„Viena vertus keičiasi mūsų imuniteto landšaftas, pavadinkime tai taip.Kita vertus – keičiasi ir kai kurių užkrečiamų ligų plitimo trajektorija.

Kitaip sakant, peršalimą sukeliančios ligos, ne tik COVID–19, bet ir gripas, koronagripas dabar pradėjo plisti greičiau. Net savaitėmis ar mėnesiais greičiau, nei tai buvo įprasta“, – LNK sakė epidemiologas.

S. Čaplinsko teigimu, vasarą koronavirusas pradėjo plisti greičiau tam susidarius palankioms sąlygoms.

„Galioja ta pati taisyklė, jei virusui bus galimybė plisti, jis ir plis. Prisiminkime, kad dabar pas mus vasaros vidurys, bet Australijoje – žiemos vidurys. Virusai maišosi iš vieno žemyno į kitą, žmonės gan greitai keliauja. Nauji štamai leido virusui greičiau plisti, išvengti imuniteto, tai sukelia ir sunkesnę ligą. Todėl ir turime tokią situaciją“, – pasakojo ekspertas.

Mokslininkai skelbia, kad naują sergamumo bangą į viršų kelia naujos omikron atmainos, jau atkeliavusios į Lietuvą. Išaugę teigiamų tyrimų skaičiai, anot jų, rodo, kad epidemija nėra valdoma.

„Pilnai gali būti“, – sakė S. Čaplinskas. Jis teigė, jog Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) jau atkreipė dėmesį, kad per savaitę 32 procentais išaugo naujų diagnozuotų atvejų skaičius Europoje.

„Tai 5–7 kartus atvejų yra daugiau. O tai, ar Lietuvoje plinta naujos atmainos, ar ne, pasakyti sunku. Greičiausiai, kad taip, bet mes nebeatliekame sekoskaitos“, – sakė epidemiologas.

Saulius Čaplinskas

S. Čaplinskas teigė, jog nerimą dabar keliančios omikrono atmainos yra dar „gudresnės, greičiau sugebančios pažeisti žmogų, greičiau plisti“.

„Kol kas galima pasakyti taip, kad ilgąjį COVID–19 du kartus dažniau sukeldavo delta atmaina nei omikronas. Bet omikronas plinta 7 kartus greičiau nei delta. Ir nors švelnesnė ligos eiga, bet pasekmės gali būti daug sunkesnės dideliai daliai žmonių.

Beje, reikia pasakyti aiškiai, kad tie, kurie persirgo tuo pirmuoju omikronu, tai greičiausiai šioms naujoms atmainoms imunitetas yra išblėsęs“, – sakė jis.

Epidemiologas teigė, jog vasaros metas – šiltas oras ir ilgas buvimas, bendravimas lauke didelės rizikos nekelia.

„Dabar palyginti sergančių žmonių – mažai. (…) Bet rudenį bus visai kita situacija, kai mes grįšime vėl į uždaras patalpas“, – sakė jis.

Paklaustas, ar rudenį vėl gresia dar vienas karantinas, epidemiologas S. Čaplinskas priminė savo įsitikinimą, kad ir ankstesnių bangų metu jis buvo per ilgas, per „absurdiškas ir atnešė daugiau žalos nei naudos“.

„Mes turėtume kalbėti ne apie karantiną, o tam, kad kiekvienas iš mūsų suprastume, kaip elgtis rudenį. Pirmiausia, tai, ką jau geriausiai žinome – jei jaučiame simptomus, neikime į darbą, pasaugokime savo artimuosius. Uždarose patalpose, ypač – sausakimšose, naudokime kaukes ir ventiliacija. O dar geriau – patalpų oro dezinfekcija“, – LNK tikino epidemiologas S. Čaplinskas.

Jis teigė, jog sekoskaitos tyrimai turėjo būti atnaujinti „dar vakar“.

„Kodėl iš ministerijos yra kapų tyla komunikacijos prasme yra ne man. Bet tai, kad reikia keisti komunikacijos turinį, turi būti aiškus lyderis – tiek personos, tiek institucijos prasme“, – sakė pašnekovas.

Visą LNK pokalbį su S. Čaplinsku žiūrėkite čia: