Ministrė pirmininkė I. Šimonytė pasidžiaugė, kad Moldovos prezidentės vizitas Lietuvoje – proga ne tik kartu švęsti Lietuvos Valstybės dieną, bet ir paminėti po poros dienų, liepos 8-ąją, sukankančią 30 metų sukaktį nuo Lietuvos ir Moldovos diplomatinių santykių užmezgimo pradžios.

Premjerė taip pat pasveikino Moldovą gavus ES kandidatės statusą.

„Moldova pademonstravo didelį ryžtą, sunkiai dirbo ir nusipelnė šio istorinio sprendimo. Tai motyvuojanti ES žinia kartu su gairėmis konkretiems darbams, siekiant derybų dėl ES narystės pradžios. Lietuva pasirengusi sustiprinti jau teikiamą ekspertinę paramą tose srityse, kuriose Moldova matytų didžiausią poreikį“, – sakė I. Šimonytė.

Ministrė Pirmininkė įvertino itin sudėtingą Moldovos padėtį Rusijos karo prieš Ukrainą kontekste – nedidelei Ukrainos kaimynei tenka susidoroti su trigubu šoku: karo pabėgėlių antplūdžiu, ekonomine krize ir išaugusiomis saugumo įtampomis. I. Šimonytė pasveikino Moldovos principinę laikyseną smerkiant Rusijos agresiją, svetingumą priimant karo pabėgėlius iš Ukrainos ir žingsnius stiprinant šalies nacionalinį saugumą bei energetinę nepriklausomybę.

„Solidarizuojamės su Moldova, norime stiprinti dvišalį bendradarbiavimą, padėti Moldovai atlaikyti ekonominės ir energetinės krizės pasekmes“, – teigė Lietuvos premjerė.