Seimo darbą boikotavę opozicionieriai beveik dvi savaites nedalyvavo plenariniuose, komitetų ir komisijų posėdžiuose, ir prie darbo grįžo tik tada, kai jų siūlymai dėl infliacijos pasekmių mažinimo gyventojams buvo įtraukti į Seimo posėdžio darbotvarkę.

Opozicija siūlė taikyti naujas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas, neapmokestinamąjį pajamų dydį prilyginti minimaliai mėnesio algai, atidėti nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimo terminą, sumažinti akcizą degalams ir reiškė viltį, kad per pateikimą visam tam bus pritarta.

Tačiau valdančiųjų balsais opozicijos projektai buvo atmesti.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Valdantieji pabrėžė, kad Seimas pavasario sesijoje jau tikslino valstybės biudžetą ir patvirtino infliacijos padarinių švelninimo priemones. Pasak jų, reikėtų palaukti rudens ir tik tada vėl taisyti biudžetą, jei to prireiks.

Skelbta, kad į diskusiją galėtų būti įtraukta ir opozicija.

„Mes esame pasiūlę ir esame kalbėję apie tai, galėtų būti prasmingas formatas vasaros metu Vyriausybės ir opozicijos bendra darbo grupė, kurioje būtų rengiami pasiūlymai rudens sesijai. Tačiau tai būtų darbas nuo balto lapo“, – birželio 20-ąją parlamente kalbėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Fiodorovas: su jais kaip Dievas duos

Tiesa, kol kas tokios darbo grupės nėra.

„Laukiame geros valios. Visi kalbėjo apie gerą valią, bet ta gera valia tuo ir pasibaigė, kad opozicija gerą valią parodė (grįžo prie įprasto darbo – Delfi), o čia su jais jau kaip Dievas duos“, – Delfi komentavo V. Fiodorovas.
Viktoras Fiodorovas

Jo įsitikinimu, darbo grupėje turi būti aptarti tiek anksčiau opozicijos teikti, tiek nauji siūlymai ir priimti sprendimai, kurie „realiai darytų įtaką žmonių gyvenimui“.

„Žmonės įvertino, kad mūsų klausimai svarbesni nei valdančiųjų šių kainų akivaizdoje, mes tą efektą pasiekėme, dabar norisi, kad tas paskutinis dalykas, dėl ko buvo sutarta, dėl darbo grupės, tikrai įvyktų. Mes prašėme jos formalizuotos, kad būtų sukurta Seimo valdybos sprendimu“, – pasakojo V. Fiodorovas.

Paluckas: norime konstruktyviai sudėlioti planą

Žinių apie darbo grupę teigė neturintis ir Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

„Kol kas, kaip suprantu, Seimo pirmininkė tą dalyką ruošia, organizuoja, bet tikimės, kad neužtruks, – reiškė viltį jis. – Kiek čia to laiko beliko iki rudens sesijos ir pasirodys biudžeto projektas. Bent jau kažką galvoti, samprotauti, dėti ant stalo reikia iki biudžeto projekto pateikimo Seimui, nes po to bus vėlu, vėl bėgsim traukiniui iš paskos.“

Jo įsitikinimu, darbo grupėje su Vyriausybės atstovais reikėtų kalbėtis plačiau nei tik apie anksčiau opozicijos Seimui teiktus projektus ir ieškoti kompromisų.

Gintautas Paluckas

Ar diskusija gali būti konstruktyvi net ir po to, kai valdantieji Seime sužlugdė opozicijos iniciatyvą?

G. Paluckas įsitikinęs, kad taip: „Mes gi ne maži vaikai, o valstybė – ne smėlio dėžė, kad atmetė tavo siūlymus, o tu – įsižeidęs, lūpą patempęs, eisi kampan ir grasinti, kad daugiau kartu nežaisi. Praėjo gi tas laikas.

Čia iš esmės yra mėginimas paruošti antiinfliacinį planą ir mūsų ekonomikos saugojimo planą, <...> ir mes labai paprastai, ir konstruktyviai norime sudėlioti tokį planą, kad mums patiems nereikėtų jo kritikuoti, visi galėtumėm jį priimti, padėti žmonėms išgyventi keistą infliacijos ir recesijos kombinacijos periodą.“

Pinskus: priemonių reikia dabar

Žinių apie darbo grupę Delfi sakė neturintis ir Seimo Lietuvos regionų frakcijos seniūnas Jonas Pisnkus.

„Gal dar tiesiog premjerė nesuspėjo po visų reikalų“, – svarstė jis.

Politiko vertinimu, į Seimą opozicijos atnešti siūlymai yra paprasčiausiai ir greičiausiai įgyvendinami, juos darbo grupėje esą ir derėtų svarstyti.

Jonas Pinskus

„Manau, kad kitokių pasiūlymų neišgirsim, o jei išgirsim, tai aptarinėsim. Tie mūsų pasiūlymai patys paprasčiausi, lengviausiai įgyvendinami ir greičiausiai juos galima padaryti – ne po trejų metų kaip kažkokį žaliąjį kursą įdiegti, bet dabar, iš karto“, – komentavo J. Pinskus.

Finansų ministerijos skaičiavimais, opozicionierių parengtas antiinfliacinių priemonių paketas biudžetui atsieitų mažiausiai 1,2 mlrd. eurų ir, pasak ministerijos, dar pakurstytų infliaciją.

Iniciatyvos kol kas nėra nei Seime, nei Vyriausybėje

Seimo pirmininkės sekretoriato vadovė Gintarė Žukaitė-Zelenkienė Delfi teigė, jog Seime jokios darbo grupės, skirtos naujo antiinfliacinių priemonių plano rengimui, nebus.

„Šiuo metu Seimo valdyba sudarinėti tokios darbo grupės neplanuoja“, – sakė ji ir pažymėjo, kad tokią grupę sudarinės nebent Vyriausybė.

Bet ir Vyriausybėje panašių ketinimų nėra.

„Vyriausybės kanceliarija, nebūdama šios iniciatyvos autore, šiuo metu neturi žinių apie planuojamą kurti bendrą darbo grupę, todėl atitinkamai negali išsamiau komentuoti ir jos turinio ar galimų dalyvių“, – Delfi nurodė Vyriausybės Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius.

Vyriausybės pastatas

Apie tai išgirdęs V. Fiodorovas nusistebėjo.

„Jeigu net to, ką patys pasiūlo, neplanuoja padaryti, tai stebina, – sakė jis. – Suprantu, kad nekreipia dėmesio į opozicijos prašymus ir į susitarimus. Čia – jų sąžinės klausimas.“

Politikas teigė, kad valdančiųjų vietoje elgtųsi kitaip: „Diskutuoti su opozicija nebijočiau, tuo labiau, kai yra adekvačių pasiūlymų ir ketinimų.“

Kukuraitis: aš žiūriu viltingai

Gal opozicija rudenį vėl skelbtų darbo Seime boikotą, jei valdantieji taip ir neišpildytų pažado dėl darbo grupės?

J. Pinskaus vertinimu, tai nebūtų naudinga.

„Kad tas boikotas nieko neduoda, kai esi mažumoje. Kaip suprantu, tokia mažumos dalia kažkaip bandyt padėt, bandyt patart, bet kai normalių patarimų negirdi, nenori, tai jų pačių kaltė“, – komentavo parlamentaras.

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis reiškė viltį, kad darbo grupė visgi atsiras.

Linas Kukuraitis

„Kol kas yra liepos pradžia, dar yra du mėnesiai tai aš žiūriu viltingai, kad visgi iniciatyva bus ir bus pakviesti atstovai iš visų opozicinių frakcijų, ir bus suformuota ta darbo grupė. Manau, kad ji yra būtina galvojant apie rudens perspektyvą“, – Delfi teigė Seimo narys.

Tiesa, jau anksčiau, anot jo, buvo ženklų, kad darbo grupė taip ir nebus įkurta.

„Projektų pateikimai nepraėjo ir tai buvo tam tikra indikacija, kad gali būti, jog šita darbo grupė daugiau yra užkalbėjimas, kad dabar mūsų projektai neitų, bet, suprask, per vasarą paruošime kartu bendrus. Tai kamuoliukas vis dar jų pusėje“, – dėstė L. Kukuraitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)