Lysyčansko likimas

Ukrainiečiai laiko frontą, bet rusų pajėgos Donbase metras po metro stumiasi pirmyn. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu raportavo Valdimirui Putinui, kad jų pajėgos užėmė Lysyčanską ir dabar kontroliuoja visą Luhansko sritį.

„Taip, miestas mūsų rankose, valom miestą“, – sako vienas Rusijos karys, čečėnų platinamuose vaizdo įrašuose iš šio miesto.

Kurį laiką informaciją apie Lysyčankso kontroliavimą skelbė tik Rusijos atstovai, bet Ukrainos kariuomenė sekmadienį pranešė, kad po kelias savaites trukusių įnirtingų kovų su Rusijos pajėgomis jos kariai pasitraukė iš strategiškai svarbaus rytinio Lysyčansko miesto.

„Siekiant išsaugoti Ukrainos gynėjų gyvybes, buvo priimtas sprendimas pasitraukti“, – sakoma kariuomenės pareiškime, kuriame atkreipiamas dėmesys į Rusijos karių skaičiaus ir ginkluotės pranašumą.

Gyventojai nori žūtbūt pabėgti iš apgriauto miesto.

„Nes bijau, ir ten mano artimieji, jei jie mato, prašau, pasiimkite mane, likau be nieko“, – kalbėjo Lysyčansko gyventoja Varvara.

Itin intensyviai rusai savaitgalį apšaudė ir Slovianską, mieste – daug gaisrų. Jėgos senka ir chirurgams – iš fronto linijos atvyksta vis daugiau sužalotų ne tik karių, bet ir civilių.

„Kasdien po operaciją“, – teigė chirurgas.

Sprogimai Rusijoje

Bet Ukrainos pajėgos duoda atkirtį kitur – smogė netoli aerodromo, kur rusai įsirengė karinę bazę okupuotame Melitopolio mieste.

„Rusai Melitopolyje įkurdino 4 karines bazes, bet mūsų ukrainiečių pajėgos vieną išvedė iš rikiuotės – 3 valandą nakties ir 5 ryto paleista per 30 sviedinių tik į bazę. Dabar rusai bando provokuoti, neva apšaudyti gyventojų rajonai – to nebuvo ir nėra“, – sakė miesto meras Ivan Fedorov.

Liepsnoja ir pati Rusija. Maskva apkaltino Ukrainą, kad ji apšaudė gyvenamuosius rajonus Rusijos Belgorode. Neva atskriejo trys balistinės raketos, bet jas rusų priešlėktuvinė gynyba sunaikino dar ore.

„Rusijos oro gynybos sistemos visas tris Ukrainos nacionalistų Belgorode paleistas balistines raketas su kasetinėmis galvutėmis sunaikino ore. Vienos iš raketų nuolaužos krito ant namo mieste. Bet to, Rusijos oro gynybos sistemos sunaikino artėjančias prie Kursko sprogmenų prikimštus reaktyvinius nepilotuojamus orlaivius“, – kalbėjo Rusijos Gynybos ministerijos atstovas Igor Konašenkov.

Bet Rusija pati painiojasi savo mele. Nors esą tik vienos raketos nuolaužos krito ant namo, bet pasak krašto gubernatoriaus nukentėjo dešimtys namų, keli gyventojai žuvo.

Nėra aišku ir kas smogė, ir kuo, nes nuotraukose užfiksuota, kad į daugiabutį smigo rusiškoji raketa, tokios sistemos Ukrainos arsenale net nėra.

Aliaksandras Lukašenka

Lukašenka prakalbo apie lietuvius ir lenkus

Baltarusijos autoritaras Aliaksandras Lukašenka irgi provokuoja – pareiškė, kad jo šalies kariuomenė neva numušė raketas, paleistas iš Ukrainos. A. Lukašenka tikina, kad Baltarusija nekariaus, bet su viena sąlyga.

„Mus provokuoja, turiu pasakyti, kad prieš tris dienas, o gal daugiau, buvo mėginta iš Ukrainos smogti kariniams objektams Baltarusijoje. Ačiū dievui, mūsų oro erdvės gynybos kompleksai sugebėjo perimti visas raketas, paleistas ukrainiečių ginkluotųjų pajėgų.

Baigiant noriu pasakyti tiems, kas nerimauja, ar A. Lukašenka kariaus ten, ar ne. Paklausykite – kariausime tik vienu atveju, jei peržengsite paskutinį metrą ir įsiveršite į mūsų žemę“, – kalbėjo Baltarusijos vadovas A. Lukašenka.

Jis peikė ir vakarus, kurie esą įveldami Lietuvą ir Lenkiją aštrina padėtį ir prekių tranzito į Kaliningradą „blokadą“.

„Amerikiečiai įsakė pirmiausia lenkams ir lietuviams stengtis aštrinti padėtį. Kad ir čia, kaip Ukrainoje, sukurstytų naują karą. Mes laikomės prieš šias provokacijas. Suprantame šias provokacijas ir laikomės. Geriau prasta taika nei geras karas“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: