„Kancleri, tai NE KELIAS IŠ RUSIJOS Į RUSIJĄ, TAI KELIAS PER LIETUVĄ. LIETUVA VIS DAR VALSTYBĖ, NE DERYBŲ SU RUSIJA OBJEKTAS“, – socialiniame tinkle rašė A. Januška.

Jis rašė, jog Lietuva geopolitiškai atsiduria „labai dviprasmiškoje situacijoje“.

„Iš vienos pusės prašome mus ginti, prašome daugiau Vokietijos karių, o iš kitos pusės esame spaudžiami Vokietijos kanclerio (gal dėl vidinių Vokietijos problemų su „Gazprom“ dujų tiekimu) daryti nuolaidas Rusijai“, – teigė diplomatas.

A. Januška pabrėžė, jog Vokietija neturi teisės taip elgtis.

„Tai absoliučiai nepriimtina, nesąžininga politika iš Vokietijos, taip Vokietija tiesiog neturi teisės elgtis, ir tas turėtų būti aiškiai pasakyta. Visi kas gali, turi prieigos prie vokiečių spaudos galėtų apie tai pasakyti.

Lietuva ne tik teritorija tarp dviejų Rusijų, ir vokiečiai negali imtis įtakoti Lietuvos užsienio politiką, naudodamasi savo galia, ypatingu statusu ir Lietuvos pažeidžiamumu. Lietuva galėtų tiesiogiai tą aptarti dvišaliai arba, kad ir NATO formate“, – siūlė diplomatas A. Januška.

Feisbuke diplomatas citavo ir europarlamentarą Andrių Kubilių. Kuris teigė, jog „galima įrodyti, kad tranzitas tarp Maskvos ir Kaliningrado, kaip dviejų Rusijos teritorijų, gali vykti ir aplankant Berlyną. Nes vis tiek prekės važiuos tik iš vienos Rusijos teritorijos į kitą“.

„Beje, kodėl to nepavertus „pasididžiavimu“? Galėtų gidai, pristatantys Lietuvą užsienio turistams (ar savivaldybės ant reklaminių stendų) pranešti, kad randamės unikalioje ES ir NATO šalyje, kur Rusijai, pagal naują neformalų Rusijos–Vokietijos paktą, negalioja ES sankcijos, nors Lietuva teikia daug paramos Ukrainai“, – teigė diplomatas A. Januška.

Jis socialiniame tinkle rašė, jog „kol kovojam su nauju, vieną koridorių fašistams ir teroristams jau atidarėm. Gal užteks?“.

„Rusų vežėjų vilkikai, negalintys važiuoti į ES, gali važiuoti per Lietuvą, jei veža nesankcionuotas (kol kas ?) prekes. Išimtis padaryta, koridorius suformuotas. Jei tą galėjo palaiminti tik ES Vadovų Taryba, ar Seimo ERK svarstė ir davė mandatą Prezidentui pritarti išimčiai?“ – klausimą kėlė jis.

Jis taip pat klausė – ar buvo „siūloma remtis nacionaliniu saugumu, ir teroristams nedaryti išimčių Lietuvos teritorijoje, nes tai ne kelias iš Rusijos į Rusiją, tai kelias per Lietuvą, teroristo kelias“.

„Ar buvo svarstomos išimties toli einančios geopolitinės pasekmės? Ar buvo kalbėta apie išimčių laikinumą – iki kada veikia koridorius (Iki tol, kai ES vežėjai būtų pasiruošę perimti tranzitą?)? Ar buvo svarstoma, pvz. kaip alternatyva (kad nenutrūktų tranzitas), suteikti teisę tranzitą aptarnauti ES vežėjams (precedentas yra su geležinkelio vežėjais Lietuvoje – kažkada Valdo Adamkaus – Algirdo Brazausko laikais pavyko įtikinti ES)? Nereikėtų išimties, nebūtų koridoriaus. Galėjome bent savo vežėjais pasirūpinti, kodėl mes nusprendėme rūpintis Kremliaus vežėjais?“, – socialiniame tinkle rašė A. Januška.

Jis taip pat svarstė – galbūt buvo verta derėtis ir laikiną koridorių iškeisti į Odesos uosto atblokavimą, ar humanitarinius koridorius Ukrainoje.

„Ar buvo svarstoma – spėčiau, kad nebuvo“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi diplomatas.

„Įdomu ar buvo visoje valstybėje bent kokia nors rimtesnė pažyma, analizė ką reiškia tokių išimčių formavimas valstybės nacionaliniam saugumui? Spėčiau, kad nebuvo“, – rašė A. Januška.

Jis teigė, jog toks „įvartis buvo praleistas“.

„Kiek ilgam? Iki tol kol bus panaikintos sankcijos, kai Rusija bus nugalėta? Įdomiausia, kad Kremlius net viešai nebuvo pagąsdinęs, matyt susitvarkė tyliai. Kai šitas koridorius pavyko, kodėl Kremliui su O. Scholzu (vis panašėjančiu į Šrioderį?) dar nepabandžius? Iš viso panaikinti sankcijų veikimą Lietuvos teritorijoje – suformuoti sankcionuotų prekių koridorių“, – ironizavo diplomatas A. Januška.

Jis feisbuke pabrėžė, jog nuolaidos Rusijai nekuria saugumo ir negelbsti – tik skatina godumą.

„Nuolaidos Rusijai kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Tvirtybė gelbsti. NATO negina nuo mūsų pačių silpnumo. Ir nuo Vokietijos nekorektiško realpolitik galios naudojimo“, – feisbuke rašė diplomatas A. Januška.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)