiečių turistais atšaukė 4 vizitus.

„Turime tokios informacijos, kad grupės yra atšaukusios savo vizitus į Lietuvą, apie tai informuoja apgyvendinimo įstaigos, kurios turėjo rezervacijas, sutartis su Vokietijos turizmo operatoriais“, – pasakojo R.Savickienė.

Vokiečiai rezervacijų atsisako arba perkelia jas vėlesniam laikui ir kitur, pavyzdžiui, Kuršių Nerijoje, bet į čia vyksta pavieniai keliautojai iš Vokietijos ar grupės, tad ar tokių turistų mažėja ir kiek, paaiškės pasibaigus sezonui.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: