Apie tai J. Wu kalbėjo interviu metu, kai Lietuvos žurnalistų grupė lankėsi Tapėjuje.

Susiduria su stiprėjančia Kinijos agresija

Lietuva Taivane, pasak jo, – stiprus prekinis ženklas, kuris sulaukia daug taivaniečių dėmesio, o dvišalis bendradarbiavimas, kaip sakė J. Wu, padeda vystyti verslo ryšius.

„Galite būti tikri, kad kol aš esu užsienio reikalų ministras ar kol ši mūsų Vyriausybė yra valdžioje, ryšių su Lietuva stiprinimas visose srityse bus tęsiamas“, – patikino Taivano užsienio reikalų ministras.

J. Wu interviu metu kelis kartus akcentavo Taivano norą ir pastangas veikti tarptautinėje bendruomenėje.

„Nėra daug šalių, kurios Taivaną pripažintų diplomatiškai, bet tai nesustabdo Taivano nuo siekio susirasti daugiau tarptautinių draugų. Mes norime vystyti artimesnius kultūrinius ar verslo ryšius su Lietuva ir kitomis Europos valstybėmis. Taivanas prisideda prie tarptautinės bendruomenės. Šioms pastangoms trukdo Kinija, kuri bando grasinti Taivanui kariškai, bando trukdyti Taivano aktyvumui tarptautinėje erdvėje, bet, nepaisant to, tai mūsų nesustabdys“, – kalbėjo ministras.

Jis priminė, kad Taivanas prisijungė prie tarptautinių sankcijų Šiaurės Korėjai, nutraukdamas su šia šalimi visus prekybinius saitus.

„ Kelias, kurį Taivanas stengiasi demonstruoti, – kad Taivanas palaiko tarptautinės teisės taisykles, normas ir nori prisidėti prie bendro gėrio“, – pabrėžė J. Wu.

Be to, kaip atkreipė dėmesį pašnekovas, Taivanas prisijungia ir prie prieš terorizmą nukreiptų tarptautinių organizacijų.

„Jūsų ministras Landsbergis kartą pasakė, kas stipriai įsiminė mums, – kad laisvę mylintys žmonės turi visada palaikyti vienas kitą. Tai būdas, kaip mes tvarkomės su patiriamu spaudimu“, – sakė Taivano užsienio reikalų ministras.

J. Wu sakė, kad Taivanas jaučia stiprėjančią Kinijos agresiją.

„Prieš 3-4 savaites mes susidūrėme su stipresniu Kinijos kariniu spaudimu prieš Taivaną, įskaitant pratybas mūsų oro erdvės identifikavimo zonoje. Kelias dienas – birželio 20 ir 23 dieną – ypač didelis skaičius jų karinių lėktuvų pažeidė Taivano oro erdvę, įskaitant žvalgybinius ir kitus“, – pasakojo jis.

 Josephas Wu

„Neapgalvotas ir pavojingas Kinijos kariuomenės elgesys gali sukelti kibirkštį ir įžiebti konfliktą. Taip yra grasinama taivaniečiams“, – teigė ministras.

Taivano valdžia, pasak jo, dėl to stiprina salos gynybinius pajėgumus, didina investicijas į krašto apsaugą, reformuojant Taivano kariuomenę bei stiprinant asimetrinius pajėgumus.

„Mes taip pat norime stiprinti savo pasiryžimą gintis. Žmonės mato, kas vyksta Ukrainoje, o mes sakome, kad tai gali nutikti ir Taivanui, todėl ryžtas gintis yra stipresnis nei bet kada“, – akcentavo J. Wu.

Paklaustas, ko Taivanas tikėtųsi iš JAV, jei Kinija užpultų salą, J. Wu pateikė Ukrainos pavyzdį.

„Ukrainiečiai patys gina savo šalį, bet jiems reikia paramos – ginklų, treniruočių, žvalgybos. Tai yra tai, ko mes tikimės iš JAV. Taivanas turi atsakomybę ginti savo teritoriją, apsaugoti savo žmones, suverenitetą – tai mūsų atsakomybė. Šiuo metu mes su JAV diskutuojame apie savo saugumą, vystome karinius mokymus, ginklų įsigijimą. JAV supranta ir palaiko mūsų siekį bei ryžtą ginti save“, – kalbėjo ministras.

Iš tarptautinės bendruomenės tikisi kelių dalykų: pasipriešinimas Kinijai būtų labai stiprus

„Karo metu kitoms valstybėms kovoti už Taivaną nebūtinai būtų pats svarbiausias dalykas – svarbiausia, kad mes patys galėtume gintis. Mes turime tam ryžto, mums reikia daugiau tarptautinės bendruomenės paramos“, – interviu Lietuvos žurnalistams sakė J. Wu.

Ministro teigimu, reikia, kad tarptautinė bendruomenė aiškiai deklaruotų, jog joje Taivanas turi vaidmenį ir palaikytų Taivano dalyvavimą tarptautinėse organizacijose.

„Pavyzdžiui, Pasaulio sveikatos organizacijoje. Taip pat reikia, kad tarptautinė bendruomenė pasakytų, jog taika ir Taivano stabilumas yra labai svarbus, nes tai savaime yra vertybės. Taivanas turi stiprias saugumo pozicijas salų grandinėje. Jei Taivanas atsidurs Kinijos rankose, manau, kad Kinijos kariai persikels į Ramųjį vandenyną ir tai yra ne tai, kuo pasaulio demokratijos būtų suinteresuotos“, – paaiškino J. Wu.

Be to, kaip pastebėjo Taivano užsienio reikalų ministras ministras, Taivanas – itin svarbus žaidėjas puslaidininkių gamybos pramonėje.

„Daugiau nei 90 proc. išmanių puslaidininkių lustų gaminama Taivane. Jei Kinija užpuls Taivaną, tai labai stipriai paveiks visą pasaulį, todėl mes laukiame, kad tarptautinė bendruomenė pasakytų Kinijai, jog ji negali užpulti Taivano“, – akcentavo jis.

Visgi, pasak J. Wu, demokratinių valstybių parama Taivanui jaučiasi.

Taivanas

„Mes manome, kad tarptautinė parama Taivanui vis stiprės. Pastaraisiais metais turėjome aukšto lygio susitikimų su kitomis demokratijomis. Supratimas, kodėl taika ir stabilumas Taivanui yra svarbus, yra, todėl pasipriešinimas Kinijos agresijai būtų labai stiprus“, – teigė pašnekovas.

Karo Ukrainoje pamokos

Taivano užsienio reikalų ministras taip pat pasakojo, kad taivaniečiai atidžiai stebi karo Ukrainoje eigą.

„Mes žinome, kad jei autoritarinė Rusija gali taip pasielgti su demokratiška Ukraina, tai Kinija gali taip pasielgti su Taivanu. Net jei Taivano situacija nėra tokia panaši į Ukrainos, galimybė, kad autoritarinė Kinija inicijuos karą Taivanui visada yra“, – pastebėjo J. Wu.

Jis teigė, kad Taivanas palaiko ukrainiečius – prisijungė prie tarptautinių sankcijų Rusijai, tiekė Ukrainai medikamentus, patys taivaniečiai aukoja Ukrainai, o salos politikai palaiko santykius su Ukrainos valdžios atstovais.

„Mes matome, ką rusai padarė Ukrainai – žinome, kad tai neturėjo įvykti. Jokia šalis negali pažeisti kitos valstybės suvereniteto. Tarptautinė teisė ir principai negali būti laužomi – kol Rusija tai daro, Taivanas turi reikšti palaikymą demokratijoms, kad šios atsilaikytų prieš agresiją“, – akcentavo J. Wu.

Pašnekovo teigimu, Taivanas stiprina salos saugumą.

„Jei Kinija pradės karą, Taivanas turi būti pasiruošęs, o tam reikia investicijų. Šiuo metu mūsų išlaidos gynybai siekia 2,3-2,4 proc. nuo BVP. Mes taip pat turime specialų biudžetą rimtesniems įsigijimams, tad karinis biudžetas realiai yra didesnis. Mes pasiryžę ginti save. Po to, kai mūsų vyriausybė pradėjo darbą 2016 metais, iškart supratome, kad nacionalinis saugumas ir gynyba yra labai svarbus dalykas Taivanui. Būtent todėl stengėmės padidinti išlaidas šiam sektoriui ir jos toliau didės“, – patikino ministras.

Visgi jis pabrėžė, kad gynybos biudžetas – ne viskas. J. Wu sakė, kad būtina stiprinti decentralizuotas pajėgas, tokias kaip teritorinės gynybos padaliniai Ukrainoje.

„Tai yra dalykas, į kurį dabar esame susikoncentravę. Apie savo saugumą diskutuojame ir konsultuojamės su JAV – kaip sustiprinti savo asimetrines pajėgas. Be to, mes mokomės iš karo Ukrainoje – įsteigėme agentūrą, kuri atsakinga už mobilizaciją: ne tik karinę, bet ir savivaldos, institucijų, nevyriausybinių organizacijų, kad jie suprastų savo rolę, jei tektų gintis“, – tęsė ministras.

Nepaisant to, kaip kelis kartus akcentavo jis, reikia toliau galvoti ir apie abiejų pusių taikos perspektyvą.

Taipėjus, Taivanas

„Karo neturi būti, nes tai tiesiog katastrofa. Niekam nepatinka tai, kas vyksta Ukrainoje, todėl apsaugoti taiką turėtų būti labai svarbu. Svarbu suprasti, kad Taivanas neprovokuoja – mes norime taikos, todėl tęsime savo retoriką, kad esame atviri diskusijoms su Kinija, bet diskusijose neturi būti jokių prielaidų“, – akcentavo J. Wu, paaiškinęs, kad Taivanas turi savo vyriausybę, savo valdymą, todėl bet kokios kitokios prielaidos, anot jo, yra tiesiog negalimos.

„Tai mūsų principas. Jei Kinija nori pažeisti mūsų esminį principą, kad Taivanas ir Kinija vienas kitam nepriklauso, neturi jurisdikcijos vienas kito atžvilgiu, Taivanas pasiryžęs save ginti save, todėl bandome tam ruoštis“, – argumentavo pašnekovas.

Ar investuotojų negąsdina padėtis Rytų Europoje?

Paklaustas, ar Taivano verslininkų, galvojančių apie investicijas Lietuvoje, neišgąsdina geopolitinė situacija Rytų Europoje, J. Wu atsakė akcentuodamas NATO indėlį.

„Vis daugiau žmonių suinteresuoti daryti verslą su Lietuva. Taivanui gresia pavojus dešimtmečius, bet jis toliau klesti. Džiaugiamės matydami Europos susivienijimą padedant Ukrainai, todėl Europos kontinentas, kartu su NATO, yra labai stiprus“, – teigė ministras.

„Mes nematome kažkokių galimybių, kad tai, kas nutiko Ukrainoje, nutiktų Lietuvoje. Nepanašu, kad karas plėstųsi į kitas Europos šalis, todėl galimybių Taivanui ir Europai bendradarbiauti toliau yra ir jos tikrai stiprios. Karo akivaizdoje daugelis šalių gali pamatyti Taivano ir Europos bendradarbiavimą, todėl ir mūsų verslininkai linkę plėsti verslą Europoje“, – pridūrė jis.

Lietuvos žurnalistų vizitą Taipėjuje inicijavo ir finansavo taivaniečiai. Teksto turiniui tai neturėjo įtakos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją