Ilgalaikiai V. Putino siekiai taip ir nepasikeitė, nepaisant karinių nesėkmių – vis dar nori užimti didžiąją Ukrainos dalį ir „neutralizuoti“ šalį, neleidžiant jai tapti NATO nare.

Charkivo ligoninėje motinos budi prie sunkiai sužalotų atžalų. Tarp daugiau nei trijų dešimčių žmonių, sužeistų per paskutinį rusų išpuolį antrame pagal dydį šalies mieste.

„Išgirdau sprogimus ir supratau, kad kažkas bus sužeistas, nes girdėjau ir mačiau, kad žaidimų aikštelėje pasirodė dūmai. Išbėgau ir pamačiau, kad mano vaikas guli ant žemės“, – pasakojo vaiko mama.

Vyras važiuoja gatve, šalia sunaikinto pastato Mariupolio uostamiestyje, Ukrainoje. 2022 m. balandžio 14 d. Rusijos karas prieš Ukrainą.

Per okupantų apšaudymą žuvo mažiausiai devyni žmonės.

„Jam labai blogai. Gydytojai iš pradžių apskritai mums nesuteikė vilties, kad jis išgyvens. Įsivaizduokite, kai kaukolė yra atvira ir matomos smegenys. Gydytojai turėjo jam išplauti smegenis“, – kalbėjo kito sužeisto vaiko motina.

Luhansko srities Lysyčansko mieste tikras pragaras – tai paskutinės didelis srities miestas, vis dar kontroliuojamas ukrainiečių. Šūviai čia niekada nebenurimsta. Mieste vis dar yra likę apie 15 tūkstančių žmonių. Okupantai bando jį blokuoti.

Pasak ukrainiečių, rusai į jį mėto minas, kur papuola. Tad bet koks humanitarinės pagalbos išėjęs civilis gali ant jų užlipti ir žūti, arba netekti galūnių.

Nors rusai nuolat kartoja, kad nešaudo į gyvenamuosius pastatus, realybė visiškai priešinga.

„Aš pasiliksiu, kur man eiti, koją skauda, neturiu, kur eiti“, – sakė prie degančio daugiabučio stovintis vyras.

Tuo tarpu Ukraina išplatino vaizdo įrašą, kuriame esą matyti, kaip su Rusija apsikeičia karo belaisviais. Teigiama, kad iš Rusijos sugrįžo 144 ukrainiečiai, tarp jų 95 Mariupolio „Azovstal“ gamyklos gynėjai. Dauguma karių esą labai prastos fizinės būklės, kai kurie iš jų praradę klausą, regėjimą, netekę galūnių.

„Norėčiau paprašyti mūsų valdžios dėti visas pastangas ir iš nelaisvės sugrąžinti visus ten likusius vyrus. Dėka tų, kurie išmokyti kovoti ir moka gerai atlikti savo darbą, laimėsime šį karą“, – sakė Ukrainos karys Genadijus.

Gelbėtojai susprogdintame Kremenčuko prekybos centre vis dar ieško 20 dingusių žmonių.

Tuo tarpu pirmą kartą nuo karo pradžios Rusijos prezidentas V. Putinas išvyko į užsienį. Lankydamasis Turkmėnijoje jis pareiškė, kad Ukrainoje viskas vyksta pagal planą. Kalbėdamas apie rusų pajėgų smūgį Kremenčuko prekybos centrui jis tik dar kartą pakartojo kitų rusų pareigūnų anksčiau išsakytus teiginius.

Rusijos kariuomenė nesmūgiuoja į jokius civilinius taikinius, mums to nereikia. Turime visas galimybes nustatyti, kas yra kur. Ir šiuolaikiniais didelio tikslumo ilgo nuotolio ginklais smogiame į šiuos taikinius“, – teigė V. Putinas.

Tuo metu Maskva sulaukė palaikymo iš Sirijos. Šalis pareiškė, kad pripažįsta rytų Ukrainos apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų nepriklausomybę.

„Rusijai pavyko iš Sirijos išspausti pareiškimą dėl tariamų okupacinių struktūrų Donbase pripažinimo valstybe. Tai bevertė istorija. Ir tokiu atveju Ukrainos ir Sirijos santykių nebebus. O sankcijos ir spaudimas Sirijai bus dar didesnis“, – šią žinią įvertino Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: