„Tol, kol Baltarusijos režimas naudos šią spaudimo priemonę, instrumentalizuos migraciją ir atakuos Lietuvą, mes ginsimės, Lietuva ginsis ir tikrai tęs neteisėtų migrantų neįleidimo politiką, nes ji padeda mums apsiginti nuo hibridinės atakos. Tai yra mūsų nacionalinio saugumo interesas“, – penktadienį kalbėjo ministrė, kartu pridurdama, kad Lietuva girdi visas tarptautinių organizacijų rekomendacijas.

„Taip, mes tikrai girdime ką sako tarptautinės organizacijos, girdime jų pastabas ir rekomendacijas, į daugelį iš jų mes tikrai atsižvelgiame, tačiau norime atkreipti dėmesį, kad šią migracijos krizę sukėlė Baltarusijos režimas ir tarptautinių organizacijų ir institucijų dėmesys turėtų būti ten, nes šis režimas šiuos žmones naudoja kaip įrankį ir daro spaudimą“, – pridūrė A. Bilotaitė.

Ministrė dar kartą atkreipė dėmesį, kad Lietuva yra sudariusi visas teisines galimybes į šalį atvykti teisėtai, todėl asmenys neturi brautis nelegaliai per šalies sieną.

„Lietuva yra sudariusi tikrai visas teisines galimybes teisėtai patekti į Lietuvą, pateikti prieglobsčio prašymus, tai jie gali padaryti konsulatuose arba pasienio kontrolės punktuose. Ir todėl tai reiškia, kad jie gali tai padaryti teisėtai ir neturi brautis nelegaliai per mūsų valstybės sieną“, – kalbėjo ministrė.

ELTA primena, kad žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ atskaitoje paskelbė, kad ukrainiečių pabėgėliai Lietuvoje sutinkami šiltai, o tuo metu pabėgėlių iš Artimųjų Rytų, kurie į šalį atvyko kirsdami sieną iš Baltarusijos, teisės ignoruojamos. Organizacija nustatė, remdamasi apklausomis dviejuose neteisėtų migrantų centruose Lietuvoje, kad pabėgėliai iš Irako ir Sirijos patiria „nehumanišką ir žeminantį elgesį bei neteisėtą grąžinimą į kilmės šalis“. „Amnesty International“ taip pat kritikuoja Europos Sąjungą ignoruojant padėtį Lietuvoje, vienoje iš valstybių narių. Organizacija rekomenduoja Lietuvai sustabdyti pabėgėlių ir migrantų apgręžimą į Baltarusiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją