Anot jo, prognozė visam antram vasaros mėnesiui – artima daugiametėms lietuviškos vasaros normoms.

„Jeigu žiūrėsime į liepos mėnesio prognozę, tai mėnesis prognozuojamas gana artimas lietuviškoms daugiametėms normoms. Bet kita vertus, po vidutine mėnesio temperatūra dažnai pasislepia kontrastai. Ir birželio mėnuo ir pagal temperatūrą bus pakankamai artimas daugiametei normai, gal dėl tų didelių karščių – net šiek tiek šiltesnis.

Bet matome, kokie buvo kontrastai – vėsesnis birželio vidurys ir karščio banga birželio pabaigoje. Nepaisant to, kad prognozės ir vidurkiai rodo, kad sąlygos buvo artimos daugiamečiams vidurkiams, bet pas mus labai dažnėja temperatūros kontrastų kaitaliojimasis“, – sakė klimatologas D. Valiukas.

Jis teigė, jog šis procesas – neišvengiamas.

„Nebūtinai net žiūrint į šią vasarą, bet bendrai žiūrint į klimato kaitą. Ir ne tik vasarą, visus metus temperatūrų svyravimai yra dažnėjantys“, – sakė Žinių radijo laidos „Ryto espresso“ pašnekovas.

Jis laidoje teigė, jog Europa taip pat susiduria su rekordų gerinimu.

„Net ir gegužės mėnesį, kuris Lietuvoje tikrai nebuvo karštas, Ispanijoje jau buvo gerinami mėnesio šilumos rekordai. Tai buvo šilčiausias gegužės mėnuo. Ir dabar ypatingai pietinėje Europoje, šiaurinė Italija ne tik su aukšta temperatūra susiduria, bet ir su seniai nematyta sausra, ilgai nebuvusiu kritulių kiekiu.

Tai kenčia Europa, kenčia ir kitos pasaulio dalys. Visame pasaulyje rasime tašku, kur tie karščiai labai pasireiškia“, – pasakojo D. Valiukas.

Klimatologas laidoje teigė, jog tropinių naktų šią vasarą dar gali būti.

„Paskutinį dešimtmetį apie tokį reiškinį pradedame vis labiau kalbėti, nes jos kiekvienais metais pasitaiko, anksčiau tai būdavo pakankamai retas reiškinys. (…) O dabar jos vis dažnėja. Ir ne tik dažnėja, bet pasirodo vis anksčiau. Jeigu prisimintume ankstesnius laikotarpius, tai būdavo maždaug liepos viduryje tas laikas, rugpjūčio pradžia.

O dabar mes jau turime birželį ir didžiojoje Lietuvos dalyje. Ir tai tikrai Lietuvai nėra būdingas reiškinys“, – Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ kalbėjo klimatologas D. Valiukas.